Täydennyksiä kasvatus- ja opetuslautakunnan kokoukseen asiassa Luolavuoren koulun, Turun Lyseon koulun ja Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulutalon sisäilmatilanne ja väistötilaratkaisut

 

Toimitilapäällikkö Minna Juselius 8.4.2020:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan 8.4. kokouksen esityslista jaettiin perjantaina 3.4.2020. Tähän mennessä valmistelusta puuttuivat seuraavat tiedot:

 

-

Lyseon kentälle sijoitettavan tilaelementin kustannukset

-

Topeliuksen koulun lähistöön sijoitettavan tilaelementin kustannukset

-

 

Topeliuksen koulun vaihtoehtoinen väistötilaratkaisu olemassa olevaan toimistokiinteistöön

 

Tilapalvelukeskus on saanut tarjoukset tilaelementtitiloista ja selvittänyt vaihtoehtoista väistötilaratkaisua Topeliuksen koululle.

 

Tilapalvelukeskus pyysi tarjousta Lyseon kentälle sijoitettavasti tilaelementistä 1.4.2020. Tarjous saapui 6.4.2020. Tarjouksen mukainen vuokrahinta on 113 000 €/m2/kk (alv 0 %). Tarjouksen antohetkellä ei ole ollut täyttä varmuutta maaperäolosuhteista tai kaikista rakennusluvan edellytyksistä, joten mm. maanrakennustöiden, palomuurien ja esteettömyysasioiden osalta voi vielä tulla täsmennyksiä kustannuksiin. Näin ollen esitetään, että vuokratarjous hyväksytään kattohintaisena, enintään 120 000 €/kk ja 1 440 000 €/vuosi. Kerrosala-arvio on 4 450 kem2. Keskimääräinen neliövuokra on näin ollen 27 €/m2. Vuokra-aika on viisi (5) vuotta.

 

Topeliuksen koulun tilaelementistä ei ole saatu vielä tarjouksia. Karkea arvio laajuudesta on noin 700 m2. Lyseon tuoretta vuokratarjousta voinee käyttää tässä kohtaa suuntaa antavana verrokkihintana, vaikka ei voi sellaisenaan voikaan monistaa.

 

Topeliuksen koulun lähialueelta on löydettävissä tyhjänä olevia toimistotiloja. Välittäjän kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta kokoluokan puolesta potentiaalisia vaihtoehtoja löytyi kaksi. Molemmat vaihtoehdot vaatisivat merkittäviäkin muutostöitä sekä käyttötarkoituksen muutoksen toimistotilasta opetustoimintaa palvelevaksi tilaksi. Toimistotilojen vuokraaminen koulukäyttöön edellyttäisi räätälöintiä, joten hankinta tulisi myös kilpailuttaa. Tilapalvelukeskus katsoo, että tilojen kilpailutus, suunnittelu-, muutostyö- ja lupaprosessit ovat tässä tilanteessa aikataulun näkökulmasta liian riskialttiita (tilojen pitäisi olla käyttökunnossa elokuussa 2020). Vuokrakustannuksia ei voida varmuudella arvioida ennen muutostöiden suunnitelmia, mutta karkean arvion mukaan muutostyömaksut nostaisivat vuokratason jo lähelle tilaelementtivuokria (viiden vuoden kuoletusajalla). Tilaelementtiratkaisusta on saatavissa mahdollisesti myös tilatehokkaampi vaihtoehto kuin koulukäyttöön räätälöitävistä lähialueen toimistoista.