Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7312.05.20218

9859-2016 (641, 613, 627)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto Parkin kentän kaavaan 16/2016

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 73

Toimialajohtaja Timo Jalonen 3.5.2021:

 

Kaupunkiympäristötoimiala on pyytänyt lausuntoa Parkin kentän alueen asemakaavanmuutosehdotuksesta. Asemakaavanmuutos laaditaan VI kaupunginosan kortteliin 29 ja sitä ympäröiville katualueille.

 

Suunnittelualueen rajaus on esitetty alla olevan linkin takana olevassa kartassa. Suunnittelualueella on Parkinkentän monipuolinen ulkoliikuntapaikka, 1950-luvulla rakennettu kaksikerroksinen Turun Pyrkivän urheilutalo ja 1990-luvulla rakennettu osin kaksikerroksinen kentän huoltorakennus. Kenttää reunustaa kolmelta sivulta komeat katupuut. Kenttää ympäröivällä Tuureporinkadulla on katupysäköintiä ja kävely- ja pyöräilytiet. Ukkokodinpolku ja Arkistopolku ovat kävely- ja pyöräteitä, joilla huoltoajo on sallittu. Parkinkentällä on iso tekojäärata, jonka toisessa päädyssä on jääkiekkokaukalo. Kesäkaudella tekonurmikenttä ja kaukalo toimivat pallokenttänä. Mainittu alue on erityisesti keskusta-alueen peruskoulujen ja lukioiden käyttämä kenttä, mutta tekojäärataa käyttävät muutkin koulut. Reuna-alueet palvelevat kentän huoltoa. Kesällä lumenkaatoalueella on monitoimikenttä. Huoltorakennuksessa on asiakaspalvelun, huollon ja henkilöstön sosiaalitiloja sekä liikuntatiloja.

 

Kaupunki omistaa suunnittelualueen maa-alueen ja Parkinkentän huoltorakennuksen. Kansallis-kehitys Oy omistaa Pyrkivän urheilutalon. Suunnittelualueen lähiympäristössä on useita kaupunkikuvassa merkittäviä rakennettuja ympäristöjä kuten Konserttitalon, Ammatti-instituutin ja Maakunta-arkiston muodostama kokonaisuus, Parkinmäen palvelutalojen kokonaisuus sekä Verkatehtaan rakennus. Alue sijaitsee linja-autoaseman ja Aninkaistenkadun vilkkaan joukkoliikenneväylän lähellä. Toteutettavien muutostöiden aikaan kenttä olisi noin kahden vuoden ajan pois käytöstä.

 

Oheismateriaali 1               Parkinkentän asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

 

Oheismateriaali 2               Tiedot Parkinkentän asemakaavoituksesta

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa asiasta lausuntonaan seuraavaa:

 

Parkin kentän alue toimii tärkeänä ulkoliikuntapaikkana keskusta-alueen päiväkodeille, peruskouluille ja lukioille sekä toistaiseksi myös Turun ammatti-instituutille. Työjärjestysteknisesti on samanaikaisesti useita eri liikuntatunteja, joiden toteuttaminen on hankalaa. Yhdessäkään keskusta-alueen koulussa ei ole ensinnäkään sellaisia sisäliikuntatiloja, jotka olisivat laadullisesti millään tavalla edes hyvällä tasolla. Uudella kaavamuutosehdotuksella pyritään kaventamaan Parkin kentän käyttömahdollisuuksia entisestään, vaikka aluetta tulisi päinvastoin kehittää oppilaitosten ulkoliikuntapaikkana ja muutenkin alueen lähiliikuntapaikkana. Koko kaava-alue tulisi olla paremmin hyödynnettävissä päiväkotien, peruskoulujen, lukioiden ja Turun ammatti-instituutin liikunnan eikä asuinrakentamisen tarpeisiin.

 

Mannerheiminpuistossa oleva kenttä on pääosin kelpaamaton lähiliikuntapaikaksi eikä muita ulkoliikuntapaikkoja alueella ole.

 

Alueelle on viime vuosien aikana useita erilaisia rakennushankkeita. Jo tällä hetkellä on rakenteilla mm. Helsinginkadun alue. Vaikka erilaisissa kaavaehdotuksissa on muistettu mainita, että alueella on kouluja ja päiväkoteja, ei kaavaehdotuksissa ole lainkaan todettu sekä koulujen että päiväkotien olevan täysiä, eikä mitään ajatusta ole osoitettu siitä, mistä alueen uudet asukkaat saavat varhaiskasvatus- tai perusopetuspalvelunsa.

 

Kaupungin strategiana on keskustan kehittäminen. Keskustan kehittämisessä ei voi unohtaa lapsiperheitä. Vuosina 2005-2015 keskusta-alueelta vähennettiin useita peruskouluja mm. siksi, ettei riittäviä liikuntaolosuhteita ollut tarjolla. Nyt keskusta-alueen täydennysrakentaminen Aninkaisten alueella etenee ripeästi, mutta kaupunkisuunnittelu ei ole lainkaan ottanut huomioon sitä, että myös palveluiden tulee olla kunnossa. Käynnissä olevalla vähittäisellä alueen kaavoittamisella synnytetään tilanne, jossa lapsiperheille ei pystytä järjestämään alueelle palveluita, jolloin alueesta ei tule houkutteleva kohde. Liikuntaolosuhteita heikentämällä heikennetään entisestään keskusta-alueen oppilaitosten ja päiväkotien toimintaedellytyksiä eikä lainkaan edistetä lasten ja nuorten liikkumista ja terveitä elämäntapoja.

 

Mikäli hanke toteutetaan, ei minkäänlaista keskustelua siitä, mistä löytyy korvaava liikuntapaikka kahdeksi vuodeksi, ole käyty oppilaitosten eikä päiväkotien kanssa.

 

On syytä huomata, että tilanne liikuntamahdollisuuksien suhteen joen kahta puolta on aivan erilainen. Kentät, puistot, liikunta-areenat jne. ovat itäpuolella, eivätkä ne ole esim. alakoululaisten saavutettavissa koulutuntien aikana. Kupittaan ja muiden alueiden kehittämisestä riippumatta Parkki tulee olemaan keskeinen ja erittäin kovassa käytössä oleva liikuntapaikka joen länsi- ja luoteispuolella.

 

Nyt Parkin kentän reunaan on suunnitteilla mittava asuinrakennus ilman minkäänlaista käsitystä siitä, mistä kyseisen talon asukkaat saavat mahdolliset varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen liittyvät peruspalvelunsa.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta muutenkin haluaa korostaa, että oppilaitokset ja päiväkodit ovat Paattisten aluetta lukuun ottamatta hyvin täynnä ja toimivat lisäksi usein väistötiloissa. Myös täydennysrakentamisessa tulee koko kaupungin alueella ottaa huomioon asukkaiden lähipalvelutarpeet nykyistä paremmin.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että nyt esitetty kaavaehdotus:

 

-

heikentää alueen oppilaitosten ja päiväkotien toimintamahdollisuuksia,

-

heikentää lasten ja nuorten hyvinvointia,

-

ei toteuta alueen uusille asukkaille annettua lähipalvelulupausta lähellä olevista varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluista ja

 

-

on muutenkin kaupungin strategisten linjausten vastainen.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta antaa Parkin kentän asemakaavanmuutosehdotuksesta edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus