Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta520.01.20211

10829-2020 (10 03 02)

Kuraattorinpolun päiväkotirakennuksen väistötilaratkaisu

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunta on käsitellyt lokakuussa 2020 Oxvägens daghem hankesuunnitelmaa. Uudisrakennuksen on tarkoitus korvata Kuraattorinpolun päiväkodin tilat joko vuonna 2023 tai 2024. Kuraattorinpolun päiväkodin toiminta on rajoittunutta tilojen kuntoon liittyen. Halisten alueelle on valmistumassa päiväkoti, jota esitetään kasvatus- ja opetuslautakunnalle vuokrattavaksi viiden vuoden määräajaksi, jotta voidaan turvata ruotsinkielisten palveluiden toteuttaminen terveellisissä ja turvallisissa tiloissa ennen kuin uudisrakennus Oxvägens daghem valmistuu.

Kasopelk § 5

Toimitilapäällikkö Minna Juselius ja tilahallintapäällikkö Leevi Luoto 15.1.2021:

 

Kuraattorinpolun korvaavien tilojen toteutuksesta on laadittu hankesuunnitelma, jonka pohjalta esitettiin uuden päiväkodin toteuttamista vuokrahankkeena Elinanpuistoon kaavoitettavalle tontille. Valmistumisen tavoiteaikatauluksi esitettiin 2023. Kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto ovat hyväksyneet Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavien tilojen hankesuunnitelman (KV 14.12.2020), mutta hankkeen toteutusmuoto on vielä vahvistamatta. Kaupunginhallitus tulee päättämään, tehdäänkö hanke kaupungin omaan vai konsernin taseeseen kokonaistaloudellisen selvityksen perusteella. Koska valmistelua on tehty vuokrahankenäkökulmasta, ei kaupungin organisaatiossa ole varauduttu päiväkodin toteuttamiseen eikä projektin hallintaan ole varattu resursseja. Mikäli kaupunginhallitus tulee päättämään hankkeen toteuttamisesta kaupungin omaan taseeseen, tulee hankkeelle nimetä projektipäällikkö ja ryhtyä valmistelemaan suunnittelun kilpailutusta ja toteutusta ja sen jälkeen varsinaista urakkaa. Edellä kuvatun vuoksi on nähtävissä, että päiväkodin valmistuminen tulee vuodesta 2023 mahdollisesti viivästymään.

 

Verkanappulat Oy rakennuttaa Halisten liikekeskuksen viereen uutta päiväkotia. Alueen vallitsevista asiakasmääristä johtuen Verkanappulat eivät vielä aio käynnistää kohteessa omaa päiväkotitoimintaa, vaan ovat tarjonneet kesällä 2021 valmistuvaa päiväkotia Turun kaupungille vuokrattavaksi.

 

Päiväkoti sisältää tilat kuudelle ryhmälle. Huoneistoala on 1 049 m2 ja asemapiirroksen mukainen kokonaisala 1 110 m2 yhdessä kerroksessa. Verkanappulat tarjoaa tilaa kaupungin käyttöön pääomavuokralla 19,50 €/m2. Kohteen asemapiirros on esitetty liitteenä 1 ja pohjapiirustus liitteenä 2. Vuokrasopimusta esitetään viiden vuoden määräajaksi.

 

Vuokratarjouksen pohjalta laskettu sisäinen vuokra sivistystoimialalle olisi 24 483,66 €/kk ja 293 803,92 €/v. Vuokralaskelma on esitetty liitteenä 3.

 

Palvelupäällikkö Hanna Karlsson ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 15.1.2021:

 

Kuraattorinpolun kiinteistössä tehtyjen korjaustoimienkin jälkeen on toiminnan järjestäminen yhä ongelmallista. Esimerkiksi erilaisia oireiluja raportoidaan henkilöstön osalta edelleen. Varhaiskasvatuksen järjestäminen huonokuntoisissa ja ilmamääriltään rajoittuneissa tiloissa on vaikeaa, lapsen etu ja pedagogiset näkökulmat jäävät kiinteistön rajoitteiden jalkoihin.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli kokouksessaan 7.10.2020 § 151 Oxvägens daghem uudisrakennuksen hankesuunnitelmaa. Kyseisellä hankkeella on tarkoitus toteuttaa pysyvät uudet tilat Kuraattorinkadun päiväkodille.

 

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen toiminta riittävässä laajuudessa terveellisissä tiloissa on turvattava ennen kuin Oxvägens daghem valmistuu suunnitelmien mukaan joko vuonna 2023 tai 2024.

 

Kuraattorinpolun korvaavien tilojen hankesuunnitelmassa on alustavasti esitetty väistötilaratkaisuksi Kärsämäen AKK:n tiloja, mutta tämä Halisten päiväkotitila on sijainniltaan huomattavasti lähempänä Kuraattorinpolkua.

 

Väistötilojen vuokraamista varhaiskasvatuksen näkökulmasta puoltavat seuraavat seikat:

 

-

Kuraattorinpolun kiinteistön huonosta kunnosta johtuen uusien lapsien sijoittuminen nykyisiin tiloihin on voimakkaasti rajoittunutta. Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen kysyntä on ollut kasvussa, joten tässä yhteydessä olisi mahdollista lisätä varhaiskasvatuspaikkoja.

 

 

 

-

Ruotsinkielisissä palveluissa on tarve lisätä tuen tarpeessa olevien lasten palveluja, ja kyseessä olevan päiväkodin tiloissa on mahdollista toteuttaa erityisryhmän toimintaa, jolle ei muutoin ole tiloja missään nykyisissä päiväkodeissa.

 

 

 

-

Suomenkielisen varhaiskasvatuksen lisäykselle Halisten alueella ei ole yhtä akuuttia tarvetta kuin turvata Kuraattorinpolun toiminnan toteuttaminen turvallisissa ja terveellisissä toimitiloissa.

 

 

 

Liite 1                                  Asemapiirustus

 

Liite 2                                  Pohjapiirustus

 

Liite 3                                  Vuokralaskelma

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää tilapalveluille, että varhaiskasvatukselle vuokrataan viiden vuoden sopimuksella päiväkotitilat Halisiin valmistuvasta kiinteistöstä 1.7.2021 alkaen. Sivistystoimiala sitoutuu tiloista aiheutuviin vuokrakustannuksiin 24 483,66 €/kk.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Toimitilapäällikkö Minna Juselius oli kokouksessa etäyhteydellä vastaamassa kysymyksiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, sivistystoimialan talouden toimialapalvelu
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedSvenskspråkig fostran och undervisning
tiedJuselius Minna
tiedLuoto Leevi


Liitteet:

Kasopelk § 5
Liite 1:Asemapiirustus
Liite 2:Pohjapiirustus
Liite 3:Vuokralaskelma