Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 287 | 13.08.2018 | 5 | |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 137 | 15.08.2018 | 1 |
10674-2016 (642, 021)
Sepänkatu 2 - selvitys korjaustoimenpiteiden etenemisestä, kontrollimittausten tuloksista ja käyttöönotosta
Tiivistelmä: -
Kh § 287
Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja sisäilmapäällikkö Kati Järvi 9.8.2018:
Kaupunginhallitus päätti 23.4.2018 (§144), että Puolalan koulun peruskorjauksen aikana käytetään väistötilana myös Sepänkadun koulurakennusta kesästä 2018 kesään 2020 saakka. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että vaadittavien korjaustöiden lopputulosten laatutaso varmistetaan normaalin omavalvonnan lisäksi ulkopuolisen arvioitsijan toimesta ennen tilojen ottamista opetuskäyttöön. Samalla kaupunginhallitus päätti, että sille tulee raportoida Sepänkatu 2 koulurakennuksen korjaustöiden etenemisestä ja kontrollimittausten tuloksista.
Kaupunginhallituksen 23.4.2018 tekemästä päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus, joka käsiteltiin
Kaupunginhallituksessa 4.6.2018 (§213). Tässä yhteydessä kaupunginhallitukselle kerrottiin myös kohteen korjaustöiden ja kontrollimittausten tilanne, jonka kaupunginhallitus merkitsi tiedokseen.
Tilanne 9.8.2018
Ulkopuolisen valvojan tekemien valvontakäyntien perusteella kohteen korjaukset ovat edenneet suunnitellusti aikataulussa ja ne on saatu päätökseen. Rakennukseen on päivitetty koko ilmanvaihtojärjestelmä ja luokkahuoneisiin lisätty tilakohtaisia ilmastointilaitteita. Korjaustöiden yhteydessä erityishuomio on kohdistunut vuotoilmareittien tukkimiseen. Huonetilojen tilajärjestelyjä on muutettu uusien käyttäjien toiveiden mukaisesti. V-osan kellarikerroksen ns. saunaosaston tilat on eritetty ja alipaineistettu muihin tiloihin nähden, jolloin niistä ei pääse kulkeutumaan epäpuhtauksia sisäilmaan. Korjaustöiden yhteydessä ei ole ilmennyt mitään poikkeavaa rakennetta tai kohdetta, jota ei ollut huomioitu ennen korjaustöiden aloittamista. Koulun pihalle on rakennettu leikkitelineet.
Kohteessa tehtiin ylimääräinen korjaustoimenpide tilassa 140 (auditorio). Heinäkuun puolivälissä tilan etuosan kattorakenteissa havaittiin sateiden jälkeen paikallinen vesivuoto. Kattorakenteet avattiin noin 1m² alueelta, kastunut materiaali poistettiin ja vaihdettiin uuteen. Vaurio on nyt kokonaan korjattu. Lisäksi vauriokohta paikattiin ulkopuolelta ja sisäkatto tarkastettiin muiden mahdollisten vaurioiden havaitsemiseksi. Muita vaurioita ei löytynyt.
Kohteesta otettiin 4.7.2018 korjausten onnistumisten kontrolloimiseksi pintasivelynäytteet (17 kpl) mikrobianalyyseja varten. Näytteet otettiin eri puolilta ja eri kerroksista rakennusta. Pintasivelynäytteiden analyysivastauksissa ei havaittu poikkeavia tai kohonneita indikaattorimikrobipitoisuuksia lukuun ottamatta kellarikerroksen käytävän lattiapinnalta otettua näytettä. Näytteidenottohetkellä kyseistä tilaa ei ollut loppusiivottu, jonka vuoksi kellaritilan käytävällä olleet yksittäiset indikaattorimikrobit saattavat olla peräisin ulkoa tulleesta maa-aineksesta lattiapinnalla. Lisäksi tämä kyseinen tila ei tule olemaan koulun käytössä.
Kohteesta näytteet ottanut ja korjaustöitä säännöllisesti valvonut ulkopuolinen rakennusterveysasiantuntija (Kari Hassinen / Raksystems Insinööritoimisto Oy) on lausunut 9.8.2018 seuraavaa:
Tällä hetkellä rakennuksessa suoritetaan loppusiivousta ja kalustetaan tiloja. Kaikki kohteeseen tuodut kalusteet on siivottu / puhdistettu ennen käyttöönottoa.
Kohteessa mitataan neljässä luokkahuoneessa paine-eroa, lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidipitoisuutta ja partikkeleita jatkuvatoimisilla loggereilla. Lisäksi kellarikerroksen eristetyn tilan riittävää alipaineistusta seurataan jatkuvatoimisella loggerilla. Nämä mittaukset jatkuvat koko kouluvuoden ajan.
Noin puolen vuoden kuluttua tilojen käyttöönotosta kohteessa tullaan tekemään jälkiseurantana sisäilmastokysely oppilaille ja opettajille. Samalla kohteesta tullaan ottamaan voc-näytteitä. Voc-näytteiden ottamista siirrettiin myöhäisempään ajankohtaan, koska kyseisten näytteiden ottaminen heti korjaustöiden loputtua olisi vääristänyt tuloksia uusista rakennusmateriaaleista haihtuvien emissioiden takia.
Ympäristöterveyshuolto ja ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 9.8.2018:
Kaupungin tilapalvelukeskukselta ja Raksystems Insinööritoimisto Oy:lta saatujen asiakirojen ja tietojen mukaan rakennuksen muutos ja korjaustyöt on saatu päätökseen heinäkuun loppuun mennessä. Kohteeseen on tehty kohdekäyntejä yhdessä toimijan ja kiinteistö vastaavan tahon kanssa. Kohteen korjaussuunnitelmasta, korjaustöiden valvonnasta ja korjausten etenemisestä on vastannut Raksystems Insinööritoimisto Oy. Korjaustyöt ovat sisältäneet mm. seuraavia toimenpiteitä: todettujen kosteusvaurioiden korjaus, rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän päivitys, luokkahuoneisiin lisätty tilakohtaisia ilmastoinlaitteita, vuotoilmareittien tukkiminen (mm. koko rakennuksen ikkunoiden huoltomaalaus ja tiivistystyöt sekä palokatkojen tiivistystyöt), huonetilojen tilajärjestelyt muutettu käyttäjien toiveiden mukaiseksi ja kellarikerroksen saunaosaston tilojen eristys (alipaineistettu muihin tiloihin nähden). Korjaustöiden yhteydessä ei ole ilmennyt mitään poikkeavaa rakennetta tai kohdetta, jota ei ollut huomioitu ennen korjaustöiden aloittamista. Korjaustyöt ovat sujuneet suunnitellusti ja aikataulun mukaisesti. Siivoustyöt on tehty Arkea Oy:n toimesta kaikkien korjausvaiheiden aikana. Kaikki tuodut kalusteet on puhdistettu ennen käyttöönottoa. Raksystems Insinööritoimisto Oy:n selvityksen 9.8.2018 mukaan kohteessa suoritettujen mikrobi- ja VOC-analyysien perusteella rakennuksen sisäilmassa ei ole havaittu mitään sellaista epäpuhtautta, joka estäisi tilojen käyttöönoton. Lisäksi kohteen valvontaraporteissa ei ole havaittu poikkeamia, jotka estäisivät tilojen käytön.
Ympäristöterveys on arvioinut tilojen soveltuvuutta aiottuun käyttötarkoitukseen ja katsoo, että ne täyttävät terveydensuojelulain vaatimukset käytettävissä olevien tietojen perusteella. Tilojen soveltuvuuden arviointi perustuu mm. tehtyisiin selvityksiin, suunnitelmiin, raportteihin, korjaustyön valvontaan ja dokumentaatioon, seurantamittauksiin, näytteenottoon sekä kohteessa tehtyihin havaintoihin.
Jatkotoimenpiteenä on laadittava jälkiseurantasuunnitelma, joka tukee korjauksen onnistumisen arviointia ja varmistamista. Jälkiseurantamenetelminä voidaan käyttää esimerkiksi oire- ja sisäilmakyselyjä sekä suuntaa antavia sisäilmamittauksia (esim. VOC), tiiveysmittauksia sekä ilman paine-eroseurantaa.
Jos todetaan, että terveyshaitta ei ole poistunut tai uusia haittoja on ilmaantunut, päätetään tilojen soveltuvuudesta ja jatkotoimenpiteistä erikseen, jotta haitta tai haitat saadaan poistettua.
Oheismateriaali 1Sisäilmanäytteet 17.4.-4.7.2018, Korjaustyöt ja tilojen käyttöönotto
Kaupunginjohtaja Minna Arve:
EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedoksi selvityksen korjaustoimenpiteiden etenemisestä, kontrollimittausten tuloksista ja käyttöönotosta.
Samalla kaupunginhallitus päättää, että kuuden kuukauden kuluttua tilojen käyttöönotosta kohteessa tullaan tekemään jälkiseurantana sisäilmastokysely oppilaille ja opettajille sekä ottamaan voc-näytteet.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kasopelk § 137
Toimialajohtaja Timo Jalonen:
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedoksi kaupunginhallituksen päätöksen 13.8.2018 § 289.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.