Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14229.08.20185

9536-2018 (12 00 01, 05 10 00, 10 03 02)

Sivistystoimialan palveluverkon tarkastelu saarten alueella

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 142

Toimialajohtaja Timo Jalonen 5.8.2018:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 16.11.2016 § 146, että sivistystoimiala luopuu seuraavista kohteista 30.6.2018 Syvälahden monitoimitalon valmistumisen yhteydessä:

 

- Honkaistentien parakit (päiväkoti)

- Wäinö Aaltosen koulutie 1-5 (parakit ja Kukolan päärakennus).

 

Sivistystoimiala luopui suunnitellusta tiloista siten muutettuna, että Wäinö Aaltosen koulun parakeista ei voitu luopua.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 15.3.2017 § 36 luopua Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennuksesta 1.4.2017 lukien. Lisäksi lautakunta päätti, että luopumisesta johtuva tilatarve ratkaistaan vuokraamalla parakkeja kahdeksi vuodeksi. Lautakunta kiirehti kiinteistötoimialaa, että ratkaisu voitaisiin toteuttaa mahdollisimman pian. Lisäksi lautakunta esitti, että strateginen tilojen ohjaus -vastuualue käynnistäisi koulutilatarveselvityksen saarten alueelle 2020-luvun tilatarpeista.

 

Syvälahden monitoimitalo on otettu käyttöön elokuussa 2018. Wäinö Aaltosen koulun pihalla olevien parakkien määräaikainen vuokrasopimus päättyy kesällä 2019.

 

Peruskoulut

 

Saarten alueella toimii Haarlan, Syvälahden ja Wäinö Aaltosen koulut.

 

 

oppilasmäärä 20.8.2017

oppilasmäärä 24.8.2018

koulutilojen mitoitus

huomioitavaa

 

Haarlan koulu

336

339

450

 

Syvälahden koulu

0

591

850

 

Wäinö Aaltosen koulu

 

 

 

553

 

 

 

 

422

 

 

 

 

350

 

 

 

 

150 m2 parakin sopimus päättyy 30.6.2019 ja 445 m2 parakin sopimus päättyy 31.7.2019.

 

Oppilaat ovat käyneet pääasiassa Haarlan koulua. Kakskerran ja Satavan saarilla on suomenkielisiä 1-6 -luokkien oppilaita 71. Näin pienelle määrälle ei ole syytä rakentaa omaa koulua lähivuosina, koska saarten muissa kouluissa on hyvin tilaa. Tilannetta on tarpeellista seurata vuosittain, mutta sivistystoimialan näkemyksen mukaan kaupungin investointiohjelmassa on kymmeniä tärkeämpiä kohteita kuin Kakskerran koulun uudisrakentaminen, joka vielä viimeisimmässä investointiohjelmassa on mukana. Haarlassa esiopetus toimii osin koulun tiloissa, koska päiväkoti rakennettiin liian ahtaaksi.

 

Varsin pitkään visio oli se, että Syvälahden koulun valmistuttua saarilla olisi voitu luopua kaikista parakkirakennuksista ja vanhasta Kukolan tilan päärakennuksesta ja ottaa Ylikylä-nimisestä rakennuksesta Hirvensalon kirjastolta vapautuvat tilat lähinnä esiopetuksen käyttöön. Koska rakennuksesta on jouduttu luopumaan, pitää etsiä muita ratkaisuja.

 

Vaihtoehtoja ovat:

 

-

 

 

 

Parakkien vuokrasopimuksen jatkaminen muutamaksi vuodeksi. Kyseessä olevat parakit ovat käyttöiältään lyhytaikaisia, joten niitä voidaan käyttää vielä muutama vuosi. Joka tapauksessa heti 2020-luvun alussa tulisi löytää pysyvämpi ratkaisu.

-

 

 

Ylikylä-rakennuksen peruskorjaaminen ja uudelleen käyttöönotto turvaisi tilanteen pidemmälle tulevaisuuteen. Rakennuksesta tehdään parhaillaan kuntoarviota.

-

Pysyvämmän rakennuksen saaminen Wäinö Aaltosen koulun yhteyteen

-

Oppilassiirrot koulujen välillä oppilasmäärien tasaamiseksi.

 

Päiväkodit

 

Saarten alueella toimivat kunnalliset päiväkodit Syvälahden monitoimitalossa, Haarlassa, Anniitunkadulla, Wäinö Aaltosen koululla (esiopetus), Lautturissa sekä Moikoisten liikekeskuksessa kahdessa eri osoitteessa.

 

Päivähoito on luopunut Syvälahden päiväkodin avautumisen seurauksena Moikoisten parakeista ja muuttanut Lautturin toimintaa avoimen päiväkodin suuntaan.

 

Suomenkielinen varhaiskasvatus on valmis luopumaan kokonaan myös kahden päiväkotiryhmän tilasta Moikoisten liikekeskuksen alueella. Ruotsinkielisellä varhaiskasvatuksella olisi kysyntää alueella, ja se olisi valmis ottamaan käyttöön ko. tilat. Tilat ovat yksityisessä omistuksessa ja vaatisivat jonkin verran kunnostus- ja muutostöitä, jos ne otetaan pitkäaikaisempaan käyttöön. Mikäli saarille saataisiin tilat myös ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle, vähenisi tilapula muualla kaupungissa.

 

Kunnallisten päiväkotien lisäksi saarella toimivat seuraavat yksityiset päiväkodit: Pilke Päiväkodit Oy:n Lasten päiväkoti Pikku Omppu ja Pilke Tähtimetsä, Mukulax Oy:n Mukulax Hirvensalo, Lastenpäiväkoti Satunummi Oy:n Satusaari. Lisäksi Hirvensalossa toimii kaksi ryhmäperhepäiväkotia Pikku Arola ja Pikku Heikki.

 

Yhteenveto

 

Koska Ylikylän osalta ollaan laatimassa parhaillaan kuntoarviota ja koska ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tarvitsemien tilojen mahdollisista muutostarpeista ei ole vielä tarkempaa tietoa, olisi asiakokonaisuus vielä syytä palauttaa ainakin näiden kahden seikan osalta uudelleen valmisteluun.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Kakskerran koulun uudisrakentamiseen ei nykytilanteessa ole mitään perustetta eikä tarkempaa tarveselvitystä ole perusteltua käynnistää. Muilta osin asia palautetaan uuteen valmisteluun ja tuodaan lautakunnan käsittelyyn viimeistään marraskuussa 2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTilapalvelukeskus
palJalonen Timo