Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15312.09.20185

10172-2018 (10 03 02, 00 01 05)

Lausunto Ruiskatu 8:n tontille sijoittuvan päiväkodin hankekuvauksesta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 153

Toimitilapäällikkö Nora Hilden, tilacontroller Minna Juselius, hankepäällikkö Kaisa Simula 6.9.2018:

 

Varhaiskasvatusikäisten lasten määrä lisääntyi Turussa vuosina 2014 - 2015 keskimäärin 150 lapsella vuositasolla. Vuonna 2016 kasvuvauhti heikentyi osoittaen kuitenkin edelleen 67 lapsen lisäystä verrattuna edelliseen vuoteen.

Samaan aikaan Turun kaupungin varhaiskasvatuspalvelujen vuorohoidossa olevien lasten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2016 20,5 prosenttia. Vuodesta 2016 vuoteen 2017 määrä kasvoi jopa 35,7 %. Kevään 2018 aikana vuorohoidon kysyntä on edelleen kasvanut. Maaliskuussa 2018 kunnallisen suomenkielisen päiväkotihoidon lapsista oli lähes 12 % vuorohoidon piirissä. Elokuussa 2018 varhaiskasvatuksessa todettiin, että tulevan syksyn mittaan vuorohoidon kysyntään vastaaminen tulee olemaan erittäin haasteellista. Positiivisella rakennemuutoksella näyttää olevan vuorohoidon tarvetta edelleen kasvattava vaikutus. Ko. palveluja tulisi pystyä tarjoamaan kaupungin keskustan alueella, jonne on eri suunnilta hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Tulevien vuosien väestöennuste ei osoita varhaiskasvatusikäisten lasten määrän lisääntymistä.

 

Lasten määrän ja varhaiskasvatukseen osallistuvuuden lisääntymisen kanssa samanaikaisesti on tapahtunut kaupungin päiväkotikiinteistöjen kuntotason heikkenemistä osittain siinä määrin, että tiloista on jouduttu kokonaan luopumaan. Lopputulemana on ollut kunnallisten päiväkotipaikkojen väheneminen. Kaupungin keskusta-alueen kunnallisten päiväkotipalveluiden ominaispiirteisiin yhdistyy vuorohoidon yö- ja viikonloppuhoidon keskittämisen lisäksi alueellisten integroitujen ryhmien määrä. Tästä johtuen keskusta-alueella ns. tavallisten kunnallisten päiväkotipaikkojen tarjonta on riittämätöntä suhteessa kysyntään.

 

Vuorohoidon tilatarpeisiin vastaamisen kiireellisen aikataulun vuoksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää (15.11.2017) väliaikaisen tilaelementtipäiväkodin sijoittamista Seikkailupuistoon. Tätä ratkaisua on selvitetty ja suunniteltu tarkemmin, mutta se on todettu haastavaksi toteuttaa. Seikkailupuistossa sijaitseva kaavallisesti päiväkotitoimintaan soveltuva rakennusala osoittautui tarpeeseen nähden liian pieneksi ja ratkaisu olisi noussut kustannuksiltaan suunniteltua suuremmaksi. Sijoitus olisi myös heikentänyt nuorisopalvelujen toimintaedellytyksiä Seikkailupuistossa.

 

Seikkailupuistoon sijoittumisen sijaan on päädytty esittämään elementtipäiväkodin sijoittamista Ruiskatu 8:n tontille. Tontti mahdollistaa 5-ryhmäisen päiväkodin sijoittamisen ilman kaavanmuutosta ja on näin ollen aikataulullisesti nopeasti toteutettavissa. Päiväkodin toteuttamisesta on laadittu liitteenä 1 oleva hankekuvaus sivistystoimialan, kaupunkiympäristötoimialan sekä tilapalvelukeskuksen edustajien toimesta.

 

Nyt esitettävän uuden päiväkodin ensisijainen tarkoitus on paikata vuorohoidon akuuttia tilapulaa. Vuorohoidon paikkoja ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista eikä taloudellista hajauttaa moneen yksikköön. Varhaiskasvatuksessa onkin suunniteltu, että 1.1.2019 aloittavan Kastun päiväkodin (Pyörämäentie 4) vuorohoitopaikkoja lisätään alkuperäisestä suunnitelmasta. Ruiskatu 8:aan sijoitettava päiväkoti korvaisi siten Kastun päiväkodista väheneviä tavallisia hoitopaikkoja sekä keskustan akuuttia paikkatarvetta. Lisäksi kaupungin kaakkoisalueella tunnistetaan paineita varhaiskasvatuspaikkojen lisäämiseen. Vasaramäen alueella on syksyllä 2018 ilmennyt pulaa kunnallisista päiväkotipaikoista, lisäksi lähistölle rakentumaan alkanut Skanssin alue on mitä todennäköisimmin tuottamassa lisää kysyntää varhaiskasvatukseen.

 

Sivistystoimialalla on Moisiossa Halikonkadun päiväkodin yhteydessä käytössä siirtokelpoinen tilaelementti, josta toimiala voi luopua Yli-Maarian monitoimitalon valmistumisen myötä. Ruiskatu 8:aan toteutettavan päiväkodin toteutusaikataulun optimoimiseksi esitetään, että Halikonkadun päiväkotitilaelementin vuokrausta jatketaan ja se siirretään Ruiskatu 8:aan. Tilaelementtiä laajennetaan viiden ryhmän elementiksi tai tehdään olemassa olevan elementin lisäksi uusi kolmiryhmäinen tilaelementti. Kokonaisuuden pinta-ala on 828 m2.

 

Halikonkadun tilaelementin nykyinen ulosmaksettava vuokra on noin 67 000 € vuodessa. Kaupungin uusi ulosmaksama vuokra Ruiskadulle sijoitettavasta päiväkodista on arviolta noin 191 000 € vuodessa. Perustusten ja pihatöiden kustannusten arvioidaan olevan noin 350 000 euroa. Uusi käyttäjälle muodostuva vuokra-arvio on noin 270 800 euroa vuodessa.

 

Tilapalvelukeskus pyytää kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa liitteenä 1 olevasta Ruiskatu 8:n päiväkodin hankekuvauksesta sekä siitä, sitoutuuko se hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Lautakuntakäsittelyn jälkeen Tilapalvelukeskus saattaa asian hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen.

 

Liite 1                                   Hankekuvaus Ruiskatu 8 päiväkoti

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy liitteenä 1 esitetyn hankekuvauksen, sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin ja esittää viiden ryhmän tilaelementtipäiväkodin hankintaa Ruiskatu 8:n tontille.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palHildén Nora
palJuselius Minna
palSimula Kaisa


Liitteet:

Kasopelk § 153
Liite 1:Hankekuvaus Ruiskatu 8 päiväkoti