Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta12019.08.20206
Kasvatus- ja opetuslautakunta13009.09.20207

8831-2020 (12 00 01)

Selvitys sairaalakoulupalveluiden tarjoamisesta ruotsinkielisille oppilaille

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 120

Toimialajohtaja Timo Jalonen 12.8.2020:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Pia-Maria Gardberg esitti lautakunnan kokouksessa 17.6.2020 kysymyksen, miten usein on tullut esille tilanne, että ruotsinkieliselle oppilaalle ei ole voitu tarjota sairaalakoulupalveluita omalla äidinkielellä. Kiinamyllyn koulun johtaja on antanut selvityksen asiasta.

 

Kiinamyllyn koulun johtaja Niina Ekqvist 18.6.2020:

 

Kiinamyllyn koulu vastaa VSSHP-alueen sairaalaopetuksesta. Koulu toimii kolmessa eri opetusyksikössä: U-sairaalassa, Data-cityssä ja Kunnallissairaalantiellä Kupittaan sairaala-alueella. Oppilaina on erikoissairaanhoidon piirissä olevia perusopetusikäisiä lapsia ja nuoria. Sairaanhoitopiirin alueella on huomattava määrä ruotsinkielisiä oppilaita. Tästä johtuen myös Kiinamyllyn koulussa on vuosittain useampia ruotsinkielisiä tai kaksikielisiä oppilaita, joiden opiskelukieli on ruotsi.

 

Koulussamme työskentelee lastenklinikalla somaattisessa opetuksessa yksi äidinkieleltään ruotsinkielinen opettaja. Hän on antanut äidinkielen opetusta ruotsinkielisille oppilaille sekä hoitanut lastenklinikalla olevien ruotsinkielisten oppilaiden opetuksen muun opetustyönsä lisäksi. Psykiatrisen hoidon piirissä olevien ruotsinkielisten oppilaiden opetus on ollut ”puolikielistä” kahden ruotsin kieltä keskitasoisesti taitavan (ei äidinkieli) opettajan antamana. Näin ei luonnollisesti vahvasti kaksikielisellä alueella olisi suotavaa olla.

 

Kiinamyllyn koulun ruotsinkielisestä opetuksesta on käyty keskustelua aika ajoin usean vuoden ajan sivistystoimen hallinnon kanssa. Neuvottelut eivät ole johtaneet tuloksiin. Viimeisimpänä on odotettu uuden psykiatrian talon valmistumista. Sinne suunniteltuun koulutilaan on suunniteltu opetustila myös ruotsinkieliselle avo-opetuksen ryhmälle. Ruotsinkielisen opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtaja Liliane Kjellman on ollut mukana tässä suunnittelutyössä. Tämä hanke on kuitenkin sairaalakoulun osalta nyt pysähtynyt, koska koulu ei mahdu mukaan psykiatrian talon ensivaiheen tiloihin. Tämä tilakysymys on merkittävä, sillä nykyisissä koulun tiloissa ei ole tilaa uudelle ryhmälle. Nykyisissä tiloissa jokainen ”nurkka”, jopa neuvottelutila, on jo otettu opetuskäyttöön. Ruotsinkielisen ryhmän tarve psykiatrisessa opetuksessa on kuitenkin selkeä.

 

Ryhmän perustamisen kannalta on tärkeää Kiinamyllyn koulun tilakysymysten ratkaiseminen sekä resurssien osoittaminen ruotsinkieliseen sairaalaopetusryhmän perustamiseen.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Markkasen ehdotuksesta yksimielisesti.

Kasopelk § 130

Pöydältä 19.8.2020 § 120

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedEkqvist Niina