Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta19116.12.20204

10016-2020 (07 02 01, 02 08 00)

Lyhytaikaisten sijaisten hankinta Sarastia Oy:ltä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 191

Hankintasuunnittelija Päivi Aaltonen 2.12.2020:

 

Sivistystoimialalla on vaikeuksia saada sijaisia sekä ammatilliseen koulutukseen että varhaiskasvatukseen. Jatkossa tarvetta voi olla myös perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Perusopetuksen ja lukioiden osalta tämä tarkoittaa esimerkiksi koulunkäyntiavustajia silloin, kun heitä ei ole muilla keinoilla saatavilla, tai pandemiasta johtuvaa lisääntyvää tarvetta siivoukseen silloin, kun kilpailutetun palvelusopimuksen kautta sitä ei ole saatavilla.

 

Resurssipula ja jatkuva joustaminen kuormittavat henkilöstöä, lisäävät sairaslomia ja työtyytymättömyyttä. Vuokratyövoiman käyttö ei vaikuta vähentävästi tai heikentävästi Turun kaupungin tällä hetkellä toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. Palvelua käytetään ainoastaan äkilliseen ja lyhytaikaiseen käyttöön, kun omaa henkilökuntaa ei ole saatavilla tai mahdollista käyttää. Tällä sopimuksella ei ole vaikutusta vakinaisen henkilöstön asemaan, vaan pyritään myös tukemaan vakinaisen henkilöstön työssäjaksamista.

 

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain 10 §:ssä on määritelty, että yhteistoimintamenettelyssä on käsiteltävä vuokratyövoiman käyttöä koskevat periaatteet. Harkitessaan sopimusta 1 momentissa tarkoitetun työvoiman käytöstä työnantajan on ilmoitettava siitä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamien työntekijöiden työhön vuokrattavien työntekijöiden tekemä työ vaikuttaisi. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi vuokrattavien työntekijöiden määrä, heidän työtehtävänsä ja työkohteensa, sopimuksen kesto sekä ajanjaksot, joina mainittua työvoimaa käytetään. Turun kaupungin yhteistyötoimikunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 23.11.2020.

 

Mikäli verrataan omana toimintana tuotettuun palveluun, niin Sarastian palveluja tullaan käyttämään arviolta vuosittain noin 100 000 euron arvosta. Sarastian käyttö tuo myös mahdollisuuden sijaiskäytön hallitsemiseen; sijaisen voi tilata vain tarvittavalle tuntimäärälle, eikä esimerkiksi sijaisen sijaiselle tarvitse maksaa palkkaa. Tämä ei vaikuta vakinaisen henkilöstön asemaan tai liity millään tavalla mahdollisiin kaupungin henkilöstöä koskeviin hetkellisiin säästötoimenpiteisiin, vaan haetaan pitkän aikavälin ratkaisua haasteeseen.

Sarastia Oy on kaupungin sidosyksikkö, jolloin siltä tehtäviin hankintoihin ei sovelleta hankintalakia. Turun kaupunki voi näin ollen hankkia palveluita ilman kilpailutusta.

 

Sopimuskauden aikana tulee aktiivisesti kehittää rekrytointitoimintaa ja tapoja kaupungin omassa tuotannossa vastaamaan nykyisen työelämän haasteita.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 14.12.2020:

 

Sivistystoimialalla lyhytaikaisia sijaisia tarvitaan vuokratyötehtävissä varhaiskasvatuksen laitosapulaisina ja ammatti-instituutissa mm. Boren eri tehtävissä.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä sopimuksen lyhytaikaisiin sijaisuuksiin tarvittavien sijaisten hankinnasta Sarastia Oy:stä sekä valtuuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen 31.12.2022 päättyvälle sopimuskaudelle, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana kuuden (6) kuukauden molemminpuolisin irtisanoutumisehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut
tpvSivistystoimialan yhteinen hallinto, talouspalvelut
tpvAaltonen Päivi
tpvJalonen Timo