Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1722.01.20201

7613-2019 (02 08 00)

Hankintaoikaisu Puolalan koulun teknisen työn luokan koneiston hankintaa koskevasta hankintapäätöksestä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 17

Kaupunginlakimies Jukka Jyrkinen 9.1.2020:

 

SC-Macc & Linqua Oy (jälj. Linqua) on tehnyt 18.11.2019 päivätyn oikaisuvaatimuksen (hankintaoikaisun) kaupungin sivistystoimialan toimialajohtajan tekemästä hankintapäätöksestä 8.11.2019 § 20 koskien Puolalan koulun teknisen työn luokan koneiston hankintaa (Liite 1). Kyseinen hankinta oli tarjouspyynnön mukaan jaettu viiteen kohderyhmään, jotka ovat olleet puutyö, kuumakäsittely (metalli), metalli, suunnittelutila ja työkalukaapit. Tarjouspyynnössä oli ilmoitettu, että tarjoukset hyväksytään kohderyhmittäin ja tarjouksen oli voinut antaa yhteen tai useampaan kohderyhmään. Osatarjoukset kohderyhmän sisällä eivät tarjouspyynnön mukaan olleet sallittuja.

 

Step Systems Oy -niminen yhtiö on voittanut hankinnan kaikkien edellä mainittujen viiden kohderyhmän osalta.

 

Linqua on hankintaoikaisussaan katsonut, että Step Systems Oy:n puutyön kohderyhmässä tarjoamalle alajyrsin pöydällä yhdistelmälle ei olisi saatavissa tarjouspyynnön edellyttämää EY-vaatimustenmukaisuusvakuutusta.

 

Tarjouspyynnön mukaan jyrsin ja pöytä tulee olla samalta valmistajalta ja pöydän korkeuden tulee olla 900-1000 millimetriä. Lisäksi tarjouspyynnön mukaan koneen mukana on toimitettava EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus. Tarjouspyynnössä ei ole vaadittu, että jyrsimellä ja pöydällä olisi yhtenä kokonaisuutena yksi CE-merkki, vaan riittävää on, että sekä jyrsin että pöytä erikseen ovat CE-merkittyjä, ovat samalta valmistajalta ja ovat siten tarkoitettu yhdessä käytettäväksi.

 

Step Systems Oy:n tarjoama alajyrsin pöydällä kokonaisuus koostuu jyrsimestä Trend T11 ja pöydästä, joka muodostuu Trend CRT/MK3 pöydästä ja sen alle asetetusta erillisestä jalustakaapista. Trend T11 -jyrsimen ja Trend CRT/MK3 -pöydän valmistaja on Trend Machinery & Cutting Tools Ltd (jälj. Trend). Step Systems Oy on toimittanut kaupungille Linquan oikaisuvaatimuksen johdosta Trendin antaman vapaamuotoisen 9.12.2019 päivätyn vakuutuksen (Liite 2), jossa on vakuutettu, että jyrsin T11 ja pöytä CRT/MK3 ovat yhteensopivat ja ovat testatut ulkopuolisten tahojen toimesta huomioiden useat EU-direktiivit ja -standartit. Mainitussa vakuutuksessa ei ole kuitenkaan otettu kantaa siihen, onko Step Systems Oy:n tarjoaman jyrsinpöydän osana oleva jalustakaappi Trendin valmistama ja onko se EU-vaatimusten mukaisesti yhteensopiva osaksi T11:n pöytää. Step Systems Oy:n 7.1.2020 kaupungille lähettämästä selvityksestä ei myöskään ilmene kyseisen jalustakaapin valmistaja (Liite 3). Linqua on oikaisuvaatimuksessaan esittänyt, että Trendin kotisivuilla ei mainita jyrsinpöydän kohdalla jalustakaappia. Trend CRT/MK3 -pöytä on korkeudeltaan 410 mm eikä yksinään ilman jalustakaappia täytä tarjouspyynnön jyrsinpöydältä vaadittua korkeutta (900 - 1000 mm).

 

Kaupunki on tarkistanut Linquan puutyön kohderyhmään tarjoamat tuotteet. Kaikki Linquan tarjoamat tuotteet täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset. Linqua on lisäksi toimittanut kaupungille jyrsimensä ja sen pöydän osalta asianmukaisen valmistaja C.M.T UTENSILI S.p.A:n 26.11.2014 päivätyn ”CE” vaatimustenmukaisuusvakuutuksen (Liite 4).

 

Edellä esitetyn mukaisesti Step Systems Oy:n puutyön kohderyhmässä tarjoama alajyrsin pöydällä -laite ei täytä tarjouspyynnön vaatimuksia, joten kysymyksessä olevaa toimialajohtajan hankintapäätöstä 8.11.2019 § 20 tulisi Linquan oikaisuvaatimuksen johdosta osittain muuttaa siten, että puutyön kohderyhmän toimittajaksi tulisi valita Linqua ja muiden neljän kohderyhmän toimittajaksi jäisi Step Systems Oy, siten kuin jo aikaisemmin on toimialajohtajan hankintapäätöksellä päätetty.

 

Liite 1                                  SC-Macc & Linqua Oy:n oikaisuvaatimus 18.11.2019

 

Liite 2                                  Trend Machinery & Cutting Tools Ltd:n 9.12.2019 päivätty vakuutus

 

Liite 3                                  Step Systems Oy:n selvitys 7.1.2020

 

Liite 4                                  C.M.T. UTENSILI S.p.A:n antama “CE” vaatimustenmukaisuusvakuutus 26.11.2014

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä SC-Macc & Lingua Oy:n 18.11.2019 päivätyn hankintaoikaisun ja kumota sivistystoimialan toimialajohtajan hankintapäätöksen 8.11.2019 § 20 siltä osin, kun Step Systems Oy on valittu puutyön kohderyhmän toimittajaksi, sekä päättää samalla valita SC-Macc & Linqua Oy:n puutyön kohderyhmän toimittajaksi tarjouksen mukaisin ehdoin. Muulta osin toimialajohtajan hankintapäätöstä 8.11.2019 § 20 ei muuteta.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä ja päätös panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSC-Macc & Lingua Oy
aoStep Systems Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta
tpvAaltonen Päivi
tiedJalonen Timo
tpvJärvinen Tapani
tiedTakalo Anne


Liitteet:

Kasopelk § 17
Liite 1:SC-Macc & Linqua Oy:n oikaisuvaatimus 18.11.2019
Liite 2:Trend Machinery & Cutting Tools Ltd:n 9.12.2019 päivätty vakuutus
Liite 3:Step Systems Oy:n selvitys 7.1.2020
Liite 4:C.M.T. UTENSILI S.p.A:n antama "CE" vaatimustenmukaisuusvakuutus 26.11.2014