Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta17424.10.20184

12082-2018 (05 10 00)

Päiväkotiryhmän laskennallinen lapsimäärä tilamitoituksessa

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 174

Toimitilapäällikkö Nora Hilden, hankepäällikkö Kaisa Simula ja tilacontroller Minna Juselius 18.10.2018:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on lausunnossaan 15.8.2018 (Koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelma) ottanut kantaa, että päiväkotirakennusten uudisrakentamis- ja peruskorjauskohteissa tilamitoituksen tulisi perustua 21 lapsen ryhmäkokoon, ei lain sallimaan 24 lapsen maksimimitoitukseen.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan 3.10.2018 § 164 kokouksessa oli päätettävänä Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma, jossa Tommilankadun päiväkodin hankesuunnittelun työryhmä esittää, että tilojen mitoitusperusteena käytetään lain sallimaa suhdelukua 1/8 eli 24 lapsen ryhmiä. Hankesuunnitelma palautettiin uudelleen valmisteluun, ja samalla kasvatus- ja opetuslautakunta pyysi kokouksessaan toimittamaan selvityksen siitä, miten lapsimäärän tilamitoituksen pienentäminen 24 lapsesta 21 lapseen vaikuttaa rakennushankkeen neliömääriin ja kustannuksiin.

 

1.8.2016 astui voimaan valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta, jonka yksi keskeinen muutos oli varhaiskasvatushenkilöstön ja hoidossa olevan lapsimäärän välinen suhdeluku. Tämän muutoksen myötä päiväkotiryhmien koko voi olla 24 lasta, suhdeluvun ollessa 1/8 (mikäli lapset ovat kokopäivähoidossa ja yli kolmivuotiaita). Turussa alettiin lakimuutoksen jälkeen huomioida päiväkotitilojen tarveselvityksissä lain sallima mitoitusperuste, vaikka Turussa tällä hetkellä käytettävä ryhmäkoon maksimimäärä on 21 lasta.

 

24 lapsen tilamitoituksen kustannusvaikutuksia on selvitetty tilaohjelmaperusteisesti sekä pohjakuvatasolla (oheismateriaali 1). Päiväkotien tilasuunnittelun pohjana toimii lapsiryhmien lukumäärä. Kullekin lapsiryhmälle varataan koti/ryhmähuone ja pienryhmähuone. Erillisellä ruokailutilalla varustetuissa päiväkodeissa kalusteet näissä tiloissa (= pöytä ja tuoli) on mitoitettu joka tapauksessa vain osalle lapsista, sillä toiminta perustuu pienryhmätoimintaan.

 

Lisäksi kahta lapsiryhmää kohden varataan yksi lepo- ja leikkitila, johon mitoitetaan noin 17 kerrossänkyä (noin 34 petipaikkaa). Sänkyjen lukumäärä ei ole suoraan riippuvainen maksimilapsimäärästä, eikä sillä näin ollen ole vaikutusta tilamitoitukseen.

 

Kahta lapsiryhmää kohden suunnitellaan wc- ja pesuhuonetilat, joihin laskennallisesti tarvitaan 1 wc-istuin ja 1 käsienpesuallas / 10 lasta sekä 1-2 suihkua 42 tilapaikkaa kohti. Joten jos ryhmässä on 21 tai 24 lasta, wc-tilojen ja käsienpesualtaiden määrä kummassakin määrässä on minimissään sama. Mitoitus huomioidaan koko lapsimäärän mukaan ja sijoittelu ratkaistaan tarpeen mukaan.

 

Henkilökunnan määrä on 21 lapsen ja 24 lapsen mitoituksessa sama, joten henkilökunnan tilamäärämitoitukseen tällä ei ole vaikutusta.

 

Lapsiryhmän koko (21 vai 24) vaikuttaa eteistiloihin, sillä yksi lapsi tarvitsee kuraeteisessä oman paikan saappaille, ulkovaatteille ja kuravaatteille sekä oman naulakon eteisessä. Hytötyneliövaikutus näissä tiloissa on laskennallisesti (oheismateriaali 1) 0,69 hym2/lapsi.

 

Vaikutus neliömäärään jää vähäiseksi, sillä lapsiryhmien koon pienentäminen ei poista tarvetta rakentaa ryhmätiloja samalle määrälle lapsiryhmiä eikä tilavähennys ole näin ollen suoraan johdettavissa m2/lapsi-luvusta.

 

Talotekniikan mitoitus on porrasteista suunnittelussa ja toteutuksessa käytetyn laitteiston johdosta. Kustannusvaikutus on kokonaisuuden kannalta vähäinen erityisesti verrattuna siihen, jos ilmanvaihtoa ja wc-, suihku- ja eteistiloja pitäisi tilanteen niin vaatiessa muuttaa jo olemassa olevassa rakennuksessa. Kustannusvaikutus on merkittävästi suurempi, mikäli uusia paikkoja lähdetään toteuttamaan täysin uutena päiväkotihankkeena.

 

Palvelualuejohtaja, toimialajohtajan varahenkilö Vesa Kulmala ja palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen 18.10.2018:

 

Tilojen mitoitusperusteen säilyttämistä 24 lapsessa tukee varautumissuunnittelu tulevaisuuden mahdollisiin ryhmäkokomuutoksiin ja esim. väistötilatilanteissa siihen, että lapsia voidaan sijoittaa tiloihin 24. Tavoitteena on aina väistötiloja ratkaistessa, että lapset voivat siirtyä sinne ryhminä, mutta akuuteissa tilanteissa voi tulla tarve hajasijoitukselle.

 

Edellä esitetyistä syistä tilojen mitoitusperusteena tulisi käyttää 24 lasta/ryhmä.

 

Oheismateriaali 1               Esimerkkilaskelma päiväkotien tilamitoituksesta

 

Palvelualuejohtaja, toimialajohtajan varahenkilö Vesa Kulmala:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää näkemyksenään, että päiväkotihankkeiden tilamitoituksen perusteena käytetään laskennallista 24 lapsen lapsimäärää.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää näkemyksenään, että tulevien päiväkotihankkeiden tilamitoituksen perusteena käytetään laskennallista 21 lapsen lapsimäärää.

Päätös tehtiin Liljenbäckin tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedTilapalvelukeskus
tiedHildén Nora
tiedJuselius Minna
tiedSimula Kaisa