Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7806.05.20205

5192-2019 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Selvitys sivistystoimialan sopeuttamisohjelman tavoitteiden toteuttamisesta vapaassa sivistystyössä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 78

Palvelualuejohtaja Esko Heikkonen ja palvelualuejohtaja Liliane Kjellman 29.4.2020:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 11.12.2019 § 146 sopeuttamisohjelman jatkotoimenpiteiden aikataulusta ja vastuista. Vapaan sivistystyön osalta todettiin tavoitteeksi seuraava: ”Vapaan sivistystyön yhdenmukaistaminen/sopeuttaminen: Toimintamalli, jossa mahdollisuuksien mukaan selvitetään eri toimijoiden vapaan sivistystyön kurssi- ja toimintatarjontaa ja hallintoa siten, että toiminta voidaan järjestää mahdollisimman kustannustehokkaasti.” Vastuuhenkilöitä ovat Kjellman ja Heikkonen.

 

Turun kaupungin omistuksessa on kaksi vapaan sivistystyön yksikköä, Turun työväenopisto ja Åbo Arbetarinstitut. Opistojen yhteistyötä on hiottu vuosien ajan kustannusten karsimiseksi. Opistoilla on yhteinen kaksikielinen kurssiopas, yhteiset vahtimestaripalvelut ja kansliapalvelut. Opistotalon käyttöaste on 100 %, ja tiloja käyttävät päivittäin myös S:t Olofsskolan ja Luostarivuoren Lyseon lukio. Lisäksi maahanmuuttajien KOTO- ja KOKO-toimintoja on sijoitettu opiston tiloihin. Opistot toimivat opistotalon lisäksi 27 eri pisteessä ympäri Turkua. Opistojen kurssimaksut on synkronoitu, ja niitä on tarkistettu tarpeen mukaan.

 

Työväenopistot tekevät laajaa yhteistyötä Turun muiden toimijoiden kanssa, kuten Auralan opisto, Paasikiviopisto, Kristillinen opisto, Sivis, Työväen sivistysliitto ja Turun kesäyliopisto. Jotta toiminta olisi mahdollisimman monipuolista ja kustannustehokasta, opistot tekevät näiden toimijoiden lisäksi yhteistyötä mm. seuraavien toimijoiden kanssa: Turun seudun työttömät, Turkuseura-Åbosamfundet, Aivolitto, Punainen risti - Röda korset, Folkhälsan, Viroseura, Åbo svenska teater, Turun Yliopisto, Turun kaupungin koulut, museot ja kaupunginkirjasto, Kårkulla samkommun. Tämän lisäksi opistoilla on kiinteä yhteistyö Turun seudun muiden kansalaisopistojen kanssa ns. Ilo Oppia –verkoston kautta. Käynnissä olevia yhteistyöprojekteja ovat Digitarjotin ja opistohenkilöstön koulutushanke.

 

Työväenopistojen yhteenlaskettu työvoima on 11,5 henkilötyövuotta vakinaista henkilöstöä: kaksi rehtoria, 4,5 lehtoria, koulutussuunnittelija ja 6 hallintoon laskettavaa henkilöä. Näiden lisäksi opistoissa antaa opetusta vuosittain n. 270 tuntiopettajaa.

 

Työväenopistoissa on vuosittain n. 18 000 kurssilaista, opetustunteja n. 24 000 sekä tarjolla olevia kursseja n. 1 050.

 

Sopeuttamistavoitteen saavuttamiseksi vuoden 2020 aikana työväenopistot leikkaavat kustannuksiaan seuraavasti:

 

-

 

työsuhteen päättymisen vuoksi Turun suomenkielisen työväenopiston toimistosihteerin paikkaa ei täytetä. Kustannusvaikutus n. 36 000 €.

-

 

Arbetarinstitut ei palkkaa osa-aikaista toimistotyöntekijää 3,5 kuukaudeksi. Säästö n. 5 500 €.

-

 

vahtimestaripalveluista luovutaan klo 8-10 väliseksi ajaksi. Palvelut hoidetaan tällöin opistojen kansliahenkilökunnan voimin.

 

Lautakunnan edellyttämän toiminnan jatkuvan tehostumisen voidaan katsoa olevan hyvässä vauhdissa ja nyt tehdyillä toimilla täyttävän edellytetyt tavoitteet.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.