Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4210.03.202110

593-2021 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 42

Toimialajohtaja Timo Jalonen 4.3.2021:

 

1.

Kaupunginhallitus päätti, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 10.2.2021, ruotsinkielisen jaoston 18.2.2021, lukio- ja ammattiopetusjaoston 18.2.2021 eikä varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston 16.2.2021 pöytäkirjoja.

 

 

 

 

 

2.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 25.2.2021: Kevään 2021 ylioppilastutkinnon kokeet järjestetään lukioissa 16.3. - 7.4.2021 terveysturvallisuus huomioiden. Tutkinto järjestetään lukioissa myös lukioiden etäopetuksen aikana.

 

 

 

 

 

Lukiot ovat varautuneet tutkinnon toimeenpanoon terveysturvallisesti Ylioppilastutkintolautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti. Lautakunta tiedottaa lukioita tarvittaessa tilanteen kehittymisestä sähköpostitse ja koronatiedotussivulla.

 

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon kokeisiin osallistuvia kokelaita suositellaan välttämään sosiaalisia kontakteja eli asettumaan omaehtoiseen karanteeniin 14 vuorokauden ajaksi ennen tutkinnon alkua. Jos kokelaalla on koronavirustartuntaan viittavia oireita, hän ei saa olla lähikontaktissa muiden kanssa eikä osallistua kokeeseen, vaan hänen tulisi mennä koronavirustestiin. Tarvittaessa lukio voi konsultoida kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavaa yksikköä kokelaiden oireista ennen koepäivää tai koepäivän aikana.

 

Jos kokelas on asetettu tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämään karanteeniin, hän ei saa poistua karanteenipaikastaan, eikä olla kontaktissa muiden henkilöiden kanssa.

 

Ylioppilastutkintolautakunta on ohjeistanut karanteenissa olevaa kokelasta lähtökohtaisesti hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla. Jos lukio päättää selvittää, voisiko karanteenissa oleva kokelas osallistua kokeeseen erityisjärjestelyin, lukio tekee yhteistyötä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa.

 

Kokelaiden on tärkeä noudattaa lukion antamia ohjeita esimerkiksi koetilaisuuteen saapumisesta. Koetilaisuudessa suositellaan kasvomaskin käyttämistä koko kokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä ruoka- ja juomataukoja. Jos terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön, suositellaan kasvot peittävän visiirin käyttöä.

 

 

3.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 26.2.2021: Perusopetuksen osalta hallituksen linjaus yläkoulujen etäopetuksesta 8.3. - 28.3.2021 ei vaadi uutta lainsäädäntöä, vaan se toteutetaan voimassa olevan perusopetuslain 20 a §:n mukaisesti poikkeuksellisina opetusjärjestelyinä.

 

 

 

 

 

 

Perusopetuksen osalta on voimassa jo nykyisellään 1.1. - 31.7.2021 perusopetuslain 20 a §:n (1191/2020) mukaiset poikkeukselliset opetusjärjestelyt. Kunnilla on perusopetuslain väliaikaisen muutoksen mukaiset valtuudet tehdä tartuntatautilanteen edellyttämiä päätöksiä 8.3.2021 alkavan etäopetusjakson toteuttamiseksi.

 

Määräaikainen säännös 20 a § lisättiin perusopetuslakiin, jotta opetuksen järjestämisessä voidaan reagoida joustavasti koronaviruksen leviämiseen. Säännöksen mukaan vuosiluokkien 7-9 oppilaat on mahdollista siirtää etäopetukseen, mikäli tartuntatautitilanne sitä edellyttää. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä, jos kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin määrää tartuntatautilain 58 §:n nojalla koulujen tiloja suljettaviksi. Mikäli koulujen tilojen sulkeminen on tarpeen usean kunnan alueella, aluehallintovirasto voi tehdä vastaavan päätöksen. Kunnan tai Avin päätöksen jälkeen opetuksen järjestäjä päättää siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. Päätös voidaan tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.

 

Hallitus linjasi 25.2. suosituksesta, jonka mukaan kiihtymis- ja leviämisvaiheissa olevilla alueilla siirrytään yläkouluissa sekä toisella asteella etäopetukseen 8.3. alkaen kolmeksi viikoksi. Perusopetuslain 17 §:n mukaisen erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat ja perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat pysyvät voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti lähiopetuksessa.

 

Hallituksen antama kolmen viikon etäopetussuositus voidaan toteuttaa nykyisen lainsäädännön turvin myös toisella asteella.

 

 

4.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 26.2.2021: Opetusministeri Jussi Saramo on myöntänyt 3 485 114 euroa sairaalaopetuksen järjestämiseen velvoitetuille sairaaloiden sijaintikunnille (perusopetuslaki 4 a §) sairaalaopettajien palkkaamiseen vuosille 2021 - 2022.

 

 

 

 

 

 

Valtionavustus on tarkoitettu sairaalaopettajien palkkaukseen niin, että konsultatiivinen työ sairaalaopetuksessa lisääntyy. Konsultatiivisen sairaalaopetuksen keinoin päästään entistä laajemmin kohdentamaan toimia oppilaisiin, joiden pulmat kytkeytyvät muun muassa kiusaamiseen, mielenterveyden haasteisiin, itsetuhoisuuteen, masentuneisuuteen ja kouluakäymättömyyteen.

 

Avustuksen tavoitteena on sairaalaopettajia palkkaamalla lisätä konsultatiivista sairaalaopetusta nykytilanteeseen verrattuna. Avustuksen tavoitteena on myös vahvistaa ammattilaisten osaamista pitkäkestoisen koulutuksen järjestämisen myötä. Tavoitteena on myös hyvien toimintamallien jakaminen sekä eri sairaalaopetusyksiköiden ja monialaisten toimijatahojen verkostoitumisen tukemista konsultatiivisen toiminnan kehittämiseksi.

 

Valtion erityisavustusta ovat saaneet sairaalaopetuksen järjestämiseen velvoitetut sairaaloiden sijaintikunnat. Turun kaupunki, joka vastaa sairaalaopetuksesta koko maakunnan alueella, sai suurimman yksittäisen summan rahaa (477 500 euroa). Turku on ollut erityisen aktiivinen konsultatiivisen tuen antamisessa. Sairaalakoulutoiminnasta vastaa Kiinamyllyn koulu.

 

Sairaalaopetuksen kehittäminen on osa kiusaamisen vastaista toimenpideohjelmaa, joka julkaistiin tammikuussa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.