Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15607.10.20201

11018-2020 (10 03 02)

Kellonsoittajankadun ja Kärsämäen AKK:n tilojen tilanne ja jatkosuunnitelma

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 156

Toimialajohtaja Timo Jalonen, toimitilapäällikkö Minna Juselius, sisäilmapäällikkö Kati Järvi ja asiakasvastaava Sini Ekman 4.10.2020:

 

Tausta

 

Turun kaupunki on ajautunut haastavaan tilanteeseen väistötilajärjestelyjen kanssa, kun keväällä 2020 suunnitellut tilajärjestelyt eivät toteudu suunnitelmien mukaan. Luolavuoren koulun väistötilaksi vuokratun Kärsämäen Aikuiskoulutuskeskuksen tilojen käyttöönotto viivästyy huomattavasti, kun kohteen korjausten valmistuminen siirtyy vuoden 2021 puolelle. Samaan aikaan sivistystoimialan akuutteihin tilatarpeisiin vuokratusta Kellonsoittajankadun tilasta joudutaan luopumaan kohteessa tehtyjen sisäilmatutkimusten tulosten nojalla.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta pyysi aiemmin selvitystä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilatilanteesta. Kesän 2020 aikana kävi selville, että sekä Koulukatu 10 ja Kellonsoittajankadun koulutalon tilat ovat arvioitua heikommassa kunnossa ja että nykyiset tilat pitää joko kunnostaa tai että tiloista pitää luopua kokonaan. Tilanteen arviointia hankaloittaa edelleen se, että jo lähivuosina molemmat edellä mainitut rakennukset tultaisiin purkamaan aloitetuista kiinteistökehityshankkeista johtuen. Koulukadun päiväkoti sijaitsee Ruusukorttelin kehityshankkeen alueella, johon TVT Asunnot Oy ryhtyy toteuttamaan uudisrakentamista, kun kaavanmuutos saa lainvoiman. Tällä hetkellä kaava on edelleen valmistelussa. Kellonsoittajankadun kiinteistöä on omistajan suunnitelmien mukaan tarkoitus kehittää asumiskäyttöön. Kaavanmuutoksesta on käynnissä valitusprosessi.

 

Kellonsoittajankadun tutkimustuloksista koostettu tiedote on esitetty oheismateriaalina 1.

 

Tutkimusraportti on julkaistu Ajankohtaiset kiinteistöt -sivulla osoitteessa https://turku.fi/ajankohtaiset-kiinteistot.

 

Luolavuoren yläkoulun väistötilaratkaisu

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta, kaupunginhallitus ja -valtuusto käsittelivät keväällä 2020 Luolavuoren koulun, Lyseon koulun ja Topeliuksen koulun väistötilakokonaisuutta. Lyseon osalta ratkaisuksi valittiin tilaelementtitoteutus koulun kentälle, Topeliuksen osalta koulun muiden kuin Juhana Herttuan rakennuksen tilojen käyttö ja tilaelementti Tallimäen kentälle. Luolavuoren koulu jaettiin ensi vaiheessa kahteen kohteeseen; Ruiskadulle ja Kärsämäen AKK:lle. Vuoden 2021 syksyyn suunnitellaan koulun yhteen kokoavaa tilaelementtiratkaisua Ruiskadun koulutalon pihalle. Alakoulu toimii Ruiskadulla, mutta yläkoululle tarvitaan Kärsämäen tilat korvaava ratkaisu.

 

Kärsämäen AKK:n tiloista tullaan saamaan hyvät väistötilat sivistystoimialan tarpeisiin, mutta Luolavuoren käyttöön ne eivät ehdi valmistua. Alun perin korjausten oli määrä valmistua kesän 2020 aikana, mutta tätä seurasi pieni viive syyskuun loppuun. Sittemmin omistaja ilmoitti korjaustöiden laajuuden kasvaneen, minkä vuoksi aikataulu edelleen pitkittyy. Luolavuoren yläkoulu on syksyn ajan toiminut vuokranantajan järjestämissä useammassa vuokratilassa, joiden vuokrasopimukset on solmittu ensimmäisen korjausaikataulun pohjalta, eikä kaikkia vuokrasopimuksia ole mahdollista jatkaa suunniteltua pidemmälle ajalle.

 

Esityksenä on, että yläkoulun toiminta sijoitetaan loka-marraskuun taitteessa Turun AMK:n käytöstä kesällä 2020 tyhjentyneen tilakokonaisuuden L-siipeen. Tila on uusin, 1990-luvulla rakennettu osa Sepänkatu 1:n kiinteistön kokonaisuutta. Kaupunki on päättänyt myydä koko Sepänkatu 1:n kohteen asemakaava-alueen kehittämiseen ja kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittaneelle TKU-Rakennus Oy:lle ja SL-Yhtiöt Oy:lle. Kaupat tullaan sovitusti tekemään siten, että tilojen omistajuus siirtyy vuoden vaihteessa. Kaupunki vuokraa L-siiven tilat käyttöönsä kesäkuun 2021 loppuun.

 

Esitetty tilaratkaisu sopii Luolavuoren koululle. Tilaa on riittävästi, niihin on esteetön kulku, ja lähellä on laaja puistoalue ulkoilua varten. AMK:lta vapautuneet tilat ovat olleet kevään 2020 koronapoikkeustilan aikana vähäisellä käytöllä AMK:n siirtymiseen asti ja sen jälkeen tyhjillään. Tilat voidaan ottaa käyttöön, kun ilmanvaihdon toiminta on tarkastettu, suodattimet vaihdettu ja tilat siivottu hyvin.

 

Kellonsoittajankadun tiloista luopuminen ja jatkosuunnitelma

 

Kaupunki vuokrasi kasvatus- ja opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti tiloja Kellonsoittajankadun koulukiinteistöstä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja KOTO-toiminnan käyttöön elokuusta 2020 alkaen. Kaupunginhallitus edellytti vuokrauspäätöksen käsittelyn yhteydessä, että tiloissa tehdään sisäilmatutkimukset. Konsernihallinnon tilapalvelut tilasi tutkimukset kesäkuussa 2020.

 

Kesän korvalla kävi ilmi, että Koulukadun päiväkodissa on korjaustarpeita, joiden vuoksi kohde tulee tyhjentää käytöstä. Tässä yhteydessä sivistystoimiala esitti, että tilojen korjaamisen sijaan hyödynnetään Kellonsoittajankadun tiloja myös tässä väistötarpeessa. Suunnitelmissa on muuttaa Koulukatu 10:n päiväkodin toiminta kesällä 2021 Sofiankadulle valmistuviin uusiin päiväkotitiloihin. Näin ollen tilapäisen ratkaisun tarve koski ajallisesti samaa ajanjaksoa kuin mihin Kellonsoittajankadun vuokrauksesta oli päätetty.

 

Koulukadun pienimmät lapset sijoitettiin kuitenkin Kerttulin päivähoito- ja kouluyksikön tiloihin vastapäätä Kellonsoittajankadun koulutaloa. Tämän seurauksena Kerttulin yksikössä toimivat Luostarivuoren koulun koululuokat sijoitettiin Kellonsoittajankadun koulutaloon samoin kuin yksi 5-vuotiaiden ryhmä Koululadulta. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Sirkkalan kaksi esiopetusryhmää ja KOTO-toiminta sijoitettiin elokuun alusta Kellonsoittajankadulle.

 

Sisäilmatutkimusten aikana elokuussa kaupunki sai tutkimusta suorittavalta FCG:ltä aistinvaraisiin havaintoihin perustuen tiedon, että 1. kerroksessa on alueita, joita suositellaan rajattavaksi pois käytöstä. Tähän liittyvät toimenpiteet toteutettiin välittömästi. Tutkimusten loppuraportti saatiin maanantaina 28.9.2020. Raportti osoitti merkittäviä korjaustarpeita tiloihin, jotta käyttöä voitaisiin jatkaa vuokra-ajan loppuun. Kaupunki tuli kiinteistön omistavan Kauppaopetussäätiön kanssa siihen tulokseen, että esitetyn laajuisiin korjauksiin ei ole taloudellisesti tai aikataulullisesti resursseja ryhtyä. Osapuolet päätyivät yhdessä ratkaisuun, jossa määräaikainen vuokrasopimus puretaan. Tämä johtaa käytännössä siihen, että sivistystoimiala luopuu tilan käytöstä heti kun se on mahdollista.

 

Tilapalvelut ja sivistystoimiala ovat yhteistyössä tehneet nopealla aikataululla varautumissuunnitelman toimintojen uudelleen sijoittamiseen. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle tuodaan tiedoksi suunnitelma korvaavista tilajärjestelyistä:

 

 

 

 

 

Koulukatu 10:n päiväkodin tilat tullaan korjaamaan kohteessa tehtyjen tutkimusten tulosten pohjalta siten, että päiväkodin toiminta voi palata Koulukadulle vielä ennen uuden Sofiankadun päiväkodin valmistumista. Korjaustyöt saadaan tämän hetken arvion mukaan valmiiksi marraskuun aikana.

 

 

Näin ollen muuttoketju pois Kellonsoittajankadulta käynnistyy, kun Koulukadun päiväkodin korjaukset valmistuvat ja päiväkoti palaa Kerttulin ja Kellonsoittajankadun väistötiloista omiin tiloihinsa.

 

Tämän seurauksena Luostarivuoren koulun luokat sekä aamu- ja iltapäivätoiminta palaavat myös omiin tiloihinsa Kerttulin yksikköön.

 

Sirkkalan esiopetusryhmät sekä KOTO-toiminta Kellonsoittajankadulta sijoitetaan jäljellä olevan lukuvuoden ajaksi alueella sijaitseviin Turun ammattikorkeakoulun entisiin tiloihin Sepänkatu 1:n kiinteistön L-siivessä. Tilaan mahtuu Luolavuoren koulun lisäksi nämä molemmat toiminnot. Pitemmällä aikavälillä suunnitelmissa on sijoittaa Sirkkalan koulu peruskorjauksen ja osittaisen uudisrakentamishankkeen alta väistöön Kärsämäen AKK:n tiloihin syksystä 2021 alkaen. Tässä yhteydessä myös kaksi esiopetusryhmää esitetään sijoitettavaksi Kärsämäkeen. Näin lasten polku esiopetuksesta kouluun sujuisi väistötiloissa luontevasti.

 

Kokonaissuunnitelma Kärsämäen tilojen väistökäytöstä kohteen korjausten valmistumisen jälkeen 2021 saatetaan vielä erikseen lautakunnalle tiedoksi. KOTO-toiminnan pidemmän aikavälin tilaratkaisua ryhdytään suunnittelemaan ja saatetaan myös lautakunnan käsittelyyn esityksen valmistuttua.

 

Vuokravaikutukset edellä esitetyistä muutoksista sijoituksiin tuodaan tiedoksi kokoukseen 7.10.2020

 

Ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle on uusi päiväkoti rakenteilla TVT:n toimesta Sofiankadulle. Tila voidaan ottaa käyttöön elokuussa 2021. Päiväkodissa on tilaa seitsemälle lapsiryhmälle, eli 147 hoitopaikkaa. Koulukadun päiväkodissa on nykytilanteessa 49 lasta. Uudet tilat tuovat merkittävän määrän uusia hoitopaikkoja ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen.

 

Lisäksi Akselintielle on TVT:n toimesta valmistumassa 7-ryhmäinen päiväkoti syksyllä 2021. Vuokraus on menossa kaupunginvaltuuston käsittelyyn syksyllä 2020. Päiväkodin kielisyydestä ei ole tehty päätöksiä. Myös Puutarhakadulle on suunnitteilla uusi 4-ryhmäinen päiväkoti todennäköisesti vuonna 2022. Senkään vuokraamisesta tai kielisyydestä ei ole vielä päätöstä.

 

Oheismateriaali 1               Tiedote Kellonsoittajankadun tutkimustuloksista

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä tiedoksi annetun selvityksen väistö- ja väliaikaistilojen tilanteesta ja jatkosuunnitelmasta. Lisäksi lautakunta päättää luopua Kellonsoittajankadun koulutilasta vuokratusta tilasta ja vuokrata edellä esitetyn määrän tilaa osoitteesta Sepänkatu 1.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedEkman Sini
tiedJalonen Timo
tiedJuselius Minna
tiedJärvi Kati