Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9027.05.20205

5859-2020 (02 05 00, 05 10 00)

Varhaiskasvatuspalveluiden kesäajan maksuttomuuspäätöksen täsmentäminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 90

Vs. palvelupäällikkö Satu Leppänen ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 18.5.2020:

 

Peruspalvelulautakunta on päättänyt 25.2.2009 § 129 varhaiskasvatuspalveluiden kesäajan toiminnasta ja päivähoidon maksuttomuuskäytännöistä. Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista 18.1.2017 § 3. Vuoden 2017 päätöksessä ei ole otettu kantaa maksuttomuuskäytäntöön.

 

Peruspalvelulautakunta päätti vuonna 2009, että päiväkoti- ja perhepäivähoidosta ei peritä toistaiseksi kesäaikana maksua, jos lapsi on poissa päivähoidosta ennalta ilmoitetusti kesä-, heinä- ja elokuun aikana kaikki kolme kalenterikuukautta tai kaksi perättäistä kalenterikuukautta, joko kesäkuun ja heinäkuun tai heinäkuun ja elokuun. Päätöksessä ei ole huomioitu tilanteita, jossa perheiden tilanne muuttuu ennealta tietämättä nopealla aikataululla.

 

Muutosehdotus

 

Turun kaupungille on tullut joitakin kyselyitä mahdollisista tilanteista, että varhaiskasvatuksen tarve tulisi nopealla aikataululla eikä muuttunut tilanne ole ollut ennalta tiedossa. Päätöstä on tämän vuoksi syytä täsmentää ja muuttaa asiakasystävällisemmäksi.

 

Asiakasmaksua ei peritäisi, jos lapsi on ennalta ilmoitetusti poissa varhaiskasvatuksesta kesä-, heinä- ja elokuun aikana kaikki kolme kalenterikuukautta tai kaksi perättäistä kalenterikuukautta (kesä-heinäkuun tai heinä-elokuun). Edellytyksenä maksuttomuudelle olisi, että poissaolot on ilmoitettu ennalta määräaikaan 30.4 mennessä. Kesäkuukausien maksuvapautuksen saisi tällä perusteella, vaikka varhaiskasvatus olisi alkanut kyseisen toimintavuoden elokuun jälkeen.

 

Mikäli lapsi tulisi ennalta sovitusta poiketen varhaiskasvatukseen kesän aikana, maksu peritäisiin normaalisti kaikilta laskutettavilta kuukausilta. Poikkeuksena olisi äkillinen ennalta tiedossa olematon työllistyminen tai opiskelun aloittaminen, tällöin asiakasmaksut alkaisivat ensimmäisestä todellisesta läsnäolopäivästä. Tilanteen muuttumisesta tulisi toimittaa todistus työnantajalta tai oppilaitoksesta.

 

Toimintakäytäntö vastaisi paremmin varhaiskasvatuslain 17 §:n 4 momentin 1.8.2020 voimaan tulevaan määräykseen ennakoimattomista tilanteista: ”Jos varhaiskasvatuksessa olevan lapsen varhaiskasvatuksen tarve laajentuu ennakoimattomasta työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta johtuen, kunnan on kuitenkin järjestettävä laajentuneen tarpeen mukainen varhaiskasvatuspaikka välittömästi saatuaan tiedon tarpeen muutoksesta.” Nykyinen määräys kuuluu seuraavasti: ”Mikäli varhaiskasvatuksessa olevan lapsen varhaiskasvatuksen tarve ennakoimattomasti laajentuu 12 §:n 2 tai 3 momentissa säädetyllä tavalla, kunnan on kuitenkin järjestettävä laajentuneen tarpeen mukainen varhaiskasvatuspaikka välittömästi saatuaan tiedon tarpeen muutoksesta.”

 

Oheismateriaali 1               Peruspalvelulautakunnan päätös 25.2.2009 § 129

 

Oheismateriaali 2               Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 18.1.2017 § 3

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksua ei peritä, jos lapsi on ennalta ilmoitetusti poissa varhaiskasvatuksesta kesä-, heinä- ja elokuun aikana kaikki kolme kalenterikuukautta tai kaksi perättäistä kalenterikuukautta (kesä-heinäkuun tai heinä-elokuun). Edellytyksenä maksuttomuudelle on, että poissaolot on ilmoitettu ennalta määräaikaan 30.4. mennessä. Kesäkuukausien maksuvapautuksen saa tällä perusteella, vaikka varhaiskasvatus olisi alkanut kyseisen toimintavuoden elokuun jälkeen.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että mikäli lapsi tulee ennalta sovitusta poiketen varhaiskasvatukseen kesän aikana, maksu peritään normaalisti kaikilta laskutettavilta kuukausilta. Poikkeuksena on äkillinen ennalta tiedossa olematon työllistyminen tai opiskelun aloittaminen. Tällöin asiakasmaksut alkavat ensimmäisestä todellisesta läsnäolopäivästä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudSivistystoimiala, varhaiskasvatus
tpvSivistystoimialan yhteinen hallinto, talouspalvelut
tpvKulmala Vesa
tpvLeppänen Satu