Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta13030.10.20195

10477-2019 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 130

Toimitilapäällikkö Nora Hildén ja tilacontroller Johanna Aarnio 1.10.2019:

 

Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikön) tarveselvitys on laadittu yhteistyössä sivistystoimialan, kaupunkiympäristötoimialan (kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus), hyvinvointitoimialan sekä tilapalvelukeskuksen kanssa. Tarveselvitys on valmistunut 29.9.2019.

 

Osoitteessa Talinkorventie 16 sijaitsee Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö sekä Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikkö. Päiväkotirakennus ja koulun vanhempi rakennus ovat teknisen käyttöikänsä päässä ja vaativat osaltaan täydellisen peruskorjauksen tai korvaavan uudisrakennuksen. Tarveselvitysvaiheen aikana on tunnistettu, ettei peruskorjaus ole tarkoituksenmukainen. Siksi tarveselvitys on tehty olettamuksesta, että päiväkotirakennus ja koulun vanhempi rakennus korvataan yhdellä uudisrakennuksella. Samalla molemmat rakennukset puretaan.

 

Nykyinen tontti sijaitsee hyvällä, keskeisellä paikalla ja on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Koska tontti mahdollistaa jatkossakin päiväkodin ja koulun sijoittumisen, ei muita sijoitusvaihtoehtoja ole tarveselvitysvaiheen aikana tutkittu. Tällöin vältytään myös mm. liikuntasalin rakentamiselta, sillä Suikkilan kouluyksikön uudempi rakennus, jossa on mm. liikuntasali ja taideaineiden opetustilat, jää edelleen käyttöön. Siihen kuitenkin tehdään tarvittavat tekniset korjaukset sekä vähäiset muutostyöt, esim. henkilönostin kerrosten välille.

 

Koska Suikkilan kouluyksikkö kuuluu hallinnollisesti Teräsrautelan kouluun, on tarkoituksenmukaista tarveselvityksessä käsitellä myös Teräsrautelan kouluyksikön tilatarpeita.

 

Osoitteessa Kustavintie 4 sijaitsevassa Suikkilan liikekeskuksessa on hyvinvointitoimialan hammashoitola, neuvola sekä kotihoidon työtoimitila. Liikekeskuksen tilojen osalta selvitetään kiinteistökehittämistä. Koska liikekeskus sijaitsee suhteellisen lähellä Talinkorventietä, ovat neuvolapalvelut ja kotihoito osana Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Suikkilan kouluyksikön hanketta. Suun terveydenhuollon osalta tehdyssä verkkoselvityksessä (kh 2.5.2016 § 183) on linjattu, että alle kolme unitia käsittävät hammashoitolat ovat tarkoitus keskittää suurempiin yksiköihin. Koska Suikkilan hammashoitola on pieni (2 unitia), tullaan se tehdyn selvityksen mukaisesti tulevaisuudessa keskittämään osaksi suurempaa yksikköä. Näin ollen se hammashoitola rajataan tarveselvityksen ulkopuolelle.

 

Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö

 

Suikkilan alueella on lasten määrä kasvanut ja kasvaa edelleen, minkä vuoksi Suikkilanseudun päivähoitoyksikön nykyinen paikkamäärä (138 paikkaa) ei riitä kattamaan kysyntää. Uudisrakennuksen myötä saadaan päivähoitoyksikön paikkamäärää kasvatettua. Tehdyn varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen 2019-2022 mukaan hoitopaikkamäärän lisäys alueella on perusteltua alueen väestökehityksen näkökulmasta.

 

Päiväkotia on tarkoitus laajentaa siten, että rakenteellisia hoitopaikkoja tulee lisää 86, yhteensä 224 paikkaa. Lisäys koostuu kahdesta uudesta ryhmästä, yhdestä ulkoryhmästä sekä esiopetusryhmien koon kasvattamisesta 14:sta paikasta 21:een (7x21; 1x14, 3x21). Paikkamäärän lisäyksen vuoksi henkilökunnan määrä kasvaa nykyisestä 24:stä 32:een eli yhteensä 8 uutta vakanssia.

 

Teräsrautelan koulu (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö)

 

Teräsrautelan kouluyksikössä (Korkkisvuorenkatu 14) on tällä hetkellä vuosiluokat 1-6 yksisarjaisena siten, että oppilaita on yhteensä n. 170. Lisäksi siellä on kaksi esikouluryhmää, yhteensä 28 paikkaa. Myös Suikkilan yksikössä on vuosiluokat 1-6 yksisarjaisena. Oppilaita koulussa on yhteensä n. 130. Lisäksi koulussa on yksi esikouluryhmä, 14 paikkaa.

 

Teräsrautelan yksikössä opettajia on yhteensä 14 ja Suikkilan yksikössä 10. Osa opettajista ja muusta henkilökunnasta on molempien yksiköiden yhteisiä.

 

Hankkeen myötä perusopetuksen oppilaaksiottoalue ei muutu, mutta yksiköiden luokkajaot muuttuvat siten, että vuosiluokat 1-3 ovat Suikkilan yksikössä ja 4-6 Teräsrautelassa. Samalla koulu muutetaan kolmisarjaiseksi. Muutoksen myötä saadaan mm. resurssit käyttöön paremmin, kun oppilaita voidaan ryhmitellä entistä paremmin koulupäivän aikana tarpeen mukaan.

 

Oppilaita muutoksen myötä tulisi arviolta olemaan kaiken kaikkiaan molemmissa yksiköissä yhteensä noin 450-490, molemmissa yksiköissä n. 245 oppilasta. Oppilasmäärän lisäys nykyiseen olisi kaikkineen noin 145. Henkilökunnan määrän on arvioitu kasvavan kuudella luokanopettajalla, yhdellä kieltenopettajalla, yhdellä erityisopettajalla, yhdellä apulaisrehtorilla sekä kahdella koulunkäynninohjaajalla.

 

Teräsrautelan yksikön rakennus mahdollistaa edellä esitetyn muutoksen sellaisenaan, koska sieltä vapautuu tilaa esiopetukselta.

 

Hyvinvointitoimiala

 

Kustavintien neuvolan alueella on noin 150 lasta odottavaa perhettä ja 1 200 lasta. Kustavintien neuvolassa toimii tällä hetkellä neljä terveydenhoitajaa ja yksi lääkäri. Jatkossa uudessa yksikössä tullaan toteuttamaan perhekeskusideologiaa, ja se tulee toimimaan perhekeskuksen satelliittiyksikkönä. Uudessa neuvolayksikössä toimii jatkossa viisi terveydenhoitajaa ja yksi lääkäri. Yksi terveydenhoitajan vakanssi siirtyy Brahen neuvolasta, joten henkilöstölisäystä ei tule.

 

Kotihoidon piirissä alueella on tällä hetkellä n. 120 asukasta ja henkilöstöä n. 30. Alueella rakennetaan runsaasti (myös senioriasutusta) ja kotihoitoavun tarve lisääntyy ikääntyvien määrän kasvaessa ja ikääntyvien asuessa kotona pidempään. Toimitilan tulee jatkossakin sijaita keskeisellä paikalla alueella kotihoidon henkilöstön liikkumisen, logistiikan näkökulmasta.

 

Kustannukset

 

Talinkorventie 16:en tulevan uudisrakennuksen arvioitu bruttoala on n. 3 850 m2. Uudisrakennusten kustannusennuste on 12 320 000-14 250 000 €. Päiväkoti- ja koulurakennuksen purkujen osalta kustannusennuste on yhteensä n. 350 000 €. Mahdollisten haitta-aineiden purkutyöt saattavat osaltaan nostaa purkukustannuksia. Liikuntasalirakennukseen tehtävien ylläpidollisten töiden kustannusennuste on 700 000-900 000 €. Samalla tehdään vähäisiä muutostöitä, mm. kerrosten välinen henkilönostin. Ulkorakennuksen kustannusennuste on 100 000 €.

 

Edellä esitetyt kustannukset yhteensä ovat noin 13 470 000-15 600 000 €. Tästä aiheutuva vuokravaikutus on laskettu sisäisen vuokrajärjestelmän mukaisesti. Taulukossa on esitetty toimialoittain nykyinen ja uusi neliö- ja vuokramäärä yhteenlaskettuna. Uusi vuokra on laskettu enimmäiskustannusennusteesta. Hyvinvointitoimialan osalta neliö- ja vuokramäärissä ei ole mukana hammashoitolan osuutta, koska se on rajattu tarveselvityksen ulkopuolelle.

 

 

Vuokra on laskettu enimmäiskustannusennusteesta. Vuokrassa oleva hoitovuokra sisältää kohteen lämmityksen, käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon ja jätehuollon. Hoitovuokran taso on arvioitu verrokkikohteiden kautta. Lopullinen perittävä hoitovuokra määräytyy kohteen käyttöönottovaiheessa solmittaviin palvelusopimuksiin perustuen. Sisäisen vuokran lisäksi toimialan maksettavaksi tulevat kustannukset sähköstä, vedestä ja jätevedestä.

 

Kaikki edellä mainitut neliöt, kustannukset ja vuokrat tarkentuvat hankesuunnittelun myötä.

 

Hankkeen myötä varhaiskasvatuksen osalta henkilöstökulut lisääntyvät n. 386 000 €/vuosi. Perusopetuksen osalta henkilöstökulut nousevat n. 542 000 €/vuosi. Hyvinvointitoimialan osalta ei tule henkilöstömuutoksia.

 

Kalustekustannukset arvioidaan hankesuunnitteluvaiheessa.

 

Hyvinvointitoimiala luopuu kokonaisuudessaan Suikkilan liikekeskuksen tiloista hankkeen myötä.

 

Sekä Suikkilanseudun päiväkodin että Suikkilan kouluyksikön tulee sijoittua rakentamisen ajaksi väistötiloihin. Väistötilan tulee sijaita hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tarkemmin väistötila tulee ratkaista hankesuunnitteluvaiheessa. Suikkilan liikekeskuksessa sijaitsevat toiminnot eivät tarvitse väistötiloja.

 

Tilapalvelukeskus pyytää kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikön) tarveselvityksestä. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tarveselvitys

 

Oheismateriaali 1               Esitys Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tarveselvityksestä

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 14.10.2019:

 

Sivistystoimialan edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana tarveselvityksen laatimisessa.

 

Hanke on mukana kaupunginjohtajan 14.10.2019 tekemässä vuotta 2020 koskevassa talousarvioesityksessä vuosille 2021-2023.

 

Sivistystoimiala puoltaa hankkeen hyväksymistä. Väistötilaratkaisut on mietittävä hyvissä ajoin etukäteen, kun hanketta ryhdytään toteuttamaan. Ensi sijassa tulee pyrkiä toimialan sisäisiin järjestelyihin.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus
tiedAarnio Johanna
tiedHildén Nora


Liitteet:

Kasopelk § 130
Liite 1:Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tarveselvitys