Turun kaupunki

Hakemus

PL 355

 

20101 Turku

4.6.2018

 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö

PL 29

00023 Valtioneuvosto

 

 

 

Muutoshakemus ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupaan, Turun kaupunki

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 12.12.2017 (OKM/168/531/2017) antanut muutospäätöksen 6.10.2017 annettuun ammatillisen koulutuksen järjestämislupaan Turun kaupungille.

 

Turun kaupunki anoo muutosta myönnettyyn järjestämislupaan tutkintojen ja opetuskielen osalta. Turun seudun työllisyystilanne on ollut pitkään parempi kuin valtakunnassa keskimäärin. Työttömien määrä alenee vauhdilla alueen positiivisen rakennemuutoksen myötä. Alueen työvoimatarpeisiin ja työvoiman tuottavuuteen pyritään vastaamaan osaamistasoa nostamalla ja osaamista uudelleen suuntaamalla sekä saamalla alueelle uutta työvoimaa niin Suomen sisäisen kuin ulkoisen muuttoliikkeen avulla. Työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta on Varsinais-Suomessa luovuttu seuraavissa ammattiryhmissä: kokit, metalliteollisuuden ammattilaiset, rakennusalan ammatit, kuorma-auton kuljettajat ja erikoisajoneuvon kuljettajat. Varsinais-Suomen alueella koulutustarjonta ei ehdottamissamme tutkinnoissa ole riittävää.

 

Anomme seuraavia tutkintoja lisättäväksi järjestämislupaamme:

 

Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto

355145

Maanmittausalan ammattitutkinto

355300

Maanrakennusalan ammattitutkinto

355210

Maanrakennusalan erikoisammattitutkinto

458206

Talonrakennusalan ammattitutkinto

355209

Talonrakennusalan erikoisammattitutkinto

458205

Turvallisuusalan ammatillinen perustutkinto

381504

 

Lisäksi Turun kaupunki anoo lisäystä opetuskielen osalta, englanninkielinen toteutus liiketoiminnan ammatillisessa perustutkinnossa.

 

Ohessa erilliset perustelut anottaville muutoksille ja liitteinä tutkintokohtaiset osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmat.

 

Perustelut tutkintojen lisäämiselle

 

Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto

 

Turun ammatti-instituutti tarjoaa tällä hetkellä elintarvikealan tutkinnot muilta osin kattavasti, mutta tarjonnasta puuttuu elintarvikejalostuksen ammattitutkinto. Alueella on runsaasti erisuuruista ja erikoistunutta elintarviketeollisuutta ja alan pienyrityksiä. Tällä hetkellä muun muassa päivittäistavarakauppoja kiinnostavat pienyritysten lähiruokatuotteet ja elintarvejalostuksen ammattitutkinto tarjoaa seudun yrityksille osaamisen vahvistamisen ja liiketoiminnan kehittämismahdollisuuden sekä koulutetun osaavan henkilöstön rekrytoimisen. Alan tutkintojen kokonaistarjonta mahdollistaa kattavan koulutus- ja tutkintotarjonnan sekä joustavat toteutukset työelämän tarpeisiin.

 

Maanmittausalan ammattitutkinto

 

Turun kaupunki on suunnannut maanmittausalan perustutkintokoulutuksen jatkuvassa haussa hakeutuville henkilöille. Alueella olevan positiivisen rakennemuutoksen vuoksi rakennusalalla on hyvin vilkasta ja työvoimapulaa. Maanmittausalan tutkintojen täydentäminen ammattitutkinnolla ammatillisen perustutkinnon lisäksi mahdollistaa kattavamman koulutus- ja tutkintotarjonnan alueen elinkeinoelämän tarpeisiin. Maanmittausalan ammattitutkintoa ei ole tällä hetkellä tarjolla missään Suomessa. Turun kaupunki tarjoaisi koulutusta koko Länsi-Suomelle.

 

Maanrakennusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

 

Turun kaupunki on aloittanut maanrakennuskoneenkuljetuksen osaamisalan koulutuksen uuden järjestämisluvan mukaisesti rakennusalan perustutkinnossa. Alueella olevan positiivisen rakennemuutoksen vuoksi rakennusalalla on hyvin vilkasta ja työvoimapulaa. Alalla ongelmana ovat erityisesti eläköitymisen kautta suuret poistumat työvoimassa. Lisäksi alan ammattipätevyysmääräykset rajoittavat alan työvoiman saatavuutta ja nostavat alan työllistymiskynnystä. Maanrakennusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot mahdollistavat kattavamman koulutus- ja tutkintotarjonnan alueen elinkeinoelämän tarpeisiin.

 

Talonrakennusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

 

Turun kaupunki toteuttaa rakennusalan ammatillista perustutkintokoulutusta niin oppilaitosmuotoisena, oppisopimuksella kuin työvoimakoulutuksena. Alueella olevan positiivisen rakennemuutoksen vuoksi rakennusalalla on hyvin vilkasta ja työvoimapulaa. Rakennusalan tarjonnan laajentaminen talonrakennusalan ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon mahdollistaa kattavamman koulutus- ja tutkintotarjonnan alueen elinkeinoelämän tarpeisiin. Alan yhteistyötä tiivistetään entisestään niin Turun Aikuiskoulutuskeskuksen kuin Turun ammattikorkeakoulun kanssa.

 

Turvallisuusalan ammatillinen perustutkinto

 

Turvallisuusteknisen koulutuksen tarve tulee tulevaisuudessa lisääntymään, koska turvallisuusala on nopeasti kasvava toimiala. Turun kaupungilla on mahdollisuus tarjota turvallisuusalan ammatillisen perustutkinnon valinnaisia tutkinnon osia muihin perustutkintoihin monipuolistamaan koulutustarjontaamme. Turun kaupungin painopisteenä turvallisuusalan koulutuksessa tulee olemaan erityisesti alan tekniset suuntautumisvaihtoehdot, joita tällä hetkellä ei ole tarjonnassa. Turun kaupungilla on monialaisena koulutuksen järjestäjänä mahdollisuus toteuttaa turvallisuusalan koulutusta laaja-alaisena eri alojen yhteistyönä. Erityisesti talotekniikan, sähkö- ja automaatioalan, tieto- ja tietoliikennetekniikan, tieto- ja viestintätekniikan sekä logistiikan perustutkintoihin olisi mielekästä ja perusteltua sisällyttää myös turvallisuusalan osaamista.

 

Turun alueella Turun Aikuiskoulutussäätiö on toteuttanut turvallisuusalan ammatillista perustutkintokoulutusta suunnaten koulutuksen pääasiassa vartiointiin. Olemme neuvotelleet Turun Aikuiskoulutussäätiön kanssa toteutuneesta koulutustarjonnasta ja olemme todenneet turvallisuusalalla sen olevan liian vähäistä ja kapea-alaista alueen työelämän tarpeisiin verrattuna. Alan tutkinto sisältää lukuisia valinnaisia tutkinnonosia ja monia mahdollisuuksia, joita nyt ei ole tarjonnassa.

 

Tavoitteena on yhteistyössä Turun Aikuiskoulutussäätiön kanssa tarjota mahdollisimman kattava tarjonta turvallisuusalan koulutuksissa Varsinais-Suomessa hyödyntäen molempien organisaatioiden osaamista.

 

Perustelut kielitarjonnan lisäämiselle

 

Turun kaupunki esittää englanninkielisen koulutuksen aloittamista liiketoiminnan ammatillisessa perustutkinnossa. Perusteluna anomukselle on, että Turun alueella ei ole ammatillista englanninkielistä jatkoväylää kansainvälisen koulutuksen suorittaneille. Turussa toimii Turun kansainvälinen koulu, jossa opetuskielenä englanti. Lisäksi alueella maahanmuuttajien osuus on korkea ja Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos tulee vetämään työntekijöitä perheineen valtakunnallisesti ja myös kansainvälisesti. Kansainvälisen ammatillisen koulutuksen tarve tulee kasvamaan. Englanninkielisen koulutuksen aloittaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa vastaa koulutuksen järjestäjän, Turun kaupungin, strategisiin tavoitteisiin.