Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16404.11.20206

12197-2020 (02 08 00, 10 03 02)

Lausunto siirtokelpoisen päiväkotitilan hankinnasta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 164

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 28.10.2020:

 

TVT Asunnot Oy on pyytänyt 5.10.2020 päivätyllä kirjeellään kaupunginhallituksen konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemystä siitä, voiko TVT Asunnot Oy:n 100 % omistama tytäryhtiö Turun Päiväkodit Oy antaa sitoumuksen siirtokelpoisen käytetyn päiväkodin ostosta ja edistää kyseistä päiväkotihanketta. Päiväkodin on tarkoitus tulla Turun kaupungin käyttöön vastaamaan osaltaan hoitopaikkatarpeisiin kaupungin keskustan lähialueilla.

 

Konserniohjeen mukaan tytäryhteisön on tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa silloin, kun kyseessä on toimintaan tai talouteen nähden merkittävät investoinnit sekä tärkeän omaisuuden hankkiminen, vuokraaminen tai muun merkittävän sopimuksen tekeminen. Konsernijaosto antaa konserniohjeen mukaisen kannanoton strategisten yhtiöiden osalta.

 

TVT Asunnot Oy:n ennakkonäkemyspyynnön mukaan Turun Päiväkodit Oy on neuvotellut olemassa olevan rakennuksen omistajan kanssa kaupan ehdoista. Myyjä etsii ostajaa markkinoilta ja tarvitsee Turun Päiväkodit Oy:n sitoutumisen mahdollisimman pian. Rakennus pitää siirtää nykyisestä sijainnistaan vuoden 2021 toukokuussa sijoituspaikkaansa Turkuun.

 

Rakennuskustannukset tulevat olemaan noin 2.500.000 euroa sisältäen rakennuksen hankinnan ja siirtokustannukset. Päiväkoti on mitoitettu 140 hoitopaikalle.

 

Hanke toteutettaisiin vuokrahankkeena, jossa Turun kaupunki toimii vuokralaisena. Käytäntö olisi samanlainen kuin aiemmissa vuokrahankkeissa Turun Päiväkodit Oy:n ja Turun kaupungin välillä. Vuokra määräytyisi pääomavuokrasta, ylläpitovuokrasta ja maanvuokrasta. Kokonaisvuokra tulisi olemaan yhteensä noin 290.000 euroa vuodessa ja vuokra-ajan pituus olisi 20 vuotta. Hanke rahoitettaisiin rakennusaikana Turun Päiväkodit Oy:lle myönnetyllä kaupungin luottolimiitillä, joka muutetaan rakennuksen valmistuttua velkakirjalainaksi. Päiväkotihankkeesta tehtäisiin esisopimus, joka muuntuisi myöhemmin vuokrasopimukseksi.

 

Hankkeen eteneminen vaatii rakennuskelpoisen tontin, nykyisten tontilla olevien rakennusten purkamisen ja rakennusluvan. Rakennuksen ensisijaisena sijoituspaikkana olisi määräaikaisella rakennusluvalla ensimmäiset 5 vuotta Akselintie 11, jonka jälkeen Turun kaupunki ja Turun Päiväkodit Oy määrittelisivät yhdessä päiväkodille uuden sijoituspaikan. Vuokrasopimus päivitettäisiin tällöin siirtokustannuksilla ja uudella maanvuokralla.

 

Asian merkityksellisyys ja sitoutuminen vuokrahankkeeseen edellyttävät toimivallan perusteella omistajan ennakkonäkemyksen sijasta päätöstä kaupunginhallituksessa ja sitä edeltävää lausuntomuotoista käsittelyä sivistyslautakunnassa.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen ja toimitilapäällikkö Minna Juselius 29.10.2020:

 

Turun kaupungin vuonna 2019 laatimassa varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksessä 2019-2022 tuotiin esiin, että keskusta-alueen kunnallisen suomenkielisen varhaiskasvatuksen hoitopaikkojen määrä on alueella tarpeeseen ja kysyntään nähden riittämätön. Päivähoitopaikkojen määrää vähentää tuntuvasti alueelle sijoittuvat vuorohoidon hoitopaikat, palvelu, joka kohdentuu vuorohoitoa tarvitseviin perheisiin ympäri kaupunkia. Vuorohoidon ja sen sisällä ympärivuorokautinen palveluntarve on edelleen kasvussa. Tilanteen ratkaisemiseksi esitettiin toteuttavaksi Mars-korttelin päiväkotia.

 

Mars-korttelin päiväkodin hankesuunnitelmaa ei ole saatettu vielä päätöksentekoon, sillä niin kaupungin taloudellisen tilanteen kuin väestöennusteiden muutosten valossa on nähty tarve arvioida tilannetta vielä uudelleen. Turun väestöennuste näyttää tällä hetkellä laskua 0-6 -vuotiaiden lasten määrään koko kaupungin tasolla, mutta keskustan suuralueen osalta lapsimäärä nousee. Vuoteen 2030 mennessä ennustetaan kasvun olevan 176 lasta. Suuralueeseen lukeutuvat kaupunginosat Ruissalosta Yliopistolle ja Sirkkalaan saakka. Tähän alueeseen lukeutuu neljä varhaiskasvatusaluetta: Ruissalo, Läntinen keskusta, Itäinen keskusta ja Martti.

 

Vuonna 2019 laaditussa varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksessä arvioitiin, että osallistumisaste varhaiskasvatukseen on noin 80 % lasten määrästä. Yksityisen ja julkisen varhaiskasvatuksen suhdeluku on noin 30/70. Näin ollen voidaan arvioida, että keskustan suuralueelle tarvitaan seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 100 uutta suomenkielistä kunnallista hoitopaikkaa.

 

Myös ruotsinkielisten lasten määrä on kasvusuuntainen, ja vuoteen 2030 mennessä ennustetaan 168 lapsen lisäystä koko Turun alueella. Ruotsinkielisen palvelun osalta tällä hetkellä ei ole näköpiirissä yksityisen varhaiskasvatuksen paikkojen lisäystä, joten uusiin paikkoihin tulisi varautua kunnallisessa palvelutuotannossa.

 

Uusien hoitopaikkojen lisäksi kaupungin pitää pystyä tarjoamaan väistötiloja päiväkotien peruskorjaushankkeiden ajaksi tai akuutteihin väistötilatarpeisiin. Tällä hetkellä tilainvestointiohjelmaan sisällytettyjä päiväkotihankkeita, joissa väistötiloja tarvitaan, ovat Kaskenkadun päiväkodin peruskorjaus ja laajennus sekä Talinkorventien (Suikkilan) päiväkodin korvaava tila. Näissä kohteissa on yhteensä 12 lapsiryhmää. Lisäksi Koulukatu 12:n suomenkielinen päiväkoti tulee tarvitsemaan väistötiloja Ruusukorttelin kehityshankkeen käynnistyessä. Talinkorventien päiväkodin väistötilatarpeen arvioidaan alkavan syksystä 2021 ja Kaskenkadun noin vuonna 2024. Koulukadun päiväkodin aikataulu kytkeytyy Ruusukorttelin kaavaan ja kehityshankkeeseen.

 

Cygnaeuksen koulun esiopetusryhmät toimivat tällä hetkellä väliaikaisissa tiloissa Aninkaisten ammatti-instituutin koulutalossa. Pysyvämpää sijoitusta suunnitellaan Maariankadulle Cygnaeuksen koulun viereen sijoitettavaan uudisrakennukseen, mutta hankkeen toteutumisaikataulu on vielä epävarma. Tilapäisratkaisuihin joudutaan tukeutumaan näin ollen vielä useamman vuoden ajan.

 

Linnakaupungin alue kasvaa ja kehittyy tällä hetkellä nopeaan tahtiin. Kirstinpuiston ja Herttuankulman alueet ovat rakentumassa ja Vaasanpuistoa kaavoitetaan. Alueelle suunnitellaan toteutettavaksi uutta monitoimitaloa, joka sisältää myös varhaiskasvatustiloja (tarveselvitys päätöksentekoon 11/2020). Tarve päivähoitopaikoille alueella konkretisoituu kuitenkin jo nopeammalla aikataululla.

 

Turun Päiväkodit Oy:n suunnittelema päiväkotihanke Akselintiellä vastaa hyvin sivistystoimialan varhaiskasvatuksen tarpeisiin ja valmistuessaan 2021 helpottaisi nopealla aikavälillä ratkaistavia väistötilakysymyksiä. Kohteen kielisyyttä tarkastellaan sivistystoimialan toimesta erikseen.

 

Esitetty vuokrataso on linjassa Turun Päiväkodit Oy:n aikaisemmin toteuttamisen päiväkotihankkeiden osalta neliövuokran ollessa jopa hieman edullisempi kuin Tallimäen ja uuden Sofiankadun päiväkodeissa. Vuokravaikutus sivistystoimialalle ottaen huomioon kaupungin sisäisen vuokran erät on noin 25 900 €/kk ja 310 800 €/vuosi.

 

Turun Päiväkodit Oy on laatinut Akselintien päiväkodista hankesuunnitelman, joka on esitetty oheismateriaalina 1.

 

Oheismateriaali 1               Akselintien päiväkodin hankesuunnitelma

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 30.10.2020:

 

Sivistystoimialan näkemyksen mukaan toimialalla on olemassa hyvinkin 140 hoitopaikan tarve mm. erilaisten peruskorjausten ja uudisrakennusten väistötilatarpeiden vuoksi. Vaikka kokonaisvuokran määrä on edellä esitettynä suuntaa antava, on se kuitenkin tarpeeksi luotettava, ja sitä on määrällisesti pidettävä kohtuullisena. Toimiala puoltaa vahvasti tilan hankkimista.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta puoltaa 140-paikkaisen päiväkodin hankintaa ja sijoittamista ensi vaiheessa osoitteeseen Akselintie 11 ja esittää tilojen vuokraamista kaupunginhallitukselle.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Haapanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiKaupunginhallitus