Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15212.09.20184

10153-2018 (10 03 02)

Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavien tilojen tarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 152

Tilacontroller Minna Juselius, ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualuejohtaja Liliane Kjellman, palvelupäällikkö Hanna Karlsson 29.8.2018:

 

Sivistystoimiala on yhdessä Tilapalvelukeskuksen ja kaupunkiympäristötoimialan kanssa laatinut tarveselvityksen Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavista tiloista. Tarve korvaaville tiloille on noussut esiin, kun nykyisen päiväkotikiinteistön omistaja, Turun Ylioppilaskyläsäätiö (myöhemmin TYS), on julkaissut suunnitelmansa toteuttaa alueelle opiskelija-asumisen uudisrakennushankkeen. Hankkeen toteutuessa nykyinen päiväkotirakennus tullaan purkamaan.

 

Kuraattorinpolun päiväkoti sijaitsee osoitteessa Kuraattorinpolku 7. Turun kaupunki vuokraa tilat TYS:ltä, ja tiloissa käyttäjänä toimii sivistystoimialan ylläpitämä ruotsinkielinen päiväkoti. Tiloihin on toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus vuodesta 1980 alkaen. Irtisanomisajaksi on määritelty 6 kuukautta. Ulos maksettava vuokra nykytilanteessa on noin 47 000 euroa.

 

Kuraattorinpolun päiväkodin korvaava tilatarve käsittää tilat viidelle lapsiryhmälle hoitopaikkamäärän ollessa enintään 120. Tilantarve on noin 1 100 m2. Nykytilanteessa tilamäärä on 525 m2 ja päivähoitopaikkoja on 77, mutta tiloissa on puutteita niin tilojen kunnon kuin riittävyyden osalta. Uusien tilojen edellytetään olevan nykyaikaista varhaiskasvatustoimintaa paremmin palvelevat. Tilojen toivotaan sijaitsevan samalla alueella kuin nykytilanteessa.

 

Ylioppilaskylän alueen väestöennusteet osoittavat pientä lapsimäärän kasvua, ja voidaan olettaa, että TYS:n hankkeiden myötäkin alueelle muuttaa lisää opiskelijoita, mukaan lukien lapsiperheitä. Alueelta ei tulisi viedä varhaiskasvatuspalvelua pois, joten Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavat tilat tarvitaan.

 

Mikäli hanke toteutettaisiin Turun kaupungin omana investointina, on hankkeen kustannustasoksi arvioitu 3 377 000 euroa. Tähän ei ole varauduttu investointisuunnitelmissa. Tarveselvitys esittää, että korvaavat tilat toteutettaisiin jatkossakin vuokrahankkeena.

 

Tarveselvityksessä on arvioitu mahdollisia sijoituspaikkoja korvaaville tiloille, mikäli hanke toteutettaisiin omana hankkeena. Esiin nostetuissa kohteissa voi tulla mahdolliseksi sijoittaa päiväkotitiloja, mutta lähtökohtaisesti kaikki ovat ensisijaisesti muita kuin päiväkotitontteja. Näin ollen 5-ryhmäisen päiväkodin sijoittamista tutkituille tonteille ei nähdä kovin realistisena. Kuraattorinpolun korvaaviksi tiloiksi näistä ei todennäköisesti löydy ratkaisua myöskään aikataulullisista syistä, sillä monet vaihtoehdot ovat vasta kaavaprosessin alkuvaiheessa tai niihin liittyy valitusprosesseja.

 

Korvaavan päiväkodin vuokran määrittelee vuokrahankkeessa vuokranantaja, mutta karkea arvio vuokratasosta on tarveselvityksessä arvioitu olevan noin 300 000 euroa vuodessa.

 

Hankkeen aikataulu on riippuvainen TYS:n suunnitelmista ja aikataulusta. Ylioppilaskylän alueella on parhaillaan käynnissä kaavanmuutosprosessi (”Uhrimäki”), joka lainvoimaiseksi tultuaan mahdollistaa TYS:n uudishankesuunnitelmat. Uhrimäen asemakaava on merkitty kaupunkiympäristötoimialan strategisessa sopimuksessa hyväksyttäväksi vuonna 2019. Alustava arvio on, että TYS:n uudishankkeet ajoittuvat noin 2020-luvun taitteeseen Kuraattorinpolun kokonaisuuden ollessa vuorossa noin 2021.

 

Kuraattorinpolun päiväkoti tulee todennäköisesti tarvitsemaan väistötiloja purku- ja rakennustöiden aikana. Mikäli vuokranantaja ei pysty osoittamaan väistötiloja, tulee ratkaisu löytää omista tiloista. Sopivia tiloja lähialueelta ei ole osoitettavissa, mutta sen sijaan väistötilaksi ehdotetaan Koulukatu 10:n päiväkotia. Tämä ratkaisu on mahdollinen, mikäli Sofiankadun uuden päiväkodin hanke toteutuu suunnitellussa aikataulussa. Tavoitteena on, että Sofiankadulle valmistuu uusi päiväkoti keväällä 2021 ja tällöin Koulukatu 10:n päiväkodin tilat vapautuisivat väistötilakäyttöön. Tämä ratkaisu on kuitenkin riippuvainen myös Ruusukortteli-hankkeen aikataulusta. Siinä vaiheessa kun Ruusukorttelin purku- ja rakennustyöt käynnistyvät, päiväkoti ei voi toimia rakennustyömaan alueella. Väistötila-asia tulee ratkaista Kuraattorinpolun korvaavien tilojen hankintaprosessin rinnalla.

 

Liite 1                                  Tilatarveselvitys Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavat tilat

 

Oheismateriaali 1               Esitys Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavien tilojen tarveselvityksestä

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Kuraattorinpolun korvaavien tilojen tarveselvityksen ja esittää, että mikäli nykyiset tilat puretaan, korvataan ne 5-ryhmäisen päiväkodin tarpeet huomioiden. Lautakunta ei vielä tällä päätöksellä sitoudu uuteen vuokraan, vaan vuokrasopimus tulee saattaa käsittelyyn erikseen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Oksasen Koivusalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kasopelk § 152
Liite 1:Tilatarveselvitys Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavat tilat