Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9127.05.20206

5310-2020 (05 10 00, 00 01 02)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenten Riikka Oksasen ja Aki Haapasen selvityspyyntöön koskien Lautturin päiväkodin lakkauttamisen ajankohtaa

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 91

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 14.5.2020:

 

Selvityspyyntö

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet Riikka Oksanen ja Aki Haapanen tekivät kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 6.5.2020 seuraavan selvityspyynnön:

 

”Selvityspyyntö Lautturin päiväkodin lakkauttamisen ajankohdasta

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 12.2.2020 pidetyssä kokouksessaan luopua Lautturinkatu 3:n päiväkodin tiloista 1.8.2020. Tämän jälkeen on kuitenkin tullut tietoon, että päiväkotitoiminta lakkautetaan kyseisissä tiloissa jo

 

Päiväkodin lasten vanhemmat ovat toivoneet, että lapset saisivat olla vanhassa päiväkodissaan juhannukseen saakka, kuten on ollut aiemminkin kesäisin käytäntö, ja siirtyminen uusiin päiväkotipaikkoihin, esimerkiksi Syvälahden monitoimitaloon, tapahtuisi vasta kesälomien jälkeen.

 

Mitään todellista syytä kiireelliselle sulkemiselle ei vanhempien eikä meidän mielestämme ole ilmaantunut. Aiemmin esitetty tilojen tyhjentämisen aikataulu ei tunnu vakuuttavalta.

 

Tätä vanhempien perusteltua toivomusta ei ole huomioitu, vaan vanhemmille on ilmoitettu uudelleen, että toiminta Lautturin päiväkodissa päättyy

 

Vanhemmat ovat tästä linjauksesta pahoillaan ja toivovat heidän mielipiteensä kunnioittamista kirjeessään (24.4.) kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenille, kaupunginjohtaja Arvelle ja palvelualuejohtaja Kulmalalle.

 

Vanhemmat korostavat kirjeessään sitä, että uusi ryhmä on lapselle yleisesti stressaava ja lisäksi koronaepidemian aikaan on opetusministeriöstä esitetty toive, ettei päiväkotien ryhmiä sekoitettaisi. Lautturin päiväkodin lapsia on Syvälahden päiväkodissa jaettu kolmeen eri ryhmään ja näin he tulevat menettämään tutut kaverit vielä kaiken muun stressin lisäksi.

 

Nämä lapset olisi ainakin pitänyt yrittää saada samaan ryhmään. Hoitajia ja vanhempia ei ole kuultu, vaikka lakkautuspäätöksen yhteydessä luvattiin kaikki mahdollinen tuki perheille.

 

Muutokset lapsille ovat suuria ja siksi tilanne tulee laittaa lasten edun mukaiseen kuntoon.

 

Pyydämme, että kasvatus- ja opetuslautakunnalle tuodaan selvitys siitä, miksi Lautturinkadun päiväkodin toiminta lopetetaan vanhempien vetoomuksista huolimatta ennen juhannusta.”

 

Vastaus selvityspyyntöön

 

Koko varhaiskasvatuksen osalta on jouduttu arvioimaan kesän 2020 palvelut uudelleen. Päiväkodit ovat laajasti avoinna perjantaihin 26.6.2020 asti. Näin ollen myös Lautturinkadun päiväkotitoiminta jatkaa samaan päivämäärään asti. Heinäkuussa päiväkotien aukiolot perustuvat sekä huoltajien ilmoittamaan tarpeeseen että henkilöstöresurssien suunnitteluun. Osa pienemmistä yksiköistä yhdistetään pääyksikköön. Tällöinkin noudatetaan annettuja ohjeistuksia. Opetushallitus ohjeistaa toimimaan seuraavasti:

 

”Koronaepidemia tulee huomioida kesäajan suunnittelussa. Kesä- ja loma-aikojen suunnittelussa on tärkeää huomioida pienemmät lapsiryhmät ja se, ettei varhaiskasvatuksen toimipaikkoja yhdistellä liian suureksi kokonaisuudeksi. Henkilöstö ei pääsääntöisesti siirry yksiköstä toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.”

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 12.2.2020 § 23 luopua Lautturinkatu 3:n (tontti 7) tiloista 1.8.2020. Normaalioloissa lasten läsnäolot vähenevät merkittävästi kesäkuun alussa, ja tätä mahdollisuutta varhaiskasvatuksen oli tarkoitus hyödyntää myös Lautturinkadulta muualle siirtyvien lasten kanssa. Lapset ja huoltajat olisivat voineet rauhallisemmissa oloissa perehtyä uuteen taloon.

 

Elokuussa päiväkodeissa on suurempi määrä uusia varhaiskasvatuksessa aloittavia lapsia. Lautturinkadun päiväkodin lapsista suurin osa lapsista on siirtymässä Syvälahden päiväkotiin, joka olisi ollut alkuperäisten suunnitelmien mukaan auki myös heinäkuussa. Toisaalta huomioitiin myös mahdolliset turvallisuusriskit esimerkiksi kuljetusjärjestelyiden osalta, kun päiväkotia olisi jouduttu tyhjentämään luovutuskuntoon jo kesäkuun aikana. Keskeinen seikka oli myös se, että ympäristöterveydenhuolto edellytti omalta osaltaan vähentämään lapsimäärää kyseissä päiväkodissa jo kevään aikana.

 

Haarla-Pikisaaren päiväkodinjohtaja Minna Pöyhönen, päiväkodinjohtaja Mirka Koskinen, päiväkodinjohtaja Marjo-Kaisa Laaksonen ja aluepäällikkö Virpi Kariluoma 18.5.2020:

 

Lautturinkadun päiväkodissa olevien lasten perheiltä kysyttiin Wilma-viestillä 13.2.2020 perheiden toiveita, mihin he haluavat lapsensa sijoitettavan Lautturinkadun päiväkotitoiminnan loputtua. Viestissä tuotiin esille, että tiloista ollaan luopumassa 1.8.2020, mutta tuossa vaiheessa lapset oltiin ohjaamassa kesäkuun alusta uusiin päiväkoteihin.

 

Kaikilta Lautturinkadun päiväkodissa olevilta perheiltä saatiin vastaus helmikuun 2020 aikana Wilma-viestin tai sähköpostin välityksellä. Kaikki päiväkotitoiveet pystyttiin toteuttamaan ja suurin osa myös lasten kaveritoiveista.

 

Lautturinkadun päiväkodissa on lapsia keväällä 2020 hoidossa 25, joista 4 menee esiopetukseen, heistä kolme lasta Syvälahteen ja yksi lapsi Haarlan päiväkotiin. Pienemmät lapset, joita on 21, sijoitettiin päiväkoteihin vanhempien toiveiden mukaisesti. Heistä neljä menee Moikoisten päiväkotiin, johon perheet kävivät tutustumassa ja sen jälkeen tekivät valinnan hoitopaikasta. Nämä perheet asuvat myös lähempänä Moikoisten päiväkotia. Kaikki Lautturinkadun päiväkodista siirtyvät lapset on sijoitettu Salamat-sisarusryhmään.

 

Päiväkodinjohtaja Mirka Koskinen keskusteli jokaisen perheen kanssa. Lapset saavat jatkaa myös samassa pienryhmässä. Sisarusryhmä mahdollistaa 1-5-vuotiaille lapsille mahdollisuuden jatkaa samassa ryhmässä halutessaan esiopetukseen asti.

 

Perheistä 16 toivoi lapsensa päiväkodiksi Syvälahden päiväkodin. Päiväkodinjohtaja Marjo-Kaisa Laaksonen sai Haarla-Pikisaaren päiväkodinjohtajalta tiedot Lautturinkadun päiväkodin vanhempien toiveista, tässä oli tietoa myös kaverisuhteista, joita pyrittiin huomioimaan lasten sijoituksissa uusiin ryhmiin. Perheet olisivat halunneet kaikki lapset samaan ryhmään, mutta tätä toivetta ei ollut mahdollista toteuttaa, koska Syvälahden päiväkodissa keväällä 2020 olevat lapset on huomioitava järjestelyissä.

 

Perheet ovat olleet vielä puhelimitse yhteydessä, ja päiväkodinjohtaja teki muutoksia ryhmiin perheiden toiveiden sekä olemassa olevien mahdollisuuksien mukaisesti. Päiväkodinjohtaja on mahdollisuuksien mukaan sijoittanut myös Lautturinkadun päiväkotilasten uusia aloittavia sisaruksia samaan kotipesään vanhemman sisaruksen kanssa.

 

Saatujen tietojen mukaan puhelinkontaktissa perheet ovat olleet tyytyväisiä, kun kaverisuhteita on pystytty myös huomioimaan. Pandemiatilanteen vuoksi yhteistä tutustumisiltaa ei ole voitu järjestää, mutta perheet voivat tutustua oman lapsensa kanssa uuteen päiväkotiin.

 

Yksi perhe valitsi lapsensa päiväkodiksi yksityisen päiväkoti l`Hexagonen, mikä toteutui perheen toiveen mukaisesti.

 

Haarla-Pikisaaren päiväkodinjohtaja Minna Pöyhönen kysyi Lautturinkadun päiväkodin henkilökunnan toiveita uudeksi sijoituspaikaksi syksyllä 2020. Kaksi työntekijää halusi siirron lähemmäksi kotiaan toisille alueille, ja nämä henkilökunnan toiveet on toteutettu. Loput vakituisessa työsuhteessa olevat työntekijät toivoivat saavansa jatkaa tutussa työyhteisössä Haarla-Pikisaaren päiväkodissa ja siirtyvät syksyllä 2020 Haarla-Pikisaaren Meteorikadulla olevaan päiväkotiin.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä annetun selvityksen tiedokseen ja selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKulmala Vesa