Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta11113.06.20185

6959-2018 (10 03 01)

Sofiankadun uuden päiväkodin hankesuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 111

Toimitilapäällikkö Nora Hildén ja tilacontroller Minna Juselius 6.6.2018:

 

Ruusukorttelin kehityshankkeen myötä Koulukadun varren kaksi päiväkotia tullaan purkamaan. Toinen päiväkodeista korvataan Ruusukorttelihankkeessa, mutta toinen tarvitsee uudet tilat muualta. Purku- ja rakennusaikataulu Ruusukorttelissa on vielä avoin, sillä kaavanmuutoksesta on valitusprosessi käynnissä.

 

Korvaavista päiväkodeista on laadittu tarveselvitys, joka on hyväksytty kaupunginhallituksessa 20.11.2017 § 499. Tällöin linjattiin, että Koulukadun korvaavien päiväkotien hankkeet toteutetaan kaksivaiheisesti. Ensivaiheessa laaditaan Sofiankadulle sijoittuvan päiväkodin hankesuunnitelma, ja kun Ruusukorttelin kaavatilanne varmistuu, ryhdytään tekemään Ruusukorttelin päiväkodin tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa.

 

Sofiankadun uuden päiväkodin hankesuunnittelu on tehty tarveselvityksen hyväksymisen yhteydessä määritellyllä tavalla eli yhdessä TVT Asunnot Oy:n kanssa. Sofiankadun uuden päiväkodin hankesuunnitelma on nyt valmistunut ja saatetaan käsittelyyn kasvatus- ja opetuslautakuntaan ja edelleen kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon.

 

Hankesuunnittelutyöryhmän muodostivat edustajat TVT Asunnot Oy:stä, sivistystoimialalta, kaupunkiympäristötoimialalta ja Tilapalvelukeskuksesta. Lisäksi hankesuunnitteluun osallistuivat asiantuntijoina rakennuttajakonsultti ja arkkitehti.

 

Tarveselvityksessä oli esitetty, että Sofiankadulle tulisi toteuttaa niin suuri päiväkoti kuin mahdollista. Hankesuunnitelmassa tutkittiin kolme eri vaihtoehtoa, jotta voitiin varmistaa kaikkien mahdollisuuksien huomioiminen.

 

Tutkitut vaihtoehdot:

 

V1:

7-ryhmäinen päiväkoti nykyisen Sofiankadun päiväkodin paikalle

Hoitopaikkamäärä 134-158

Voidaan toteuttaa ilman kaavanmuutosta pienellä poikkeamalla.

Hyötyala 1 533 m2, bruttoala 1 848 m2

Kustannusarvio 4 989 600 €

Vuosivuokra 459 549 € (ulos maksettava)

 

V2:

9-ryhmäinen päiväkoti nykyisen Sofiankadun päiväkodin paikalle ja laajennusosa naapuritontin peruskorjattavaan puutaloon

Hoitopaikkamäärä 154-177

Voitaneen toteuttaa ilman kaavanmuutosta, mutta tonttijako tulisi muuttaa.

Hyötyala 1 991 m2, bruttoala 2 388 m2

Kustannusarvio 6 925 200 €

Vuosivuokra 618 499 € (ulos maksettava)

 

V3:

10-ryhmäinen päiväkoti nykyisen Sofiankadun päiväkodin paikalle ja laajennusosa naapuritontin purettavan puutalon paikalle

Hoitopaikkamäärä 174-198

Edellyttää kaavanmuutosta.

Hyötyala 2 212 m2, bruttoala 2 649 m2

Kustannusarvio 7 284 750 €

Vuosivuokra 655 005 € (ulos maksettava)

 

Tutkituista vaihtoehdoista V1 sisältää vähiten riskejä, sillä siinä rakennetaan päiväkoti kaavallisesti valmiille nykyisen päiväkodin tontille. Vaihtoehtoon V2 sisältyy erityisesti kustannusriski, kun teknisesti vanhaa asuinpuutaloa lähdettäisiin muuttamaan päiväkotikäyttöön. Vaihtoehtoon V3 sisältyy merkittävä aikatauluriski, sillä siinä pitäisi purkaa puutalo Portsan alueelta ja tehdä kaavanmuutos. Vaihtoehto V1:n kustannusarvio alittaa tarveselvityksessä lasketun kustannusarvion, joka oli 5 579 000 euroa. Kahden muun vaihtoehdon kustannusarviot ylittävät hyväksytyn tavoitekustannuksen.

 

Hankesuunnitelma päätyy esittämään V1:n mukaisen 7-ryhmäisen päiväkodin toteutusta Sofiankadun nykyisen, purettavan päiväkodin paikalle. Sofiankadun tontti vapautuu käyttöön, kun Tallimäen uusi päiväkoti valmistuu kesään 2019 mennessä. Kaupunkiympäristötoimiala vastaa nykyisen päiväkodin purkamisesta ja TVT Asunnot Oy / Turun päiväkotitilat Oy uuden päiväkodin toteuttamisesta.

 

Tavoitteena on, että uusi päiväkoti valmistuu kevääseen 2021 mennessä, kuten jo tarveselvitysvaiheessa määriteltiin.

 

Kaupungin ulosmaksama vuokra on hankesuunnitelman mukaan 38 296 €/kk ja 459 549 €/vuosi. Vuokra-aika on 20 vuotta.

 

Sivistystoimialalle kohdistuva vuokravaikutus on noin 39 000 €/kk ja 468 000 €/vuosi. Vuokra päivitetään hankkeen toteutuneiden kustannusten mukaan. Loppukäyttäjän suoraan maksettavaksi tulevat lisäksi siivouksen, sähkön, veden ja jäteveden kustannukset.

 

Kalustehankintojen alustava kustannusarvio on 190 000 €. Tämä on sivistystoimialan oma hankinta eikä sisälly hankkeen kustannusarvioon (4 989 600 €).

 

Hyväksymällä hankesuunnitelman sivistystoimiala sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 7.6.2018:

 

Sivistystoimiala puoltaa hankkeen hyväksymistä ja sitoutuu aiheutuviin kustannuksiin.

 

Koulukadulla on kaksi päiväkotia molempia kieliryhmiä varten. Sivistystoimiala esittää, että uudesta Sofiankadun päiväkodista tulisi ruotsinkielinen ja tällä korvattaisiin Koulukadun ruotsinkielinen päiväkoti. Koska uusi hanke on kuitenkin merkittävästi suurempi kuin nykyinen Koulukadun päiväkoti, tulisi ruotsinkielinen kielikylpytoiminta siirtää sinne Kellonsoittajan päiväkodista, joka on suomenkielinen ja jonne samalla vapautuisi paikkoja keskusta-alueelta. Muutos tulee toteuttaa vaiheittain rakennuksen valmistuttua siten, että Kellonsoittajakadun kielikylvyssä aloittaneen lapset voivat olla siellä hoitotarpeensa loppuun asti ja että uudet ryhmät perustetaan Sofiankadulle.

 

Liite 1                                  Sofiankadun päiväkodin hankesuunnitelma

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy osaltaan Sofiankadun uuden päiväkodin hankesuunnitelman ja sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että ko. päiväkodilla korvataan Koulukadun ruotsinkielinen päiväkoti ja että ruotsin kielikylpytoiminta siirretään samaan päiväkotiin vaiheittain edellä kuvatulla tavalla.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti hyväksyä osaltaan Sofiankadun uuden päiväkodin hankesuunnitelman version 2, V2 = 154-177 paikkaa, ja sitoutua hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että ko. päiväkodilla korvataan Koulukadun ruotsinkielinen päiväkoti (112 paikkaa) ja mahdollistetaan ruotsinkielisen varhaiskasvatustoiminnan laajentamista lautakunnan 6.9.2017 tekemän päätöksen mukaisesti (vähintään 100 lisäpaikkaa).

Versio 2 mahdollistaa ruotsinkieliselle varhaiskasvatustoiminnalle

Päätös tehtiin Schaumanin Karlssonin ja Oksasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta äänin 7 – 2, 1 tyhjä. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Schaumanin ehdotuksen puolesta äänestivät Oksanen, Liljenbäck, Schauman, Aalto, Karke, Karlsson ja Hartiala. Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Sorto ja Sini Rantanen. Rusi äänesti tyhjää.

Laura Rantanen ja Ronkainen olivat poissa kokouksesta.

Haapanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus
tpvKjellman Liliane
tpvRantanen Maija-Liisa


Liitteet:

Kasopelk § 111
Liite 1:Sofiankadun päiväkodin hankesuunnitelma