Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15207.10.20206

10418-2019 (12 01 03)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan ilmoitus toimenpiteistä sivistystoimialan hallintomenettelyä koskevan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksen johdosta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 152

Toimialajohtaja Timo Jalonen 25.9.2020:

 

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy on pyytänyt kantelussaan eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan Turun kaupungin sivistystoimialan menettelyä hallintopäätösten tekemisessä perusopetuslain mukaisissa avustajapalveluissa. Kantelun aiheena on perusopetuksen käytäntö, jossa henkilökohtaisesti järjestettyjä avustajapalveluja koskeviin hakemuksiin ei tehdä kirjallisia, muutoksenhakukelpoisia hallintopäätöksiä. Kantelija yksilöi väitettään kertomalla tapauksesta, jossa toimiston asiakas (lapsen huoltaja) oli kesällä 2019 tehnyt Turun perusopetukseen hakemuksen kouluavustajasta saamatta siihen päätöstä.

 

Turun perusopetuksen palvelualuejohtaja on vastannut päätöstä koskeviin tiedusteluihin toteamalla, että oppilaan tehostetusta tuesta ei tehdä erillistä päätöstä, vaan se on sopimus, joka tehdään huoltajien kanssa. Kantelun mukaan Tuominen on edelleen todennut, että oppilaan tukitoimet kirjataan oppimissuunnitelmaan, joka tehdään yhdessä huoltajan kanssa. Koulussa arvioidaan oppilaan tuen tarve ja tähän tukeen kuuluvat myös ohjaaja-/avustaja­palvelut. Koululle on annettu ohjaajaresurssi ja koulu suuntaa ohjaajaresurssia sitä tarvitseville oppilaille.

 

Kantelussa kuvatussa tapauksessa oppilaalta ei kuitenkaan ole evätty hänelle kuuluvia ohjaajapalveluja.

 

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies toteaa päätöksessään, että Turun perusopetuksen menettely on ollut hallintolain ja perusopetuslain vastainen ja erityisen moitittava, kun kyse on oppilaiden yhdenvertaisen maksuttomaan perusopetukseen osallistumisen edellytysten arvioinnista ja turvaamisesta. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kiinnittää vakavaa huomiota kantelussa esille tuodun menettelyn lainvastaisuuteen. Edelleen kiinnitetään huomiota siihen, että henkilöstöllä tulee olla tehtäviensä edellyttämä oikeudellinen ja hallinnollinen osaaminen.

 

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on lähettänyt tässä tarkoituksessa jäljennöksen päätöksestä Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnalle. Turun kasvatus- ja opetuslautakuntaa pyydetään ilmoittamaan 31.12.2020 mennessä, mihin toimenpiteisiin Turku on päätöksen johdosta ryhtynyt.

 

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen laillisuusvalvonnassa kiinnitetään vuonna 2020 erityistä huomiota viranomaisten riittävään resursointiin perusoikeuksien turvaamiseksi. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies pyytää Turun kaupunkia samassa yhteydessä ilmoittamaan, millaisia resursseja edellä todetun lainvastaisen asiantilan korjaaminen esimerkiksi ohjeistuksia täsmentämällä tai henkilöstöä lisäkouluttamalla edellyttää sekä onko Turun perusopetuksella käytössään riittävästi resursseja tähän tarkoitukseen.

 

Ehdotus kasvatus ja opetuslautakunnan vastaukseksi:

 

”Turun kasvatus- ja opetuslautakunta ilmoittaa pyynnöstä vastauksenaan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle, että apulaisoikeusasiamiehen kannanottoon on sivistystoimialalla kiinnitetty vakavaa huomiota ja virheelliset tulkinnat on käsitelty hallinnossa. Asiasta on myös järjestetty asiakokonaisuuteen pureutuva lainopillinen konsultaatio. Jatkossa em. päätökset muutoksenhakuohjeineen toteutetaan apulaisoikeusasiamiehen ohjaamalla, lain edellyttämällä tavalla.

 

Oppimisen tuen hallintohenkilöstön työaikaresurssia on myös keväällä 2020 merkittävästi lisätty toimialalla tehdyillä henkilöstöratkaisuilla, ja edellytykset päätösten oikeaan ja oikea-aikaiseen toteuttamiseen ovat näiltäkin osin nyt kunnossa.

 

Sivistystoimialan henkilöstöä on muistutettu, että ratkaistavista asiasta tulee antaa kirjallinen päätös ja päätökseen on liitettävä lain edellyttämä muutoksenhakuohje tai muutoin riittävät tiedot muutoksenhakuoikeuden käyttämistä varten. Henkilöstölle on jo tarjottu koulutusta asiasta.”

 

Oheismateriaali 1               Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös EOAK/4230/2019

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa edellä ehdotetun vastauksen eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmEduskunnan apulaisoikeusasiamies