Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10417.06.20204

6932-2020 (02 08 00, 10 03 02)

Lisätilan vuokraaminen ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen sekä KOTO-toiminnan käyttöön

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 104

Palvelualuejohtaja Liliane Kjellman, aluepäällikkö Hanna Karlsson 25.5.2020:

 

Ruotsinkielisellä alueella toimii neljä päiväkotia, joista kolmessa toteutetaan esiopetusta. Syksyllä 2020 palvelua ei pystytä tarjoamaan olemassa olevissa tiloissa, vaan tarvitaan lisätiloja kahdelle lapsiryhmälle (42 paikkaa).

 

Haasteita paikkojen riittävyyden kanssa on palvelualueella koettu jo pidempään. Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilannetta ja tilatarpeita käsiteltiin kasvatus- ja opetuslautakunnassa 6.9.2017, ja tällöin oli näköpiirissä, että lähivuosina tullaan tarvitsemaan lisää hoitopaikkoja. Lautakunta päätti, että tarvittava lisäpaikkamäärä kaudella 2017 - 2022 on vähintään 100 uutta päivähoitopaikkaa ruotsinkielisellä palvelualueella.

 

Lautakunnan päätöksen jälkeen uusia tiloja on hankittu Hirvensalosta Riistakadun päiväkotirakennuksesta (30 paikkaa). Kesällä 2021 valmistuu uusi Sofiankadun päiväkoti, joka korvaa Koulukatu 10:n päiväkodin ja tarjoaa 42 lisäpaikkaa ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen. Lähivuosina myös Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavien tilojen hankkeen myötä muodostuu uusia lisäpaikkoja ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen (49 uutta paikkaa).

 

Haasteena on, että palvelun kysyntä on vielä ennakoitua suurempaa, Sofiankadun ja Kuraattorinpolun korvaavan päiväkodin tilat eivät ole vielä käytössä ja neljästä päiväkotiyksiköstä kahteen ei ole voitu sijoittaa uusia lapsia kuluneen talven aikana, sillä yksiköissä on tehty merkittäviä ilmastointiin ja sisäilman laatuun liittyviä selvityksiä. Yksiköt, joissa sijoituksia ei ole tehty, ovat Cygnaeus daghem och förskola sekä Skolgatans daghem. Toimintayksiköihin on sijoitettu 387 lasta, joista 118 on esiopetuksessa.

 

Alla oleva taulukko kuvaa helmikuun yksikkö- ja ryhmäkohtaiset täyttöprosentit. Alueen päiväkotien käyttöaste helmikuussa oli 79,5 %. täyttöasteen ollessa 98,3 %.

 

 

Tämänhetkistä hakijamäärää ei pystytä sijoittamaan ruotsinkielisellä alueella nykyisissä tiloissa käytettävissä oleviin paikkoihin. Alla olevassa taulukossa on nähtävissä ensi syksyn ryhmät ja niissä olevat yhteenlasketut laskennalliset paikat. Alle kolmevuotias lapsi täyttää 1,75 paikkaa. Alle kolmevuotiaiden ryhmissä voi lapsia olla enintään 12 ja yli kolmevuotiaiden ryhmissä enintään 21 lasta. Lailla säädettyä ryhmäkokoa ei saa suunnitellusti ylittää.

 

 

Syksyllä varhaiskasvatusta tarvitsevat lapset ovat pääsääntöisesti pieniä 1-2 -vuotiaita lapsia, ja heidän sijoittamisekseen tarvitaan vähintään kaksi lisäryhmää. Samalla jo olemassa olevat päiväkodit täyttyvät. Hakijoista valtaosa asuu keskustassa. Hakijoita on alkusyksyn lisäksi myös loppuvuodesta ja vuoden vaihteen jälkeen, jolloin on jälleen mahdollista, että lapsien tarvitsemat paikat eivät enää riitä lisäryhmistä huolimatta. Huomionarvoista on myös, että alueen vuorohoidon tarve on vuodessa noussut yhdeksästä käyttäjästä 22 lapseen ja lisääntyy jatkuvasti.

 

Lisätiloja tarvitaan vähintään vuoden ajaksi.

 

Henkilöstöä perustettaviin ryhmiin tarvitaan kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa ja neljä lastenhoitajaa. Henkilöstön palkkakulut ovat vuositasolla 211 235 €.

 

Palvelualuejohtaja Esko Heikkonen, työväenopiston rehtori Sanna Orusmaa ja päiväkodinjohtaja Klaus Rytöhonka 9.6.2020:

 

Turun suomenkielisen työväenopiston tiloissa osoitteessa Kaskenkatu 5 järjestetään tällä hetkellä KOTO-toimintaa, jolle tulisi löytää uusi tila. Nykyinen tila tarvitaan Luostarinvuoren lukion käyttöön.

 

Kotouttava opetus järjestetään Turun suomenkielisen työväenopiston ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ulkomaalaistoimiston KOTO-toiminnan yhteistyönä. Työväenopiston opettajien johdolla tapahtuvan opetuksen lisäksi järjestetään opiston tiloissa toiminnallisia ryhmiä, joiden ohjauksesta vastaavat kotouttamisohjaajat myös opetuskauden ulkopuolisina aikoina. Lastenhoidosta vastaavat kotiäitien alle kolmevuotiaitten lasten osalta varhaiskasvatuksen lastenhoitajat. Kohderyhmänä ovat kotouttamislain piirissä olevat asiakkaat eli henkilöt, jotka ovat asuneet Suomessa alle kolme vuotta. Luku- ja kirjoitustaidottomien kohdalla aika on viisi vuotta ja lisäksi kotihoidon tuella olevat. Pakolaisperheitten osalta sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Ulkomaalaistoimistossa, opetus ja lastenhoito on toteutettu pääsääntöisesti Turun työväenopistossa. Kotouttamisen keskeiset sisällöt liittyvät suomen kieleen ja yleisiin kansalaistaitoihin tavoitteena tukea myöhempää integraatiota suomalaiseen yhteiskuntaan.

 

Opistotalon käyttöaste arkisin klo 8 - 16 on todella korkea, lisänä vielä iltaopetus klo 16 - 21.30, jolloin käyttöaste jatkuu edelleen yhtä korkeana. Opisto toimii lisäksi vielä 22:ssa eri sivistystoimialan (lähinnä koulut) toimipisteessä klo 16:n jälkeen.

 

Vuosittainen opetustuntimäärä on n. 20 000 tuntia (valtionosuustunnit=VOS), joista on rakennettu n. 900 kurssia. KOTO-äideille on VOS:tunneista varattuna 1 600 tuntia, joihin kaupunki saa 100 %:n tuen. Lisänä opistolla on maahanmuuttajakoulutusta 3 500 tuntia vuodessa ja nuorisotakuun opintoseteliavustuksella KOKO-koulutus 15-29 -vuotiaille maahanmuuttajanuorille, jotka ovat vailla jatko-opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen. Tämän koulutuksen avustus on tänä vuonna 134 000 €.

 

Opistotalon käyttö:

 

Opistotalon ensimmäisessä kerroksessa on luentosali, jossa järjestetään päivittäin luentoja ja muita suurempia tilaisuuksia.

 

Toisessa kerroksessa on erityisluokkia, kuvataide-, kädentaito- ja keramiikkaluokat. Näissä on päivisin seniorikursseja aamusta alkaen ja lisänä erityistukea tarvitsevien kurssit. Erityistukea tarvitseville on varattu kaupungin päätöksellä opiston vuosittaisesta opetustuntimäärästä 850 tuntia, ja näin ollen talossa on joka arkipäivä tuossa kerroksessa 3-5 heille suunnattua kurssia. Seniorikursseille jää vain vähän tilaa. Tavallisia opetusluokkia ei toisessa kerroksessa ole.

 

Kolmannessa kerroksessa opistolla on tavallisia luokkahuoneita, joita käyttää Luostarivuoren lukio klo 8 - 15 arkipäivisin. Opiston oma opetus ei mahdu lainkaan tähän kerrokseen päivällä, mutta heti lukion lopetettua klo 15 alkavat työväenopiston kurssit iltaan saakka.

 

Neljännessä kerroksessa on tavallisia opetusluokkia. Ne ovat päivisin St: Olofsskolanin yläasteen ja iltaisin Arbiksen käytössä, joten suomenkielisellä työväenopistolla siinä kerroksessa ei ole tilaa/opetusta lainkaan.

 

Viidennessä kerroksessa toimii Arbiksen toimisto ja heidän kolme opetustilaa. Lisänä kerroksessa on työväenopiston tietotekniikkaluokka ja auditorio, johon on suunniteltu opiston omia päiväkursseja.

 

Kuudennessa kerroksessa on päivittäin KOKO-koulutus, joka on suunnattu nuorille maahanmuuttajille, jotka ovat 15-29 -vuotiaita peruskoulun päättäneitä mutta vailla jatko-opiskelupaikkaa olevia nuoria. Heitä on kaksi ryhmää ja he opiskelevat joka arkipäivä klo 8.14 - 14.30. Kuudennen kerroksen perusluokista jää vain yksi luokka opetuskäyttöön opiston omille päiväkursseille.

 

KOTO-toiminnan tilantarve:

 

Maahanmuuttajakotiäidit tarvitsevat opetukseen kaksi normaalia opetusluokkaa ja lisäksi yhden lastenhoitotilan sekä taukotilan, jossa voi syödä eväät ja hoitaa vauvat. Lisänä tarvitaan wc-tilat, joissa esim. vaipan vaihto on mahdollista. Opistotalossa vaadittavia tiloja ei ole. Tilojen olisi lisäksi hyvä sijaita samassa kerroksessa, jotta lastenhoitajat voivat hakea äidin paikalle tarvittaessa. Lasten ja äitien kulku eri kerrosten välillä on hankalaa.

 

Toimitilapäällikkö Minna Juselius ja asiakasvastaava Sini Ekman 9.6.2020:

 

Tutkitut ratkaisuvaihtoehdot

 

Sivistystoimiala on nostanut esiin kaksi akuuttia tilatarvetta, joihin tarvitaan ratkaisut syksyksi 2020. Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen lisätilatarve on noussut esiin kevään 2020 kuluessa ja täsmentynyt huhti-toukokuussa. Lukiokoulutuksen ja Työväenopiston tilantarve on noussut esiin toukokuussa. Tällä aikataululla ei ole mahdollista hankkia täysin uusia tiloja tai laajasti remontoituja ratkaisuja syksyksi 2020. Sivistystoimiala ja tilapalvelukeskus ovat yhteistyössä pohtineet ja selvittäneet ratkaisuvaihtoehtoja tilapäisten tilahaasteiden ratkaisemiseksi.

 

Sivistystoimialalla on selvitetty paikkamäärät ja käyttöasteet omissa päiväkodeissa niin suomenkielisellä kuin ruotsinkielisellä puolella. Yleinen käsitys on, että lapsimäärät päiväkodeissa olisivat olleet laskussa, mutta tämä ei näy tyhjinä ryhmätiloina päiväkodeissa. Satunnaisia hajapaikkoja on löydettävissä. Näin ollen kahta ruotsinkielistä ryhmää ei kyetä sijoittamaan olemassa olevien päiväkotien tiloihin.

 

Yksityisistä päiväkodeista kartoitettiin tilannetta toukokuun alussa, ja kävi ilmi, että myöskään yksityistä päiväkodeista ei löydy tiloja vuokrattavaksi kaupungin palvelun käyttöön.

 

Runosmäessä valmistuu elokuussa 2020 väistötilat Lyseon koululle, ja näissä tiloissa on myös kolmen esiopetusryhmän tilat. Järjestelemällä suomenkielisiä toimintoja alueella olisi vuodeksi ollut mahdollista sijoittaa uusia ryhmiä Lyseon väistötiloihin. Ruotsinkielinen palvelualue katsoo, että Runosmäen alue ei kuitenkaan palvele perheiden tarvetta, vaan tilojen tulee sijaita lähempänä Sirkkalan ympäristöä tai keskustan tuntumaa.

 

Kellonsoittajankadun nykyään ammatti-instituuttia palveleva kiinteistö on vapautumassa kaupungin käytöstä heinäkuussa 2020, kun ammatti-instituutti siirtyy toimimaan Ruiskadun kiinteistöön. Kohde sijaitsee ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen toivomalla alueella ja olisi omistajan kanssa käytyjen keskustelujen mukaan vuokrattavissa vielä noin vuoden ajaksi. Kyseessä on suuri kiinteistö, mutta sieltä olisi osoitettavissa varhaiskasvatuksen käyttöön selkeä tilakokonaisuus. Leikkipihaa kiinteistöllä ei ole, mutta hyvin lähellä on muiden koulujen ja päiväkotien pihoja sekä muita ulkoilumahdollisuuksia esimerkiksi Seikkailupuistossa.

 

Lisäksi selvityksen alla olivat myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tilat, jotka voisivat olemassa olevien puitteiden puolesta soveltua sellaisenaan varhaiskasvatuksen toimintaan. Vaihtoehdoiksi tarjottiin Lanatien tiloja, jotka ovat aikaisemmin olleet Viinamäenkadun päiväkodin esiopetusryhmän käytössä, mutta kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksellä tiloista on luovuttu 24.10.2018 ja tilat irtisanottu 1.6.2020 alkaen. Tilat olisivat olleet vielä vuokrattavissa, mutta tiloihin ei olisi voitu sijoittaa 42 lasta, ja toisaalta niiden sijainti koettiin myös haastavaksi. Toisena vaihtoehtona tutustuttiin seurakunnan Yrjänän seurakuntakodin tiloihin Itäisellä pitkäkadulla. Tilat ovat sijainnin puolesta hyvät ja huonejaon ja neliöiden puolesta sopivat kahden ryhmän päiväkotitilaksi. Tiloihin kohdistui kuitenkin muutamia haasteita varhaiskasvatustoiminnan näkökulmasta, joista aiheutuisi muutostyötarpeita. Nämä liittyivät ilmanvaihtoon, poistumisteihin ja kuraeteisiin. Piha-aluetta ei myöskään tässä kohteessa ole, mutta lähellä on Urheilupuisto.

 

Tutkittujen vaihtoehtojen pohjalta ruotsinkielinen palvelualue on todennut potentiaalisimmaksi vaihtoehdoksi Kellonsoittajankadun tilat. Nämä tilat eivät mahdollista pienten lasten ryhmiä, vaan tilanteen ratkaiseminen vaatii vanhempien lasten siirtämistä Sirkkalan päiväkodista lisätiloihin, jotta pienet lapset voidaan sijoittaa olemassa oleviin päiväkotiryhmiin. Kellonsoittajankadun lisätiloilla on tarkoitus aikaansaada Sirkkalan päiväkodin 5-6-vuotiaiden lasten ryhmät vähintään vuodeksi. Päiväkodista siirtyisivät samalla kaikki neljävuotiaat lapset Kotikadulla sijaitsevaan tilaan, jolloin päiväkodista vapautuisi ryhmätiloja pienille lapsille.

 

KOTO-toiminnan siirto Työväenopiston tiloista pois on ollut keskusteluissa aikaisemmin ja erilaisia ratkaisuja on haettu. Sopivia tiloja ei ole löydetty, ja toimintaa on jouduttu jatkamaan ahtaissa ja käytön kannalta epäsopivissa tiloissa. Nyt paine toiminnan uudelleen sijoitteluun on todella suuri. Kellonsoittajankadun tilat eivät aikaisemmin ole olleet vaihtoehtona toiminnan sijoittamiselle, mutta soveltuisivat myös KOTO-toiminnan käyttöön.

 

Ratkaisu

 

Tilapalvelukeskus on neuvotellut tilojen vuokrauksesta Kauppaopetussäätiön kanssa, ja sivistystoimialan käyttöön olisi vuokrattavissa n. 717 m2:n kokoinen alue. Kauppaopetussäätiö on hakenut asemakaavanmuutosta kohteelle, mutta tämän aikataulu on pitkittynyt valitusprosessin vuoksi. Näin ollen tilat ovat käytettävissä arviolta vuoden ajan. Sopimus voidaan tehdä toistaiseksi voimassa olevana, 3 kuukauden irtisanomisajalla.

 

Ympäristöterveydenhuollon edustaja on tutustunut tilaan ja puoltaa esitettyä tilaratkaisua vuoden tilapäiseen tarpeeseen.

 

Sivistystoimialalle osoitettavat tilat Kellonsoittajankadun 1. ja 2. kerroksista jakautuisivat seuraavasti:

 

Varhaiskasvatus:

 

 

KOTO-toiminta:

 

 

Vuokravaikutus sivistystoimialalle on noin 14 €/m2, eli 10 038 €/kk ja 120 456 €/vuosi.

 

Tilat vuokrataan käyttöön vuodeksi, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää vuokrata ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja KOTO-toiminnan käyttöön tilat entisestä Kauppaoppilaitoksesta 1.8.2020 - 31.7.2021 ja sitoutuu vuokrauksesta aiheutuviin kustannuksiin.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Toimitilapäällikkö Minna Juselius oli kokouksessa etäyhteydellä vastaamassa kysymyksiin.

Jakelu

tpvSivistystoimialan yhteinen hallinto, talouspalvelut
tpvTilapalvelukeskus
tiedEkman Sini
tiedJuselius Minna
tiedKarlsson Hanna
tiedKjellman Liliane