Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10617.06.20206

6879-2020 (02 08 00)

Ruusukorttelin keittiön liittäminen sivistystoimialan keittiöverkkoon

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 106

Tilapalvelukeskuksen toimitilapäällikkö Minna Juselius ja strategisen hankinnan palvelupäällikkö Suvi Haukioja 5.6.2020:

 

Taustaa

 

Maaliskuussa 2020 sivistystoimialan keittiöissä oli valmistuskapasiteettia noin 29 600 annosta/ateria. Lukuvuotena 2019 - 2020 sivistystoimialalla on varhaiskasvatuksessa lapsia noin 5 500, kouluissa oppilaita noin 13 900 ja lukioissa opiskelijoita noin 3 300. Yhteensä lapsia ja oppilaita on noin 22 700. Lisäksi kouluissa ja päiväkodeissa ruokailee päivittäin henkilökunnan edustajia, opettajia, lastenhoitajia jne. Päiväkodeissa ruokailee päivittäin noin 3 200 henkilökunnan edustajaa.

 

Sivistystoimialan ruokapalvelut toimivat viidellä eri keittiöverkon alueella. Näiden alueiden tulee toimia itsenäisesti, sillä ne ovat eri hankintasopimuksia. Käytännössä koko tuotantokapasiteetti on päivittäin käytössä ja osalla ruokapalveluiden alueista on tuotantokapasiteettia liian vähän. Ennen seuraavia kilpailutuksia keittiöverkoston aluejako arvioidaan, ja on todennäköistä, että alueet suunnitellaan nykyistä suuremmiksi nimenomaan tuotantokapasiteettien takia.

 

Kevään 2020 aikana on sisäilmaongelmien takia asetettu käyttökieltoon Topeliuksen koulun Hansakadun yksikkö (Juhana Herttuan koulutalo), Luolavuoren koulun Luolavuoren yksikkö ja Turun Lyseon koulu. Tässä yhteydessä on poistunut käytöstä myös näiden valmistuskeittiöt, joiden yhteenlaskettu valmistuskapasiteetti oli 3 100 annosta/ateria. Tällä hetkellä sivistystoimialan keittiöiden valmistuskapasiteetti on 26 500 annosta/ateria.

 

Valmistuskapasiteetin äkillisen putoamisen takia on tarve esittää suurehkon valmistuskeittiön liittämistä sivistystoimialan keittiöverkon osaksi. Sopiva keittiö on Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen keittiö. Keittiö on tällä hetkellä vuokrattu Arkea Oy:lle. Arkea Oy on ilmoittanut 18.5.2020 kirjallisesti aikomuksesta irtisanoa Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen keittiön vuokrasopimus.

 

Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen keittiö

 

Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen (Puistokatu 11) valmistuskeittiön tuotantokapasiteetti on noin 2 500 annosta/ateria.

 

Valmistuskeittiössä ja siihen liittyvässä sosiaalitilassa on 370 huoneistoneliötä. Keittiötilan vuokra on 15,31 €/m2, eli 5 664,70 €/kk ja 67 976,40 €/vuosi. Vuokrattava alue ei sisällä ruokailutilaa, sillä sivistystoimialan asiakkaat eivät ruokaile kohteessa.

 

Ruokailutila on osa hyvinvointitoimialan vuokratilaa. Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen ja lähialueen asukkailla on normaaliaikana lounasruokailumahdollisuus ruokasalissa. Tällä hetkellä ruokailumahdollisuutta ei koronan takia ole. Ruoanvalmistus on toteutettu toisessa valmistuskeittiössä, ja ruoka on tuotu tarjolle Ruusukorttelin hyvinvointikeskukseen.

 

Ruusukorttelin hyvinvointikeskukseen on tulossa laajahko remontti, joka ulottuu myös keittiöön. Remontin suunnittelussa on suunniteltu otettavan huomioon keittiön mahdollinen käyttö koulu- ja päiväkotien ruoan valmistuksessa, ja remontti pyritään tekemään keittiön osalta koulujen loma-aikaan.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus         Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen valmistuskeittiöstä tehdään 1.7.2020 alkaen vuokrasopimus sivistystoimialan ja tilapalvelukeskuksen kesken toistaiseksi voimassa olevana, kuuden (6) kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla. Valmistuskeittiötä käytetään sivistystoimialan ruokapalvelualueiden valmistuskeittiönä. Valmistuskeittiöllä turvataan sivistystoimialan tarvitsemaa ruokapalvelua tämänhetkisessä sekä tulevissa tilanteissa, jossa valmistuskeittiöitä poistuu sivistystoimialan ruokapalveluiden käytettävistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Toimitilapäällikkö Minna Juselius oli kokouksessa etäyhteydellä vastaamassa kysymyksiin.

Jakelu

tpvSivistystoimialan yhteinen hallinto, talouspalvelut
tpvTilapalvelukeskus
tiedHaukioja Suvi
tiedJuselius Minna