Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta13920.11.20196

7961-2018 (00 01 02)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan esitys määrärahan korotuksesta vuodelle 2019

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 139

Toimialajohtaja Timo Jalonen ja talouspäällikkö Anne Takalo 14.11.2019:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on käsitellyt vuoden 2019 talousarvioseurannan ja osavuosikatsausten yhteydessä sivistystoimialan ennustetta talousarvion toteutumisesta.

 

Vuoden ensimmäisessä ennusteessa maaliskuun lopun tilanteessa ennustettiin toimialan talousarvion ylitystä 5,3 milj. euroa. Kesäkuun lopun tilanteessa osavuosikatsauksessa 2 ennustettu ylitys oli edelleen 5,3 milj. euroa.

 

Ylitysennusteet perustuivat siihen, että varhaiskasvatuksessa talousarviossa 2019 ei varauduttu lapsimäärän kasvuun eikä siihen, että lastenhoidon tuet tulevat vähenemään ja tapahtuu siirtymää kunnallisiin palveluihin. Ammatillisessa koulutuksessa syksyllä 2018 haettu korotus vuoden 2019 suoritepäätökseen puuttui lisäksi talousarviosta, eikä siihen ole saatu lisämäärärahaa, vaikka ne on kompensoitu kaupungille valtionosuuksissa täysimääräisinä. Suomenkielisessä perusopetuksessa sairauspoissaolot ja sisäilmaongelmat sekä Lausteen koulun väistötilan viivästykset ovat kasvattaneet alkuvuonna henkilöstömenoja ja muita kustannuksia.

 

Edellisten lisäksi ensimmäisen ja toisen osavuosikatsauksen ennusteissa näkyivät vielä vaikutukset lomarahaleikkausten poistumasta, joiden osalta määrärahat olivat kaupungissa keskitettyjä. Kolmannen ennusteen yhteydessä lomarahaleikkausten poistumat on siirretty toimialalle, ja sen perusteella ylitysennuste oli näin ollen 3,6 milj. euroa. Toimialajohtaja on ohjeistanut sivistystoimialan yksiköitä talousarvion noudattamiseen, ja näiden perusteella arvioidaan, että vuoden 2019 toteuma ylittyisi noin 3 milj. euroa.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarviomäärärahaa vuodelle 2019 korotetaan 3 miljoonaa euroa edellä mainituin perustein.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarviomäärärahaa vuodelle 2019 korotetaan 3 miljoonaa euroa, joista 1,2 miljoonaa euroa perustuu katettuun ammatillisen koulutuksen suoriteperusteisen valtionosuuden kasvuun ja 1,8 miljoonaa euroa kattamattomaan varhaiskasvatuksen kysyntärakenteen muutokseen.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä