Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta12930.10.20194

10634-2019 (02 08 00)

Lausunto Lausteen koulun tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 129

Toimitilapäällikkö Nora Hilden ja tilacontroller Saku Lehtiö 2.10.2019:

 

Lausteen koulurakennuksesta tehtiin syksyllä 2018 rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Selvityksen perusteella Lausteen koulun liikuntasalin lattiassa ja ulkoseinässä on mikrobivaurioon viittaavaa toimenpiderajat ylittävää mikrobikasvua. Selvitysten ja lisätutkimusten pohjalta todettiin tammikuussa 2019, että todettuja vaurioita ja terveyshaittoja olisi ryhdyttävä poistamaan. Samalla tunnistettiin, että laajojen korjaustoimien aikana koulurakennuksen käyttö normaalisti olisi mahdotonta. Tämän vuoksi esitettiin, että koulurakennuksesta siirrytään väistötiloihin. Turun kaupunginvaltuusto päätti 25.2.2019 § 79 hyväksyä Lausteen koulun väistötilahankinnan. Lausteen koulun koulutoiminta on toiminut syksystä 2019 alkaen väistötiloiksi hankituissa moduulitiloissa koulutalon piha- ja kenttäalueella.

 

Kun alkuvuonna 2019 tuli ilmeiseksi, että Lausteen koulutalo suljetaan, alettiin valmistelemaan välittömästi myös Lausteen koulun pysyvän tilaratkaisun tarveselvitystä. Tilatarveselvitys on valmistunut.

 

Sijoittuvat toiminnot ja tilatarpeet

 

Tilatarveselvityksessä on määritetty Lausteen koulutalossa sijaitsevien toimintojen tulevat tilatarpeet seuraavasti. Peruskoulun tilamitoitusperusteena on 2-sarjainen koulu vuosiluokille 1–6 tukitiloineen (mm. keittiö- ja liikuntatilat). Esiopetuksessa tulee toimimaan kolmen ryhmän esiopetus huomioiden täydentävän päivähoidon. Lausteen koulun 1–2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistumistarpeen ja sitä kautta tilatarpeen arvioidaan olevan noin 50 lasta. Opiskeluhuollon tilatarpeen kokonaisuuden muodostavat kouluterveydenhuolto, psykologi- ja kuraattoritoiminta. Lausteen koulutalossa sijaitsevan hyvinvointitoimialan ja sivistystoimen poikkihallinnollisen palvelun Perhetuvan toiminta ja tilatarpeet säilyvät ennallaan. Nuorisotilan tarve on nykyistä Lausteen nuorisotilaa vastaavaa. Kirjastopalvelujen tilantarpeeksi on määritelty vähintään noin 120 m2.

 

Tilatarpeiden ratkaisuvaihtoehdot

 

Tilatarveselvityksessä on edellä mainittujen tilatarpeiden pohjalta muodostettu viisi erilaista ratkaisuvaihtoehtoa tilatarpeiden ratkaisemiseksi. Tarveselvityksessä esitetään erilaisia tilaratkaisuvaihtoehtoja sekä Lausteen että Skanssin kaupunginosissa. Skanssia on tutkittu tässä yhteydessä vaihtoehtona sekä sen läheisyyden että yhtäaikaisesti suunnitteilla olevan tilahankkeen vuoksi. Skanssiin on kevyen liikenteen reittejä pitkin pisimmillään Vaalan itäosista matkaa reilu 3 km, Lausteen keskustasta n. 2 km ja Karhunaukion päiväkodilta n.1,5 km. Linja-autoreitti on hyvä.

 

Vaihtoehto A

Kaikki nykyiset toiminnot sisältävä uudisrakennus toteutetaan Lausteen koulun tontille, vanha koulurakennus puretaan.

 

Vaihtoehto B

Suppeampi uudisrakennus toteutetaan nykyiselle tontille sisältäen perusopetuksen 1–6-luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Vaihtoehto C

Huomattavasti suppeampi uudisrakennus toteutetaan Karhunaukion päiväkodin lähelle sisältäen perusopetuksen 1–2-luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sekä perusopetuksen vuosiluokat 3–6 sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Vaihtoehto D

Lausteen nykyisen koulutalon peruskorjaus nykyisille toiminnoille.

 

Vaihtoehto E

Kaikki Lausteen toiminnot sijoitettaisiin Skanssiin toteutettavaan monitoimitaloon. Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Taloudellinen vertailu

 

Vaihtoehtojen A, B ja C tilaohjelmista on teetetty tavoitehintalaskelmat Lausteelle mahdollisesti toteutettavien tilojen osalta. Alla olevaan taulukkoon on kerätty tavoitehintalaskelmien mukaiset kustannusarviot vaihtoehdoista A, B ja C. Lisäksi taulukossa on esitetty alustavat arviot hankkeiden kustannusvaikutuksista huomioiden myös Skanssiin toteutettavat laajuudet. Taulukossa esitetyt, Skanssiin liittyvät kustannusarviot ovat keskimääräisiä €/oppilas-arvioita, jotka pohjautuvat Skanssin monitoimitalosta laaditun tarveselvityksen tavoitehinta-arvioihin. Näin ollen esitetyt kokonaissummat ovat suuntaa-antavia.

 

Peruskorjausvaihtoehtoa D selvitettäessä on todettu, että sisäilma- ja kosteusteknisen tutkimuksen perusteella voidaan arvioida rakenteiden korjaus- ja uusimistarpeen olevan huomattavasti laajempi kuin pelkästään teknisen kuntoarvion perusteella on arvioitu. Tästä aiheutuu korjaustoimenpiteille myös huomattava epävarmuustekijä työn onnistumisen suhteen. Rakennuksen tekninen korjaaminen tässä laajuudessa ei kuitenkaan vielä poista koulun tilapuutteita tai korjaa osin epätarkoituksenmukaisia tiloja, nämä vaatisivat lisäksi toiminnallisia muutoksia. Peruskorjauksen yhteydessä tulee lisäksi noudattaa uusia energia- sekä palo- ja poistumistiemääräyksiä, mistä aiheutuu myöskin toiminnallisia muutoksia ja teknisten tilojen laajennustarpeita. Näin ollen on todettavissa, ettei peruskorjaaminen ole suositeltavaa siihen liittyvien riskien valossa. Peruskorjaamiselle ei näin ollen laadittu tarkempaa kokonaiskustannuslaskelmaa vertailupohjaksi (taulukossa näkyvä summa on karkea minimiarvio).

 

Tulevien sisäisten vuokrien arviot Lausteelle sijoittuvissa vaihtoehdoissa on esitetty alla olevassa taulukossa.

 

 

Tilapalvelukeskus pyytää lausuntoa Lausteen koulun tilatarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, kaupunkiympäristölautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta, kulttuurilautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja nuorisolautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen ja mitä tarveselvityksen mukaista vaihtoehtoa toimielin esittää toteutettavaksi. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

 

Liite 1                                  Lausteen koulun tilatarveselvitys

 

Oheismateriaali 1               Lausteen koulutalo, tilatarveselvitys - esitys korvaavista tilaratkaisuista

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 10.10.2019:

 

Lausteen nykyinen koulurakennus on jäänyt pois käytöstä kevätlukukauden päätteeksi 2019. Lausteelle on hankittu korkealaatuinen väistötila, joka saatiin käyttöön syyskuussa 2019. Tila on lähtökohtaisesti käytössä 31.7.2022 asti, mutta rakennusta voidaan hyvinkin käyttää koko 2020-luvun ajan. Sopimukseen on kirjattu kuuden kuukauden irtisanomisaika. Rakennuksen käyttöikä on hyvinkin 2030-luvun alkuun asti eli noin 10 vuotta.

 

Lausteen alueen koulutiloja ratkaistaessa tulisi ottaa huomioon kaksi valtuuston linjaamaa perustavanlaatuista kysymystä ja pohtia niiden keskinäistä merkityksellisyyttä.

 

Lähipalveluperiaate korostaa sitä, että jokaisella asuinalueella tulisi olla oma koulu, jotta varsinkaan pienempien koululaisten koulumatkat muodostu pitkiksi. Tätä taustaa vasten olisi perusteltua, että Lausteella on jatkossakin koulu, joka on Lausteen, Vaalan ja Huhkolan alueen lasten lähikoulu siltä osin kuin lähikoululla tarkoitetaan fyysistä lähikoulua.

 

Toisaalta Turussa on oltu huolissaan asuinalueiden ja sitä kautta myös koulujen erilaistumisesta. Lausteen koulua on käytetty usein yhtenä esimerkkinä tällaisesta koulusta. Useamman hallituskauden aikana myös valtio on ollut huolissaan koulujen eriarvoistumisesta ja eriarvoistumisen torjumiseen on annettu merkittävästi erityisrahoitusta. Lausteen koulu on ollut suurimpia erityisrahoituksen saajia, koska alueen työttömyys on edelleen keskimääräistä suurempaa ja alueella asuu runsaasti muuta kuin suomenkielistä väestöä.

 

Kolmanneksi on syytä huomata, että alueen välittömään läheisyyteen on tarkoitus rakentaa Skanssin monitoimitaloon yhtenäinen peruskoulu, joka korvaa ainakin nykyisen Vasaramäen yläkoulun. Sen lisäksi suunnitelmassa varaudutaan Skanssin rakentumisen seurauksena syntyneeseen palvelujen kysynnän kasvuun.

 

Syvälahden ja Yli-Maarian monitoimitaloissa on yhtenäiset peruskoulut. Ne ovat osoittautuneet huomattavan vetovoimaisiksi, koska huoltajat näkevät mahdollisuuden käydä päiväkotihoidossa ja peruskoulussa samassa kiinteistössä. Hyvin todennäköistä on, että myös Skanssin peruskoulusta tulee vetovoimainen koulu. Lisäksi on otettava huomioon, että varsinkin Vaalassa ja Huhkolassa on vahva poislähettämisen kulttuuri, jonka seurauksena iso osa oppilaista on lähtenyt muualle kouluun Lausteen sijaan.

 

On oletettavaa, että Skanssin koulu muodostuu vetovoimaiseksi alueensa keskukseksi. Tällä tulee olemaan vaikutuksia Lausteen koulun kokoon, koska oppilaita tulee hakeutumaan sinne myös Lausteen koulun oppilasalueelta.

 

Sivistystoimialan näkökulmasta ei ole perusteltua rakentaa samaan aikaan kahta koulua lähekkäisille alueille. Skanssin koulu tulee toteuttaa viipymättä mm. Kupittaan koulurakennuksen huonon yleiskunnon vuoksi. Kun nähdään, miten vetovoimaiseksi Skanssin koulu tulee, on tämän jälkeen syytä uudestaan arvioida Lausteen koulun tilatarve, mikäli sellainen ylipäätään on tarpeellista rakentaa. Lausteen koulu voi toimia nykyisissä tiloissa pitkälle tulevaisuuteen.

 

Skanssin koulun tilatarvetta ei tule arvioida uudestaan.

 

Sivistystoimialan näkökulmasta:

 

a)

 

Lausteen koulu jatkaa nykyisissä syyskuussa käyttöön otetuissa tiloissa 2020-luvun loppupuolelle asti, jolloin tehdään uusi tilatarvearviointi.

b)

Skanssin kouluhanketta edistetään ripeästi.

c)

 

 

Heterogeeninen kouluympäristö Skanssissa on tärkeämpi arvo kuin lähikoulu Lausteella eikä kaupungin pidä koulutuspolitiikallaan tukea alueiden eriarvoistumista osassa Itä-Turkua.

d)

 

 

Mikäli kaupunginvaltuusto pitää lähikouluperiaatetta tärkeämpänä, tulisi vuosiluokkien 1-6 ja esiopetuksen tilat rakentaa Lausteelle vaihtoehdon 1 mukaan. Kirjaston olisi hyvä sijaita koulun yhteydessä.

 

Oheismateriaali 2               Vetoomus Lausteen koulun ja monitoimitalon puolesta, Asunto-Oy Lausteenmäki, Asunto-Oy Lausteenmaja, Asunto Oy Turun Lausteenpuisto, Asunto Oy Lausteenheinä

 

Oheismateriaali 3               Vetoomus Lausteen koulun ja monitoimitalon puolesta, Oppilaiden oma vetoomus kaupungille

 

Oheismateriaali 4               Vetoomus Lausteen koulun ja monitoimitalon puolesta, HuLaVan ry

 

Ehdotus        Kasvatus ja opetuslautakunta päättää, että

 

-

 

se ei tällä hetkellä sitoudu mihinkään Lausteen koulua koskevaan tarveselvitykseen,

-

 

Skanssin koulu tulee toteuttaa siinä aikataulussa kuin kaupunginjohtaja on vuotta 2020 koskevassa talousarvioesityksessä esittänyt ja

-

 

 

sen jälkeen kun Skanssin koulu on valmis, tulee uudestaan arvioida, minkä kokoinen koulu Lausteella tarvitaan. Lausteen koulu jatkaa toimintaansa toistaiseksi nykyisissä tiloissa.

 

PäätösAsia pantiin pöydälle Hartialan Kajanderin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kasopelk § 129
Liite 1:Lausteen koulun tilatarveselvitys