Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta11218.09.20195

14803-2018 (08 00 00)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Tuomo Liljenbäckin aloitteeseen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 112

Palvelualuejohtaja Tommi Tuominen 3.9.2019:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Tuomo Liljenbäck teki kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 12.12.2018 § 213 seuraavan aloitteen:

 

”Pyöräily-yhteydet kouluihin kuntoon

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta edellyttää sivistystoimialaa valvomaan, että pyöräily-yhteydet ensisijaisesti lähikouluihin huomioidaan tulevien kouluhankkeiden kohdalla merkittävästi nykyistä paremmin. Lisäksi olemassa olevien koulujen pyöräily-yhteydet parannetaan asianmukaiselle tasolle mahdollisimman pian.

 

Oppilaiden tulee saada pyöräillä kaikkiin Turun kouluihin. Tätä varten pyöräväylien on oltava kunnossa ja kouluissa tulee olla asialliset pyöräparkit. Pyöräväylien turvallisuuden lisäksi on huomioitava pyöräilyn sujuvuus ja mukavuus, jotta pyöräily koetaan miellyttävänä kulkumuotona. Pyöräväylien talvikunnossapidosta on myös huolehdittava, jotta pyöräily on mahdollista ympäri vuoden. Pyöräilyn lisääminen suhteessa yksityisautoiluun edistää liikenteen sujuvuutta, ihmisten terveyttä ja vähentää pienhiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä.”

 

Aloitteessa aiheellisesti esille nostetut pyöräily-yhteydet ja niihin liittyvät liikennejärjestelyt eivät suoranaisesti kuulu sivistystoimialan tehtäväkenttään ja toimivaltaan, vaan tästä kokonaisuudesta huolehtii kaupunkiympäristötoimiala. Kaupunkiympäristötoimialan liikennesuunnitteluyksikkö vastaa mm. liikennejärjestelmän suunnittelusta ja kehittämisestä toimivuuden, turvallisuuden ja kestävän kehityksen vaatimusten mukaisesti. Liikennesuunnitteluyksikkö myös laatii liikennejärjestelmän kehittämiseen liittyviä hankesuunnitelmia ja osallistuu asiantuntijana muiden tila- ja infrahankkeiden tarve- ja hankesuunnitelmien valmisteluun. Kaupunkiympäristön kunnossapitoyksikkö puolestaan hoitaa ja pitää kunnossa kaupungin katuja sekä muita yleisiä alueita.

 

Turvalliset jalankulku- ja pyöräily-yhteydet kouluihin ovat kiistatta ensiarvoisen tärkeitä. Koulumatkojen koettu turvattomuus on myös merkittävä syy lasten kyyditsemiseen autolla kouluun. Tämä puolestaan lisää tarpeettomasti liikennettä koulujen lähiympäristöissä ja näin lisää osaltaan jalan ja pyörällä kouluun saapuvien koulumatkojen turvattomuutta. Sivistystoimiala tulee omalta osaltaan ottamaan esille kävely- ja pyöräily-yhteyksien kehittämismahdollisuuksien ja tarpeiden huomioon ottamisen kouluverkostoa kehittäessä. Samoin sivistystoimiala on päättänyt tiivistää yhteistyötään kaupunkisuunnittelutoimialan kanssa nykyisten koulujen koulumatkojen turvallisuuspuutteiden kartoittamiseksi ja koulumatkojen kävely- ja pyöräily-yhteyksien turvallisuutta parantavien investointien saamiseksi kaupunkiympäristötoimialan investointiohjelmaan.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTuominen Tommi