Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16204.11.20205

12135-2020 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 162

Toimitilapäällikkö Minna Juselius ja tilacontroller Saku Lehtiö 29.10.2020:

 

Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys käsittelee Topeliuksen koulun, Luolavuoren yläkoulun, väistökoulun sekä uuden päiväkodin tilaratkaisua. Tarveselvityksen alkuperäinen tavoite oli tutkia vaihtoehtoinen ratkaisu Juhana Herttuan koulurakennuksen peruskorjaamiselle. Lisäksi tuli selvittää toimialojen muut mahdolliset lähialueen tilatarpeet, jotka olisivat yhdistettävissä samaan hankkeeseen. Tästä syystä selvitystä on viety eteenpäin monitoimitalon nimellä.

 

Tarveselvityksen laadinnan aikana Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulurakennus suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi maaliskuussa 2020. Samaan aikaan suljettiin vastaavista syistä myös Luolavuoren koulu. Luolavuoren yläkoulun erityisoppilaiden tilat päätettiin tässä yhteydessä liittää tarveselvitykseen mukaan.

 

Lisäksi toukokuussa 2020 päivitetyt, kouluikäisten osalta voimakkaasti pienentyneet väestöennusteet aiheuttivat vielä uuden tarkastelukierroksen erityisesti hankkeen mitoituksen suhteen. Epävarman ennusteen pohjalta rakennettava suuri lisäkapasiteetti olisi vaarassa jäädä tyhjilleen, mikäli kasvua ei tulekaan.

 

Ratkaisuna esitetään väistökoulun rakentamista tämän uudisrakennushankkeen yhteyteen. Varaudutaan Juhana Herttuan osalta ennusteen mukaiseen kasvuun, ja rakennetaan lisäksi n. 300 oppilaspaikan vaatimat lisätilat väistökouluksi. Tällöin ei tiloja ”rakenneta tyhjilleen”. Jos kasvu on ennakoitua suurempaa, pystytään tähän vastaamaan hankkeen myötä jo olemassa olevilla tiloilla.

 

Perusopetuksen tilaratkaisu on tarveselvityksessä jaettu kahteen osaan. Topeliuksen nykyisiin alakoulun rakennuksiin sijoitetaan perusopetuksen 1-6 -luokat ja ap-ip -toiminta. Esiopetus siirretään takaisin alakoulun yhteyteen.

 

Uudisrakennukseen sijoitetaan Topeliuksen ja Luolavuoren yläkoulun korvaavat tilat sekä varautuminen oppilasmäärän kasvuun. Uudisrakennukseen on lisäksi mitoitettu väistökoulukäyttöön perusopetukselle n. 300 oppilaspaikkaa. Normaalien opetustilojen lisäksi on huomioitu luonnontieteiden sekä taito- ja taideaineiden tiloihin lisämitoitus siten, että myös yläkoulun väistökäyttö onnistuu opetussuunnitelman mukaan normaalisti.

 

Koulun lisäksi uudisrakennukseen sijoitetaan oppilashuollon ja liikunnan tilat. Liikuntasaleista toinen on täysikokoinen sisäpelikenttä ja toinen pienimuotoisempaan ryhmäliikuntaan yms. soveltuva ns. ”peilisali”. Pieni sali soveltuu hyvin myös päiväkodin käyttöön. Päiväkoti on mitoitettu 6-ryhmäisenä, jossa on n. 126 hoitopaikkaa.

 

Muut toimialat eivät nähneet tässä yhteydessä tarvetta liittyä hankkeeseen mukaan.

 

Uudisrakennukseen tulee laskennallisesti n. 850 oppilaspaikkaa ja 126 päiväkodin hoitopaikkaa, yhteensä siis lähes 1 000 lasta. Henkilökuntaa rakennukseen tulee sijoittumaan arviolta 150.

 

Topeliuksen alakoulun korjauskustannusten on arvioitu olevan yhteensä n. 4,1 milj. € (alv 0 %).

 

Uudisrakennuksen toteutushinta lopullisista ratkaisuista ja laajuudesta riippuen on arviolta 3 000 - 3 300 €/brm2 (bruttoalaa, alv 0 %) kokonaiskustannuksen ollessa näin yhteensä n. 41 - 45 milj. € (alv 0 %).

 

 

Uudisrakennusta esitetään sijoitettavaksi Vaasanpuiston kaava-alueelle. Rakennuksen ja sen piha-alueen laajuuden vuoksi ei vaihtoehtoja varsinaisesti ole. Uutena kaava-alueena olisi tässä yhteydessä mahdollista ottaa heti aluksi huomioon suuren koulurakennuksen järjestelyt. Asemakaavan valmistuminen on kaavoitusohjelmassa ilmoitettu vuodelle 2022. Näin ollen pienin varauksin voidaan arvioida uudisrakennuksen aikaisimmaksi mahdolliseksi valmistumisajankohdaksi vuosi 2025.

 

Tilapalvelut pyytää lausuntoa Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen tilapalvelut saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 29.10.2020:

 

Sivistystoimiala on ollut mukana Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksen laadinnassa.

 

Lähtökohtana on, että uudisrakennus on monilta osin korvaava investointi. Tarkoituksena on korvata Topeliuksen yläkoulun käytössä ollut ns. Juhana Herttuan entinen koulurakennus sekä osin suljettuna oleva Luolavuoren koulurakennus. Topeliuksen koulu on alueen lähikoulu, jossa annetaan opetusta vuosiluokilla 1-9. Luolavuoren koulu on lähikoulu vuosiluokilla 1-6 ja keskitetyn palvelun koulu vuosiluokilla 7-9. Luolavuoren koulun 7.-9. -luokan oppilailta on tähän asti puuttunut ns. vertaisryhmä kokonaan. Nykyisen koulutuksen järjestämismallin mukaan erityisen tuen oppilaita ei tule eristää muista saman ikäisistä oppilaista ja tulee etsiä mahdollisuuksia opetukselliseen ja toiminnalliseen integraatioon kuten Luolavuoren koulun 1-6 -vuosiluokilla on tapahtunut.

 

Useissa aiemmissa yhteyksissä sekä sivistystoimialan virkajohto että kasvatus- ja opetuslautakunta ovat todenneet tarpeen väistökoululle, jotta voidaan vähentää niitä tarpeita, joita usein äkillisesti ja suunnittelematta syntyy, kun kouluja joudutaan pakottavista syistä siirtämään väistötiloihin.

 

Koko ns. Linnakaupungin alueen osalta, joka käsittää uudisrakennettavan alueen, joka sijoittuu Linnankadun ja Uudenkaupungin radan väliselle alueelle, asukasennuste on varsin epävarma. Epävarmuutta osaltaan lisää se tosiasia, että 0-15 -vuotiaiden päiväkoti- ja peruskouluikäisten lasten määrä on tätäkin epävarmempi. Joka tapauksessa on oletettavaa, että alueelle muuttaa 15.000 uutta asukasta.

 

Sivistystoimiala kiinnittää lautakunnan huomiota, että tarveselvitys on peruskoulun ja päiväkodin tarpeen selvittämisen näkökulmasta perusteltu ja hyväksyttävissä.

 

Sen sijaan sivistystoimiala kiinnittää lautakunnan huomiota, että kaksi ehdotettua sijaintipaikkaa (vaihtoehdot 2 ja 3) ovat alueella, jossa on pilaantuneita maita ja jossa muutenkin paalutussyvyyksistä johtuen perustamiskustannukset nousevat vääjäämättä huomattavan korkeiksi. Tämä viime kädessä tulee aiheuttamaan korkeat rakennuskustannukset ja siten toimialalle ja lautakunnalle merkittäviä vuokravelvollisuuksia. Lautakunnan tulisi edellyttää uusien sijaintivaihtoehtojen etsimistä, jotta rakentamiskustannuksia voidaan alentaa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy tarveselvityksen perusteet, mutta ei katso voivansa sitoutua aiheutuviin kustannuksiin ennen kuin selkeästi on perusteltu, ettei laajalta alueelta löydy sellaisia perustamisolosuhteita, jotka ovat kustannuksiltaan edullisempia.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon Hartialan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä tilacontroller Saku Lehtiö.

Liite 2Esitys Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä


Liitteet:

Kasopelk § 162
Liite 1:Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys
Liite 2:Esitys Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä