Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 110 | 17.06.2020 | 10 |
5192-2019 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)
Sivistystoimialan sopeuttamisohjelman perusopetuksen digitalisaatiota koskevan tavoitteen toteuttaminen
Tiivistelmä: -
Kasopelk § 110
Palvelualuejohtaja Tommi Tuominen, palvelualuejohtaja Liliane Kjellman, toiminnanjohtaja Jouni Paakkinen ja IT-palvelujohtaja Joni Ilmanen 3.6.2020:
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.11.2019 talouden sopeutusohjelman. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa 11.12.2019 § 146. Sopeuttamisohjelman kohtaan 45 ”Digitalisaatio perusopetuksessa: Edullisempien laitteiden hankkiminen kannettavien tilalle esim. Chromebookit” pyydettiin tässä yhteydessä esitystä.
Tällä hetkellä luokkien 7-9 kannettavat tietokoneet ovat Windows 10 -käyttöjärjestelmän laitteita. Windows-laitteisiin yläkoulun osalta päädyttiin vuonna 2017 mm. opetushenkilöstön käyttäjäkyselyn perusteella. Opettajien käytössä on Windows-työasema. Lisäksi Windows-ohjelmistojen käyttömahdollisuutta opetuksessa pidettiin tuolloin tärkeänä. Kolmas valintaa puoltanut seikka oli, että opetuksen käytössä oleva pilvipalvelu Office 365 sekä Windows-laitteita tukeva IT-palveluiden hallintainfra olivat valmiina olemassa. Henkilöstöä oli jo entuudestaan koulutettu Windows-ympäristön käyttöön. PC-käyttökokemuksesta peruskoulussa on katsottu olevan oppilaille hyötyä siirryttäessä toisen asteen jatko-opintoihin, joissa opiskellaan pääsääntöisesti Windows-laitteilla.
Windows-oppilaslaitteiden kilpailutettu hankintahinta vuosina 2017 - 2019 on ollut á 270-282 euroa (alv 0 %). Vuonna 2020 soveltuvat edullisimmat laitteet ovat hintahaarukassa á 255-295 euroa, mutta poikkeustilanteessa laitteiden saatavuus rajoittaa valintaa.
Chromebookien markkinahinnat alkavat noin 170 eurosta (alv 0 %). Käytännössä kuitenkin aivan edullisimmat laitteet ovat kuluttajalaitteita. Oppilaitoskäyttöön ei yleensä tällaisia laitteita hankita, koska ne eivät kestävyydeltään tai tehokkuudeltaan vastaa tarkoitusta. Vaatimustaso mm. fyysisen rakenteen suhteen kasvaa, jos laite on Turun tavoin ns. reppulaite eli kulkee oppilaan mukana.
Chromebookia käyttävät kunnat ovat tiedustelukierroksen perusteella valinnoissaan päätyneet 217-310 euron hintaisiin laitteisiin käyttötavoista riippuen. Lopullinen hinta määräytyy laitetyypin ja hankittavan erän mukaisesti. Laitteen hinnan lisäksi on hankittava nk. hallintalisenssi á 29 euroa per laite.
Chromebookin vahvuuksia on sen käyttöjärjestelmän pitkä elinkaari kevyellä ylläpidolla. Laitteiden ollessa henkilökohtaisessa käytössä reppulaitteena käyttöikää rajoittaa kuitenkin eniten sen päivittäin saama fyysinen kuormitus.
Ekosysteemin vaihto on suuri muutos, joka aiheuttaa kustannuksia ainakin siirtymävaiheessa. Siirryttäessä laajassa mittakaavassa Googlen käyttöympäristöön opetushenkilöstön uudelleenkoulutustarve muodostuisi merkittäväksi. Opettajat tarvitsevat kaupungin työntekijöinä toistaiseksi joka tapauksessa Windows-laitteen. Tämän lisäksi syntyy paine hankkia rinnalle Chromebook-laitteita, mikäli halutaan opettaa myös Chromebook-sovellusten käyttöä pelkän selaintyöskentelyn lisäksi.
Arviomme mukaan ainakaan lyhyellä aikavälillä toimenpiteellä ei saavuteta sellaisia kustannussäästöjä, että muutosta kannattaisi suoraan toteuttaa. Pidemmän aikavälin säästöjen luotettava arviointi edellyttäisi kokemuspohjaista pilottia.
Samalla todetaan, että oppilaslaitehankinnoista ollaan säästämässä merkittävästi toteuttamalla kaupunginjohtajan toimialalle merkitty toimenpide 75 ”Perusopetuksen päätelaitteiden elinkaaren pidentäminen” ensi vaiheessa siten, että vuonna 2021 neljäsluokkalaisille ei hankita uusia iPad-laitteita ja suojakuoria, vaan he saavat käyttöönsä käytetyn laitteen. Säästövaikutus 3 v. leasing-kauden ajalle jakautuen on noin 500 000 euroa.
Esitämme, että yläkoulun laitetyyppi säilytetään toistaiseksi ennallaan (Windows 10). Laitevalinnoissa valitaan edullisin tarkoitukseen soveltuva laite ja hyödynnetään määräalennukset. Pidemmän aikavälin mahdollisten kustannussäästöjen selvittäminen edellyttäisi pilotointiprojektia, jossa huomioidaan kaikki ekosysteemin vaihdoksesta aiheutuvat positiiviset ja negatiiviset kustannusvaikutukset sekä vaikutukset toimintaan. Käytännössä tämän voisi toteuttaa vuoden 2021 hankintojen yhteydessä yhden tai useamman vapaaehtoisen yläkoulun kanssa.
Toimialajohtaja Timo Jalonen:
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja toteaa, ettei laitetta tai toimintaperiaatetta vaihtamalla saada aikaan kustannussäästöjä ainakaan lyhyellä aikavälillä. Kustannussäästöjä syntyy laitteiden elinkaarta pidentämällä, joka on myös kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedKaupunginhallitus
tpvSivistystoimialan yhteinen hallinto, talouspalvelut
tpvIlmanen Joni
tiedKjellman Liliane
tpvPaakkinen Jouni
tiedTuominen Tommi