Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8006.05.20207

4753-2020 (12 01 09)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalon ym. pienimpien koululaisten kesätoimintaa koskevaan aloitteeseen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 80

Palvelupäällikkö Sari Nummila-Piispanen, toiminnanjohtaja Sheila Portnoj ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 30.4.2020:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo, jäsenet Barbro Schauman, Kai Sorto, Aki Haapanen, Riikka Oksanen, Jarmo Aalto, Jussi Tuimala, Pia-Maria Gardberg, Laura Rantanen, Kimmo Kajander ja Sini Rantanen sekä puheenjohtaja Kaija Hartiala tekivät kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 22.4.2020 seuraavan aloitteen:

 

"Kasvatus ja opetuslautakunta esittää, että 6.5.2020 pidettävään kokoukseen valmistellaan esitys pienimpien koululaisten kesätoiminnasta. Kasvatus- ja opetuslautakunnan näkemys on, että vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi 1-2 -luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa jatketaan kesällä päivätoimintana ainakin juhannukseen ja tarvittaessa pidempään.”

 

Koronaviruspandemian aikana saattaa syntyä tilanteita, joissa huoltajilla on poikkeuksellisen haastavaa saada hoidettua pienten koululaisten kesäajan toimintaa. Jotta pienten koululaisten yksinolo ei enää loma-ajan vuoksi kasvaisi, pyritään Turun kaupungin sivistystoimialalla selvittämään päivätoiminnan tarvetta kesäkuussa ja vastaamaan toiminnalla tähän tarpeeseen.

 

Valtakunnalliset ohjeistukset

 

Kaikissa tapauksissa on tärkeää seurata valtakunnallisia linjauksia kesän toimintojen järjestämisestä ja noudattaa hallituksen antamia suosituksia kokoontumisista. Päätökset tulee viime kädessä tehdä näiden tietojen pohjalta.

 

Yleiset linjaukset Turussa kesäajan toiminnassa

 

Ympärivuotisissa työsuhteissa olevat aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat työskentelevät kesällä vapaa-aikatoimen nuorisopalveluiden järjestämässä toiminnassa Seikkailupuistossa. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, toteutuuko Seikkailupuiston toimintaa kesällä 2020 ja tarvitaanko vakituisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajien työpanosta nuorisopalveluiden järjestämässä toiminnassa. Mikäli vakituisia aamu- ja iltapäivätoiminnan työntekijöitä ei tarvita Seikkailupuistossa, voivat aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat työskennellä kesäkuussa pienten koululaisten päivätoiminnassa.

 

Mikäli Seikkailupuisto tulee tarvitsemaan muiden vuosien tapaan aamu- ja iltapäivätoiminnan ympärivuotisten vakituisten ohjaajien työpanoksen, tulee samalla selvittää, voidaanko päivätoiminnassa hyödyntää vakituisia aamu- ja iltapäivätoiminnan- sekä koulunkäynninohjaajia, joilla työsopimukseen on merkitty koulujen loma-ajan keskeytys, palkkaamalla heitä päivätoiminnan toteuttamiseen vielä kesäkuun ajan.

 

Huomioitavaa on, että mikäli vakituisia aamu -ja iltapäivätoiminnan työntekijöitä tullaan hyödyntämään kesäkuussa kasvatus- ja opetuslautakunnan päättämässä päivätoiminnassa, jää sivistystoimialan aamu- ja iltapäivätoiminnalta saamatta kesän palkkatulot vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelulta, arviolta 100 000 €. Lisäksi kustannuksia syntyy aamu -ja iltapäivätoiminnalle ruokapalveluista ja materiaalihankinnoista. Tuloja tulee vastaavasti jonkin verran asiakasmaksuista.

 

Käytännön toimenpiteet aloitteeseen liittyen

 

Tarkoituksenmukaista on Turussa tehdä toukokuun alussa kysely 1-2. vuosiluokkien perheille. Kyselyssä selvitetään, onko perheillä vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi tarvetta 1-2. -luokkalaisten päivätoimintaan kesäkuussa 2020. Kysely voidaan toteuttaa Weprobol-kyselynä Wilma-järjestelmän kautta sekä linkkinä Turun kaupunginsivistystoimialan aamu- ja iltapäivätoiminnan internetsivuille.

 

Todellisen tarpeen selvittyä pyritään päivätoimintaa järjestämään kesäkuussa 2020 niille alueille, joissa tarvetta päivätoiminnalle on. Ryhmän muodostamisen edellytys on se, että 10 lasta ilmoittautuu oman alueensa toimintaan. Päivätoiminta 1-2. vuosiluokan oppilaille on maksullista toimintaa ma-pe (juhannusviikko ma-to) klo 9.00-15.00 välisenä aikana, ja toiminnasta peritään maksu 50 €/vko. Poikkeuksena on juhannusviikko, jolloin toiminnan maksu on 40 €/vko.

 

Tiedossa on jo tällä hetkellä, että osa Turun kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan nykyisistä palveluntuottajista tulee järjestämään vastaavanlaista päivätoimintaa pienille koululaisille Turussa kesällä 2020, mikäli hallitus linjaa tämän tyyppisen toiminnan poikkeusoloissa mahdolliseksi. Näissä tapauksissa on järkevää tehdä yhteistyötä palveluntuottajien kanssa ja ohjata perheitä jo suunniteltuihin toimintoihin.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKulmala Vesa
tpvNummila-Piispanen Sari
tpvPortnoj Sheila