Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6912.05.20214

5742-2021 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 69

Toimitilapäällikkö Minna Juselius, hankepäällikkö Tommy Gustafsson sekä rakennuttajainsinööri Iiro Tainio 6.5.2021:

 

Wäinö Aaltosen kouluun kuuluvan Ylikylän rakennuksen käytöstä luovuttiin sisäilmasyistä maaliskuussa 2017. Kyseisen rakennuksen osalta on vuokrasopimus sivistystoimen kanssa irtisanottu. Ylikylän rakennuksessa oli aiemmin sekä koulu- että kirjastotoimintaa. Koulutoiminta siirrettiin Wäinö Aaltosen koulun muihin tiloihin sekä pihaan sijoitettuihin väliaikaisiin parakkirakennuksiin. Parakkirakennukset eivät voi olla pysyvä ratkaisu, vaan kaikkien näiden toimintojen tilatarve tulisi ratkaista pysyvällä tavalla.

 

Esityksenä on, että käytöstä poistunut Ylikylän kirjasto- ja koulurakennus ja sitä seuranneet parakkitilat korvataan uudisrakennuksella. Uudisrakennus toteutetaan vanhan Ylikylä-rakennuksen paikalle. Tiloihin sijoittuu opetustilaa, aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä esiopetuksen tilat, avoimen varhaiskasvatuksen ryhmätila, yhteiskäyttötila, yhteiset henkilöstön tilat sekä kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon tilat.

 

Mitoitusperuste

 

Perusopetus

 

Oppilaiden perustyöskentely omissa luokissaan, huomioiden integrointi, joustavat ryhmittelyt ja erityisopetus. Hankesuunnitteluvaiheessa oppilasmäärä on kasvatettu 150:stä 160:een sekä pienryhmätilalla, koska koulun pienryhmällä ei ole paikkaa nykyisissä tiloissa.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

 

Kaikki Wäinö Aaltosen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan 1. ja 2. vuosiluokan ja erityisopetukseen otetut tai siirretyt lapset tulevat sijoittumaan Ylikylä-koulurakennukseen. Lasten lukumäärä tulee olemaan arviolta 90 lasta ja toimintaa järjestetään kahden eri toimijan tuottamana. Aamutoimintaa järjestetään klo 7.30-10.00 ja iltapäivätoimintaa klo 11.00-17.00. Molemmat palveluntuottajat tarvitsevat ns. oman kotipesän, ja tämän lisäksi koulun muita vapautuvia tiloja hyödynnetään toiminnassa.

 

Esiopetus

 

Ylikylän koulurakennukseen tulee sijoittumaan neljä esiopetusryhmää, yhteensä 84 lasta. Esiopetuksen ja sitä täydentävän varhaiskasvatuksen toiminta-aika sijoittuu klo 6-18 välille. Esiopetuksen tilat tulee toteuttaa niin, että laadukas varhaiskasvatustyö ja esiopetussuunnitelmatyö voivat toteutua. Jokainen ryhmä tarvitsee kaksi ryhmähuonetta. Isomman luokkatilan, joka mahdollistaa lasten toimimisen isommissa sosiaalisissa verkostoissa, sekä samanaikaisopetuksen mahdollistavan pienemmän ryhmätilan, joka mahdollistaa yksilöllisen opetussuunnitelman toteuttamisen sekä lasten erilaisiin tarpeisiin vastaamisen. Piha-alue tulee aidata ja varustaa toiminnallisuutta ja liikkumista edistävillä välineillä. Piha tulee olla myös hyvin valaistu, esiopetuksen toiminta-aika klo 6-18 huomioiden.

 

Avoin varhaiskasvatustoiminta

 

Avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa n. 15 vanhempaa ja n. 15 lasta, jonka toiminnalle varataan n. 70 m² kokoinen oma tila.

 

Hyvinvointitoimialan toiminnot

 

Kouluterveydenhuollon tiloissa työskentelee terveydenhoitaja ja koululääkäri sekä satunnaisesti muita asiantuntijoita ja toimijoita, kuten psykiatrinen sairaanhoitaja, fysioterapeutti, suuhygienisti, terveydenhoitajaopiskelija tai lääketieteen kandidaatti. Kouluterveydenhuollossa oppilaat asioivat matalalla kynnyksellä pitkin päivää terveydenhoitajan vastaanotolla ilman ajanvarausta.

 

Yhteiskäyttöinen monitoimitila

 

Yhteiskäyttötila palvelee erinäisiä neuvottelutilanteita sekä tiloihin asennetaan työpistevaraukset. Tiloja käyttävät psykologit, suun terveydenhoitopalvelut, psykiatrinen sairaanhoito, fysioterapia, esikoulu (päiväkodinjohtaja), iltapäiväkerho ja koulu. Tila varustetaan dB-jakoseinällä, jotta tila on jaettavissa kahden toimijan kanssa yhtä aikaa.

 

Laajuus

 

Uudisrakennus on kooltaan n. 1 801 brm², hyötyalaltaan n. 1 108 m² sekä liikenne-, eteis- sekä tekniset tilat n. 392 m² (huonepinta-alaltaan).

 

Kohteen VSS-tilat mitoitetaan nykyisten määräysten mukaan, ja kun otetaan huomioon henkilömäärät ja tontilla sijaitsevien kahden muun suojan koko, saadaan uuden rakennettavan suojan mitoitukseksi 165 m², josta on pelastusviranomaisen kanssa sovittu kohtuullistaminen 135 m² kokoiseksi. Väestönsuojaan voidaan sijoittaa varasto/kopiokonetila, henkilökunnan sosiaalitilat, terveydenhoitajan tilat, lepohuone, odotustila, siivouskeskus, psykologi/kuraattori ja yhteiskäyttötila.

 

Väistötilat

 

Väistötiloina toimivat nykyiset parakkirakennukset tontilla.

 

Kustannusvaikutukset

 

Uuden rakennuksen tavoitehintakustannusarvio

 

Hinnat (alv 0 %)

- Tilaohjelmaan perustuva tavoitehinta-arvio 4 689 000 € (alv 0 %).

- Taiteellinen elementti 46 890 €

- Arkkitehtikilpailu 10 000 €

- Kokonaiskustannusarvio 4,75 M€

 

Arvio uusista tilavuokrista

 

Uudisrakennushanke aiheuttaa käyttäjille vuokravaikutuksia. Alustavat vuokra-arviot ovat noin:

 

Sivistystoimiala

32 838 €/kk

394 056 €/v

Hyvinvointitoimiala

1 504 €/kk

18 043 €/v

 

Irtaimisto on käyttäjähankinta, ja toimialojen tulee varautua irtaimistokustannuksiin omissa budjeteissaan.

 

Aikataulu

 

Hankkeen toteutusaikataulu ratkaistaan talousarviokäsittelyssä.

 

Hankkeen suunnittelun kilpailuttamiselle sekä suunnittelulle tulee varata aikaa 9 kuukautta. Rakentamisen kilpailutukseen sekä rakentamiselle tulee varata aikaa 5+14 kuukautta.

 

Hanke voidaan aloittaa, kun investointipäätös hankkeesta on saatu.

 

Lausuntopyyntö

 

Tilapalvelut pyytää lausuntoa Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankesuunnitelmasta

 

- Kasvatus- ja opetuslautakunnalta

- Sosiaali- ja terveyslautakunnalta

- Kaupunkiympäristölautakunnalta

 

Käyttäjätoimialojen lautakunnan lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun hankesuunnitelman. Hyväksymällä hankesuunnitelman käyttäjätoimiala sitoutuu siitä aiheutuviin kustannuksiin. Kaupunkiympäristölautakunnan lausunnossa pyydetään keskittymään rakentamisen, maankäytön, kaavoituksen ja liikenteen näkökulmiin.

 

Lausuntoa hankesuunnitelmasta pyydetään 31.5.2021 mennessä.

 

Liite 1                                  Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankeselvitys 30.4.2021

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 6.5.2021:

 

Wäinö Aaltosen koulu on toiminut osittain hyvin tilapäisiksi tarkoitetuissa parakkitiloissa jo useamman vuoden ajan. Tarkoituksena on saada esi- ja perusopetuksen käyttöön tilapäistä pysyvämmät tilat pidemmäksi aikaa eteenpäin. Saarten alueen kiinteät päiväkoti- ja peruskoulurakennukset ovat täynnä, joten parakkitiloista ei voida luopua saarten päiväkotien ja koulujen ryhmittelyä muuttamatta.

 

Esitetty uudisrakennus tulee toteuttaa hyvin muuntojoustavana, jolloin rakennusta voidaan hyödyntää joustavasti sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tarpeisiin, koska tilanteet saattavat 2020-luvulla muuttua, vaikka tiedossa onkin, että saarten alueen kaavoitus etenee ja että alueelle syntyy asuntotyyppejä, jotka ovat lapsiperheille mieluisia.

 

Sivistystoimialan edustajat ovat olleet mukana suunnittelussa ja heidän näkemykset on otettu huomioon hankesuunnitelman valmistelussa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä hankesuunnitelman ja sitoutua hankesuunnitelmassa mainittuihin kustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedGustafsson Tommy
tiedJuselius Minna
tiedTainio Iiro


Liitteet:

Kasopelk § 69
Liite 1:Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankeselvitys 30.4.2021