Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Sivistystoimiala, varhaiskasvatus 
Palvelualuejohtaja1014.10.2019 

12061-2019 (01 03 00, 00 04 02, 02 08 00)

Kehittävä palaute -palvelun hankinta varhaiskasvatuksen käyttöön

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 24 §:n mukaan varhaiskasvatuksen arvioinnin tarkoituksena on turvata varhaiskasvatuslain tarkoituksen toteuttamista ja tukea varhaiskasvatuksen kehittämistä ja edistää lapsen kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin edellytyksiä. Varhaiskasvatuksen järjestäjän ja tuottajan tulee arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Arviointien keskeiset tulokset tulee julkistaa.

 

Turun varhaiskasvatus on osallistunut Kehittävä palaute varhaiskasvatuksessa -hankkeeseen Opetushallituksen rahoituksen tukemana. Hankkeeseen vuosina 2016-2017 osallistuneet kunnat olivat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Järvenpää, Kerava, Kouvola, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Turku ja Vantaa. Myös Helsingin yliopisto oli mukana hankkeessa. Reunamo Education Research Oy aloitti toimintansa vuonna 2018 Helsingin yliopiston sekä kulttuuri- ja opetusministeriön aloitteesta varhaiskasvatuksen laadullisen arvioinnin palveluiden, menetelmien ja työkalujen kehittämiseksi ja käyttöönottamiseksi. Yritys tekee yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa, mikä mahdollistaa akateemisen tutkimuksen ja käytännön varhaiskasvatuksen kehittämisen Suomessa ja kansainvälisesti.

 

Kunnille yritys tarjoaa Kehittävä palaute -palvelua, joka tarjoaa valmiin konseptin varhaiskasvatuslaissa säädetyn arviointivelvoitteen toteuttamiseksi, toiminnan nykytilan kartoittamiseksi ja varhaiskasvatuksen kehittämiseksi. Palvelussa kerätään reaaliaikaista aineistoa varhaiskasvatuksesta usealla eri mittarilla. Aineistoa analysoidaan tilastollisesti ja varhaiskasvatuksen asiantuntijat, johtajat, henkilökunta ja vanhemmat saavat perustan lasten hyvinvoinnin, osallisuuden, oppimisen, liikkumisen ja emootioiden edistämiseen. Aineisto perustuu tieteellisesti testattuihin menetelmiin.

 

Hankintamenettely

 

Palvelun hankintaan sovelletaan julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) 9 §:n 1 momentin 13 kohtaa, jonka mukaan lakia ei sovelleta palveluhankintoihin, jotka koskevat tutkimus- ja kehittämispalvelua, paitsi jos niistä saatava hyöty koituu yksinomaan hankintayksikölle sen toiminnassa käytettäväksi ja hankintayksikkö korvaa suoritetun palvelun kokonaan. Toimittaja saa omistusoikeuden palvelussa tuotettuun aineistoon, joten hankinnasta saatava hyöty ei koidu yksinomaan hankintayksikölle sen toiminnassa käytettäväksi. Tilaajalla on aineistoon käyttötarpeen laajuutta vastaava käyttöoikeus.

 

Hankinnan arvo on 4 512 euroa + alv vuodessa, mikä on neljässä vuodessa 18 048 euroa + alv. Kustannukset jakautuvat peruspalvelun ja tilaajan valinnan mukaan tilattavien lisäpalveluiden välillä. Palveluiden sisältö ja tilaaminen on määritelty tarkemmin tilaajan ja toimittajan välisissä neuvotteluissa. Palvelut määritellään neuvotteluiden lopputuloksen mukaisesti erillisessä hankintasopimuksessa, joka tehdään hankintapäätöksen jälkeen. Sopimuksessa huomioidaan henkilötietojen käsittelyä koskevat vaatimukset EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) ja tietosuojalain (1050/2018) mukaisesti.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen 12.12.2018 §:n 206 mukaan palvelualuejohtaja voi hankkia palveluita 30 000 euroon asti.

 

Päätös          Päätän, että Kehittävä palaute -palvelu hankitaan Turun kaupungin sivistystoimialan varhaiskasvatuksen käyttöön Reunamo Education Research Oy:ltä edellä esitetyn mukaisesti.

 

Vesa Kulmala

Palvelualuejohtaja

 

 

 

 

Oikaisuvaatimusohje päätöspöytäkirjan liitteenä.

 

 

Jakelu

aoReunamo Education Research Oy
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedJalonen Timo
tiedVisa Leila