Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15712.09.20189

374-2018 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 157

Toimialajohtaja Timo Jalonen 3.9.2018:

 

1.

 

 

 

Kaupunginhallitus päätti 3.9.2018 § 329, ettei se ota käsittelyynsä varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston 28.8.2018 pöytäkirjaa, ruotsinkielisen jaoston 28.8.2018 pöytäkirjaa eikä kasvatus- ja opetuslautakunnan 29.8.2018 pöytäkirjaa.

 

 

2.

 

 

 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö 9.8.2018: Oppimateriaalikustannusten alentamiseksi käynnistetään oppimateriaalipilotit. Hallitus on varannut tarkoitukseen 4 miljoonaa euroa. Käyttöön otetaan myös oppimateriaalilisä heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleville opiskelijoille.

 

 

 

Ministeriö kehottaa kouluja ja kuntia ottamaan huomioon oppimateriaaliratkaisuissaan niiden kustannusvaikutuksen opiskelijoille ja perheille. Uusien kustannuksia pienentävien ratkaisujen hakemiseksi opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää pilottitoiminnan lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

 

Pilottihankkeissa kehitetään malleja oppimateriaalien ja -välineiden kierrätykseen ja lainaamiseen sekä avoimia digitaalisia oppimateriaaleja. Lisäksi on tarkoitus kehittää koulutuksen järjestäjien yhteishankintamenettelyjä opiskelijoiden tarvitsemien materiaalien ja varusteiden hankintakustannusten alentamiseksi. Opiskelijoille aiheutuvia kustannuksia voidaan vähentää myös pedagogisia toimintaprosesseja ja toimintatapoja uudistamalla.

 

Valtionavustukset pilottihankkeisiin myönnetään koulutuksen järjestäjille. Opetushallitus käynnistää valtionavustushaun ja päättää avustettavista pilottihankkeista syksyn 2018 aikana. Pilottihankkeet ovat vuoden mittaisia ja ne ovat käynnissä vuosina 2018-2019.

 

Pilottitoimintaan on varattu neljä miljoonaa euroa, josta kaksi miljoonaa kohdennetaan lukiokoulutukseen ja kaksi miljoonaa ammatilliseen koulutukseen.

 

Lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa otetaan käyttöön oppimateriaalilisä heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleville opiskelijoille. Hallitus päätti asiasta kevään kehysriihessä ja lausuntokierros lakiesityksestä päättyi 3.8. Oppimateriaalilisää on tarkoitus myöntää elokuusta 2019 alkaen.

 

Esityksen mukaan oppimateriaalilisään olisivat oikeutettuja lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen 17-19-vuotiaat vanhemman luona asuvat opiskelijat, 17-vuotiaat itsenäisesti asuvat opiskelijat sekä alle 17-vuotiaat, joiden vanhempien yhteenlasketut vuositulot jäävät alle 41 100 euron. Oppimateriaalilisän määrä olisi 46,80 euroa kuukaudessa. Kolmen lukuvuoden opintoja varten oppimateriaalilisää saisi tällöin noin 1 400 euroa.

 

 

3.

 

 

 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö 23.8.2018: Uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan 1.9.2018. Valtioneuvoston asetuksessa varhaiskasvatuksesta säädetään varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuuden tuottavista opinnoista. Asetuksessa säädetään myös henkilöstömitoituksesta nykytilaa vastaavasti.

 

 

 

Lastenhoitajan kelpoisuuden tuottavat opinnot on pyritty säilyttämään nykytilaa vastaavina ottaen huomioon ammatillisen koulutuksen uusi tutkintorakenne. Varhaiskasvatuslain voimaantulosäännökset turvaavat nykyisen henkilöstön kelpoisuuden jatkumisen. Asetuksella mahdollistetaan lisäksi se, että perhepäivähoitaja voisi saavuttaa varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuuden suorittamalla lisäopinnot.

 

Samassa yhteydessä muutetaan yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista annettua valtioneuvoston asetusta. Lastentarhanopettajan koulutuksen nimi muutetaan uuden lain mukaisesti varhaiskasvatuksen opettajan koulutukseksi. Muutos ei vaikuta koulutuksen sisältöön, josta päättävät yliopistot. Yliopistojen tulee jatkossa merkitä antamansa opettajan koulutuksen osalta tutkintotodistukseen varhaiskasvatuslaissa tarkoitettu kelpoisuus. Molemmat asetukset tulevat voimaan samaan aikaan uuden varhaiskasvatuslain kanssa 1.9.2018.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.