Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2210.02.20219

1652-2021 (05 10 00)

Suomenkielisen varhaiskasvatuksen vuorohoidon palvelut Turussa

Tiivistelmä:

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen 2019 - 2022 mukaisesti kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että Hepokullan päiväkodin arkipäivien iltahoito lakkautetaan ja samalla lisätään vuorohoidon kapasiteettia Kastun päiväkodissa. Samalla esitetään, että Hintsankujan päiväkodin aukioloa laajennetaan sunnuntaiksi ja arkipyhiksi.

Kasopelk § 22

Aluepäällikkö Pia Jokinen, vs. aluepäällikkö Tuire Korhonen sekä palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 29.1.2021:

 

Suomenkielinen varhaiskasvatus järjestää tällä hetkellä vuorohoitoa seuraavasti:

 

Ympärivuorokautinen hoito kaikkina viikonpäivinä:

- Kaskenmäen päiväkoti, osoitteessa Kaskenkatu 7

 

Iltahoito maanantaista sunnuntaihin klo 22.00 asti:

- Asemanseudun päiväkoti, osoitteessa Käsityöläiskatu 20

- Kastun päiväkoti, osoitteessa Pyörämäentie 4

 

Iltahoito maanantaista lauantaihin klo 5.00 - 22.00:

- Hintsankujan päiväkoti, osoitteessa Hintsankuja 4

- päiväkoti on ollut auki koronapandemian aikana myös pyhäpäivisin

 

Iltahoito maanantaista perjantaihin klo 22.00 asti:

- Hepokullan päivähoitoyksikkö, osoitteessa Niitunniskantie 1

- Asemanseudun päiväkoti, osoitteessa Sairashuoneenkatu 1

 

Niitunniskantien arkipäivien iltahoidon lakkauttaminen

 

Niitunniskantien päiväkodin korvaavat tilat ovat valmistumassa vuoden 2021 lopulla Tommilankadulle. Suunnitteluvaiheessa on uudisrakennukseen suunniteltu yhtä vuorohoidon ryhmää. Vuorohoidon järjestäminen vain yhdessä ryhmässä ei ole henkilöstöjärjestelyjen osalta kovin toimiva, sijaisjärjestelyt ovat ongelmallisia. Ryhmän tilanne on haavoittuva, hyvin usein joudutaan käyttämään ulkopuolisia sijaisia, jolloin perehdyttäminen kuormittaa henkilöstä eivätkä järjestelyt ole kovin kustannustehokkaita.

 

Näyttäisi siltä, että huoltajien tarve vuorohoitoon vaihtelee jonkin verran. Välillä perhe tarvitsee vain arki-iltoina vuorohoidon palveluja, ja toisinaan taas on tarve vuorohoitoon myös viikonloppuisin. Turussa on pyritty laajentamaan vuorohoitoa tarjoavien päiväkotien aukioloja, jotta vältettäisiin lasten palveluiden järjestäminen eri päiväkodeissa viikon aikana.

 

Palvelunjärjestäjän sekä toisaalta myös perheiden näkökulmasta olisi perusteltua luopua arki-iltoihin rajautuvasta vuorohoidosta Niitunniskantien päiväkodissa ja laajentaa vuorohoidon tarjontaa Kastun päiväkodissa. Kastun päiväkoti on jo tällä hetkellä avoinna maanantaista sunnuntaihin. Näin ollen arki-iltojen vuorohoitoa ei olisi tarjolla myöskään valmistuvassa Tommilankadun päiväkodissa. Järjestelyssä noudatettaisiin kaupunginvaltuuston päätöstä 23.9.2019 § 138 varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksestä 2019 - 2022. Selvityksessä todetaan, että vuorohoidon, erityisesti ympärivuorokautisen hoidon, tilojen on tärkeä sijaita hyvien kulkuyhteyksien päässä ja toiminnan tehokkuuden näkökulmasta muutamiin paikkoihin keskitettynä.

 

Huoltajille on tiedotettu mahdollisesta muutoksesta ja sen vaikutuksista perheen palveluihin. Valmistuva Tommilankadun päiväkoti ja Kastun päiväkoti sijaitsevat noin 1,5 kilometrin etäisyydellä toisistaan.

 

Hintsankujan päiväkodin aukiolon laajentaminen

 

Hintsankujan päiväkoti on ollut avoinna normaalisti maanantaista lauantaihin. Koronapandemian aikana päiväkoti on ollut avoinna myös sunnuntaisin ja arkipyhinä. Tällä on pyritty välttämään lasten siirtymistä kyseisinä päivinä muihin avoinna oleviin päiväkoteihin. Lapset, jotka tarvitsivat varhaiskasvatusta myös pyhäpäivinä, olivat kyseiset päivät ennen pandemiaa Kaskenkadun päiväkodissa tai Asemanseudun päiväkodissa.

 

Jotta jatkossakin voitaisiin välttää lasten siirtyminen avoinna oleviin päiväkoteihin, on perusteltua laajentaa Hintsankujan päiväkodin aukioloa myös sunnuntaihin ja arkipyhiin.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Niitunniskantien päiväkoti on avoinna 1.8.2021 alkaen normaaliaukiolon mukaisesti kello 6.30 - 17.00 ja huoltajien kanssa erikseen sovittaessa 6.00 -18.00. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Hintsankujan päiväkoti on pandemiatilanteen jälkeenkin avoinna sunnuntaisin ja arkipyhäisin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala, varhaiskasvatus
tpvJokinen Pia
tpvKorhonen Tuire
tpvKulmala Vesa