Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14329.08.20186

9951-2017 (656)

Lausunto Kolkanniemen huvilaan liittyvistä sivistystoimialan tarpeista

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 13.8.2018 käynnistää Saaronniemessä sijaitsevan Kolkanniemen huvilan rakenteellisen korjaamisen. Samalla kaupunginhallitus päätti, että Tilapalvelukeskus pyytää kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa sivistystoimialan tarpeista huvilaan liittyen. Lautakunnalle esitetään, että Tilapalvelukeskukselle annetaan sivistystoimialalla valmisteltu lausunto.

Kasopelk § 143

Toimitilapäällikkö Nora Hilden 21.8.2018:

 

Turun kaupunginhallitus käsitteli 13.8.2018 § 285 esitystä Saaronniemen kahden huvilan rakenteellisesta kunnostamisesta ja jatkokehittämisestä. Kyseessä olevat huvilat ovat Kolkanniemi (Saarontie 115) ja Villa Ståhlström (Saarontie 90). Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki käynnistää Kolkanniemen huvilan rakenteellisen korjaamisen Turun ammatti-instituutin opiskelijatyönä ja että kaupunkiympäristötoimiala käynnistää Villa Ståhlströmin huvilan ja sen piharakennuksen myyntitoimenpiteet. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Tilapalvelukeskus pyytää kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa sivistystoimialan tarpeista Kolkanniemen huvilaan liittyen.

 

Tietoja Kolkanniemen huvilasta

 

Asemakaava mahdollistaa Kolkan huviloiden käytön virkistys-, matkailu- ja majoitustoimintaan sekä loma-asumiseen. Villa Kolkanniemi on valmistunut 1924 ja on 3-kerroksinen käsittäen kellarin, 1. kerroksen ja 2. kerroksen. Päärakennuksen tilamäärä on noin 211 m2 / 263 brutto-m2. Rakennuksen perusmuuri on betonista, runko on puurakenteinen, jossa on hirsirakenteinen alapohja ja runko. Julkisivu on lautaverhoiltu. Samalla tontilla on talousrakennus, jossa on tupakeittiö, pieni varasto sekä autotalli. Tontti sijaitsee rannan tuntumassa kalliotontilla. Rakennus on rakennettu aikoinaan kesäkäyttöön vapaa-ajan asunnoksi. Viimeksi se on ollut vuokrattuna vuonna 2007, sittemmin tilapäisessä kesäkäytössä ja viime vuosina tyhjillään. Huvila ja talousrakennus on suojeltu asemakaavamerkinnällä sr-1: Rakennus on rakennustaiteellisesti tai historiallisesti arvokas tai maisemakuvan kannalta tärkeä rakennusryhmä/rakennus.

 

Korjauksen kustannukset ja toteuttaminen

 

Kolkanniemen huvila on rakenteellisesti heikossa kunnossa, jonka vuoksi kaupunki käynnistää huvilan rakenteellisen korjaamisen Turun ammatti-instituutin opiskelijatyönä kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti. Turun ammatti-instituutti on valmis aloittamaan elokuussa 2018 huvilan korjaamisen oppilastyönä siten, että sen rakenteiden heikentyminen saadaan pysäytettyä. Kaupunkiympäristötoimialalle on varattu 270 000 euroa huvilan rakenteelliseen korjaamiseen. Nämä aloitettavat työt tähtäävät vain rakenteellisten korjausten tekemiseen, eikä huvila ole näiden toimenpiteiden jälkeen vielä käyttökuntoinen sisätiloiltaan. Käyttäjän ollessa tiedossa, korjaustöiden edetessä voidaan huomioida tulevan vuokralaisen tarpeet korjaustöissä. Rakenteellisten korjausten valmistumisaikatauluksi on alustavasti määritetty 2 vuotta.

 

Kevään 2018 aikana on määritetty myös kustannusarvio huvilan korjaamisesta käyttöönottovalmiiksi asti, jotta voidaan arvioida alustavasti tulevalle vuokralaiselle kohdistuvaa vuokraa. Kustannusarvioiden pohjana on ollut huvilan nykyinen vapaa-ajankäyttö. Kustannusarvio käyttöönottovalmiiksi saattamiseksi Kolkanniemen osalta on 748 000 euroa (alv 0 %). Kustannuksien määrittely tarkentuu rakennustöiden alettua, jolloin purkutyöt paljastavat tarvittavien toimenpiteiden laajuuden. Kustannusarviot muodostuvat työmaapalveluista, rakennuttamisesta (sis. suunnittelun), työstä ja materiaaleista. Kustannusvaikutteisten erillisten urakoiden määrää, joita ei kyetä toteuttamaan oppilastyönä, on haastavaa arvioida ennen rakennustöiden alkamista. Käyttöönottovalmiiksi saattamisen valmistumisajankohtaa ei ole vielä kyetty määrittämään ennen rakenteellisten korjausten edistymistä.

 

Huvilan kunnostus käyttöönottovalmiustasoon tarkoittaa korjaustöiden tekoa alkuperäistä kesäajan käyttöä ja suojeluarvoja kunnioittaen, jolloin huvilan varustelu ja korjaaminen tulisi tehdä mahdollisimman kevyesti ylikorjaamista välttäen. Esimerkiksi koneellisen ilmanvaihdon tai viemäröinnin rakentaminen ei ole järkevää rakennusteknisesti tai kustannusten näkökulmasta.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausuntoa varten on määritetty käyttäjälle kohdistuva sisäinen vuokravaikutus, joka määritetty käyttöönottovalmiuskustannusarvion myötä. Kolkanniemen huvilan vuokrauksesta Sivistystoimialalle kohdistuvan sisäisen vuokran arvioidaan olevan 57 489 euroa vuodessa, mikäli peruskorjauksen kustannukset ovat edellä mainitut 748 000 euroa (alv 0 %). Sisäisen vuokran lisäksi toimialan maksettavaksi tulevat kustannukset sähköstä, vedestä ja jätevedestä. Kohteessa on sähkölämmitys.

 

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunginhallituksen 13.8.2018 § 285 päätöksen mukaisesti kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa sivistystoimialan tarpeista Kolkanniemen huvilaan liittyen, jonka pohjalta Kolkanniemen huvilan jatkokäyttö tuodaan uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 20.8.2018:

 

Sivistystoimiala käytti pitkään Ulapan huvilaa Ruissalossa. Sivistystoimiala on ollut valmis luopumaan huvilasta, koska se on kooltaan tarpeettoman suuri ja sitä on voitu käyttää vesi- ja viemärirajoitusten vuoksi vain toukokuun alusta lokakuun loppuun. Huvila on kuitenkin sinällään ollut erittäin hyvä päiväretkikohde päiväkodeille ja oppilaitoksille ja erinomainen mahdollisuus tutustua Ruissalon luontoon. Käyttö onkin ollut kesäkautena hyvin laajaa. Uimamahdollisuuksia rajoitti rannan turvattomuus ja laivaväylän välitön läheisyys. Ulapan tilavuokra oli vuodessa 43 100 euroa (2015). Kiinteistötoimiala esitti Ulapan myyntiä keväällä 2015 uudistamisohjelmien linjausten mukaisesti osin edellä kuvatuista syistä ja osittain siksi, että kohde katsottiin olevan helposti myytävissä. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 10.12.2014 § 204, että Ulapasta voitaisiin luopua 1.7.2015 lukien. Ulappa myytiinkin yksityiselle.

 

Jo tuolloin oli tiedossa, että Saaronniemen alueella oli useita huonokuntoisia rakennuksia, joiden myynti keskeltä leirintäaluetta oli vaikeaa tai jopa mahdonta ja joille ei matkailun osalta olisi käyttöä. Sivistystoimialan edustajat tutustuivat molempiin nyt esillä olleisiin huviloihin.

 

Samoin virisi ajatus, että ainakin osa mainituista huviloista voitaisiin korjata Ammatti-instituutin opetuskohteina. On opetuksellisesti välttämätöntä löytää peruskorjauskohteita, jotka ovat toisaalta kohteina haastavia ja toisaalta sellaisia, joiden valmistumisaikataulu on hyvinkin joustava.

 

Sivistystoimialan näkemyksen mukaan Kolkanniemen huvila, joka on kooltaan noin puolta pienempi kuin Ulapan huvila, vastaa hyvin sivistystoimialan tarpeisiin, jotka ovat perinteisesti ajoittuneet toukokuun alusta koulujen syyslomaan, joka on lokakuun puolivälissä, eli perinteiseen huvilakauteen. Huvilalle tarvittaisiin vähintään sähkö, kesävesi ja jonkinlainen käymäläjärjestelmä. Paikka on myös uimareille turvallinen, ja toiminta voisi jossain määrin muutenkin tukeutua leirintäalueen infraan. Huvila on joukkoliikenteen osalta hyvin tavoitettavissa. Kolkanniemen huvila olisi sivistystoimialalle hyvä Ulapan korvaava retkikohde myös siksi, että huvila on tarkoitus korjata osittain juuri omana oppilastyönä.

 

Sivistystoimiala voi sitoutua enintään kerrottuun 57 489 euron vuosivuokraan, mutta ei suurempaan summaan. Sivistystoimialan edustajat (Turun ammatti-instituutti) on vahvasti mukana toteuttamassa hanketta, mutta siitä huolimatta tulisi toimialaa informoida hyvin niistä ratkaisuista, joilla on vaikutusta hankkeen kustannuksiin ja siten syntyvään vuokraan.

 

Rakennuksen vieressä oleva autotallirakennus olisi hyvä korjata ja sisustaa myöhemmin paikaksi, jossa ryhmä voisi ruokailla.

 

Peruskorjaus kestää arviolta kaksi vuonna. Rakennus voisi olla peruskorjattuna kesäkaudella 2021.

 

Oheismateriaali 1               Kolkanniemen kartta

 

Oheismateriaali 2               Asemapiirustus

 

Oheismateriaali 3               Pohja- ja leikkauspiirustus

 

Oheismateriaali 4               Julkisivupiirustus

 

Oheismateriaali 5               Dronevideo Saaronniemestä

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa Tilapalvelukeskukselle edellä olevan lausunnon ja sitoutua enintään esitettyihin Kolkanniemen huvilaa koskeviin vuokrakustannuksiin.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti antaa Tilapalvelukeskukselle edellä olevan lausunnon ja sitoutua enintään esitettyihin Kolkanniemen huvilaa koskeviin vuokrakustannuksiin. Lopullisen vuokran tulee perustua toteutuneisiin korjauskustannuksiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus