Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1610.02.20213

5192-2019 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan toiminnan ja talouden seurantaraportit 2020

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään tiedoksi vuoden 2020 toiminnan ja talouden seurantaraportit.

Kasopelk § 16

Kehittämispäällikkö Anu Parantainen ja talouspäällikkö Anne Takalo 3.2.2021:

 

Tilinpäätöksen 2020 käsitteleminen

 

Kuntalain 113 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

 

Kaupunginvaltuusto antaa talousarvion noudattamista koskevat määräykset siitä, miten talousarvio ja sen perustelut sitovat kaupungin viranomaisia. Kaupunginhallitus antaa määräykset, siitä miten strategisiin sopimuksiin kirjatut sitovat tavoitteet ja toimenpiteen sitovat kaupungin viranomaisia.

 

Strateginen sopimus sisältää kaupunginvaltuuston hyväksymän toimialan talousarvion ja -suunnitelman sekä sitä täydentävän kaupunginhallituksen hyväksymän osan. Strategisten sopimusten mittarit toimivat strategisten ohjelmien toimeenpanon arvioinnin välineenä.

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat kaikki strategiseen sopimukseen kirjatut toimielimen tavoitteet (sekä kaupunginvaltuustoon nähden sitovat että kaupunginhallitukseen nähden sitovat tavoitteet) lukuun ottamatta tiedoksi annettavia tietoja, joita ovat toiminnan kuvaus, toimintaympäristön muutostekijät, toimialan tunnusluvut ja muut kaupunkitason ohjausasiakirjat.

Operatiivinen sopimus on lautakunnan ja toimialan välinen sopimus. Operatiivinen sopimus sisältää toimielimen palvelualueiden keskeiset taloudelliset sekä toiminnalliset tavoitteet kuten toimenpiteet, mittarit, työvoiman käytön ja laatutavoitteet

 

Strategisen sopimuksen toteutuminen

 

Sivistystoimialalla on yksi yhteinen strateginen sopimus, joka raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Tässä yhteydessä raportoidaan myös sopeuttamisohjelman toimenpiteet.

 

Liite 1                                   Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 2020

 

Oheismateriaali 1               Sopeuttamisohjelman toimenpiteiden seuranta

 

Operatiivisten sopimusten toteutuminen

 

Palvelualuekohtaiset operatiiviset sopimukset raportoidaan samassa yhteydessä.

 

Liite 2                                   Varhaiskasvatuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020

 

Liite 3                                   Perusopetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020

 

Liite 4                                   Lukiokoulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020

 

Liite 5                                   Ammatillisen koulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020

 

Liite 6                                   Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020

 

Liite 7                                  Yhteisten hallintopalvelujen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020

 

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

 

Liite 8                                   Tilinpäätös 2020

 

Tilikaudella 2020 toimialan toteutuneet tulot olivat yhteensä 24,0 milj. euroa ja menot 334,2 milj. euroa. Sivistystoimialan netto tilinpäätöksessä oli 310,2 milj. euroa (308,4 milj. euroa vuonna 2019).

 

Talousarvio alittui 6,6 milj. euroa. Se on 2,1 % koko lautakunnan talousarvion loppusummasta. Tästä tulojen alitus oli 0,9 milj. euroa ja menojen alitus 7,5 milj. euroa.

 

Palvelualueittain toteumat olivat:

 

 

Kalenterivuodelle 2020 koronapandemian aiheuttamat vaikutukset olivat merkittäviä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Talouteen vaikuttivat sekä tuloissa myynti- ja maksutulojen poikkeamat talousarviosta yhteensä n. 2,8 milj. euroa. Maksutuloissa ammatillisen koulutuksen oppilastöiden myyntitulot jäivät tavoitteesta noin 1,2 milj. euroa ja varhaiskasvatuksen päivähoitomaksut noin 1,3 milj. euroa. Koronan vaikutus näihin kumpaankin oli oleellinen sekä myös varhaiskasvatuksessa asiakasmaksujen alentaminen.

 

Vastaavasti tukiin ja avustuksiin saatiin merkittäviä rahoituksia OKM:stä koronasta aiheutuvien negatiivisten vaikutusten kompensointiin. Saadut tuet olivat yhteensä 5,6 milj. euroa, josta vuodelle 2020 kohdistui 1,3 milj. euroa. Nämä tuet on käytetty pääosin henkilöstömenojen kattamiseen. Merkittävin osa saaduista tuista kohdistuu vuodelle 2021 ja ne on huomioitu myös kaupungin talousarviossa niiltä osin, kuin päätökset tuista saatiin.

 

Toimintamenoissa henkilöstömenot alittuivat noin 1,5 milj. euroa. Palvelujen ostoissa alitusta tuli 4,8 milj. euroa. Säästöjä syntyi ruokapalveluista, oppilaskuljetuksista, henkilöstön koulutusmenoista, kaikista matkustamiseen liittyvistä kustannuksista sekä oppisopimuskoulutuksen kustannuksista. Aineissa ja tarvikkeissa menonsäästöjä syntyi erityisesti ammatillisen koulutuksen oppilastöiden osalta, mutta vastaavasti lisää kustannuksia syntyi pandemiaan liittyvistä hankinnoista.

 

Varhaiskasvatuksen avustusmenoista lasten kodinhoidon tuki, yksityisen hoidon tuki ja kuntalisä jäivät alle talousarvion lapsien määrän vähennyttyä.

 

Sisäisissä vuokrissa erityisesti perusopetuksessa vuoden aikana tapahtuneiden väistöjen ja siirtojen vuoksi vuokramenojen alitus talousarvioon nähden oli noin 1,0 milj. euroa.

 

Liite 9                                   Investointien toteuma 2020

 

Investointiosassa määrärahaa oli varattu kasvatus- ja opetuslautakunnan alaiselle toiminnalle uudisrakennusten ja perusparannuskohteiden kalustamiseen ja varusteluun sekä av-laitteiden hankintaan yhteensä 5.010.000 euroa. Toteuma oli 3.640.328 euroa. Toteutumatta jäi noin 2,3 milj. euroa. Osissa investointihankkeissa varautuminen oli toteutunutta suurempaa kuten Ammatti-instituutin Ruiskadulle siirtymisen osalta sekä yleisesti varhaiskasvatuksen ennakoimattomiin tilajärjestelyihin sekä perusopetuksen av-laitteiden uusimiseen liittyvät toteutukset. Lisäksi talousarvion yhteydessä ennakoitiin väistötiloihin siirtymisiin liittyviä hankintatarpeita, jotka pystytiin kuitenkin toteuttamaan vähemmillä hankinnoilla.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2020 toiminnan ja talouden raportit tiedokseen. Lisäksi lautakunta päättää lähettää raportin talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta 2020 tiedoksi kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Liite 10Sivistystoimialan nostot toiminnasta ja taloudesta 2020

Jakelu

rapKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 16
Liite 1:Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 2020
Liite 2:Varhaiskasvatuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020
Liite 3:Perusopetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020
Liite 4:Lukiokoulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020
Liite 5:Ammatillisen koulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020
Liite 6:Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020
Liite 7:Yhteisten hallintopalvelujen operatiivisen sopimuksen toteuma 2020
Liite 8:Tilinpäätös 2020
Liite 9:Investointien toteuma 2020
Liite 10:Sivistystoimialan nostot toiminnasta ja taloudesta 2020