Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10323.05.201811

374-2018 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 103

Toimialajohtaja Timo Jalonen 16.5.2018:

 

Valtioneuvosto 3.5.2018: Terveet tilat 2028 -ohjelman tavoitteena on tervehdyttää julkiset rakennukset ja tehostaa sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Kymmenvuotisen ohjelmakauden aikana pyritään vakiinnuttamaan kiinteistönpitoon toimintatapa, jossa rakennusten kunto, käyttötarkoitukseensa sopivuus ja käyttäjien kokemukset tarkistetaan ja arvioidaan säännöllisesti. Uuden toimintatavan pitäisi parantaa esimerkiksi monien päiväkotien, koulujen ja kasarmien sisäilmatilannetta. Valtioneuvosto hyväksyi ohjelman istunnossaan torstaina 3. toukokuuta 2018.

 

Ohjelman tavoitteena on vakiinnuttaa kiinteistönpitoon uusi menettelytapa. Siinä kiinteistönhoidon ja terveysalan asiantuntijat arvioivat yhdessä käyttäjien kanssa rakennusten kunnon ja tarkoitukseensa sopivuuden. Ohjelman keskeisiä toimia on terveydenhuollon vahvempi tuki kaikille sisäilmasta oireileville.

 

Vuonna 2018 käynnistetään muun muassa yhteistyö kuntien kanssa Terveet tilat 2028-toimintamallin kehittämiseksi, kosteudenhallintaan liittyvä koulutus rakentajille sekä hyvistä kokemuksista sekä toimintamalleista viestiminen avoimesti. Koko työn taustaksi kartoitetaan sisäilman laatua ja siihen liittyvien haittojen nykytilaa yksityisissä ja julkisissa rakennuksissa Suomessa sekä vertailumaissa.

 

Ohjelman toimeenpano perustuu työhön, jota tehdään kunnissa, aluehallinnossa, ministeriöissä ja lukuisissa järjestöissä ja yrityksissä tänäkin päivänä. Ohjelman onnistumisen mittarina on kuntien ja valtion omistaman rakennuskannan kunnon paraneminen ja sisäilmaongelmista kärsivien määrän väheneminen viimeistään vuoden 2028 loppuun mennessä.

 

"Jokaisella lapsella, nuorella ja koulun aikuisella on oikeus terveelliseen ja turvalliseen oppimis- ja työympäristöön. Kun tehdään päätöksiä tiloista ja palveluverkosta, samalla voidaan uudistaa oppimisympäristöjä nykyaikaisiksi ja uusia opetussuunnitelmia tukeviksi. Myös sisäilmaongelmiin liittyvää osaamista tulee vahvistaa eri alojen koulutuksessa", sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

 

Ehdotus ohjelmaksi valmisteltiin ministeriöissä syksyllä 2017. Se valmistui joulukuun puolivälissä. Samalla käynnistyi laaja kuulemiskierros, jonka aikana palautetta kerättiin sähköisesti sekä keskustelutilaisuuksissa Oulussa, Joensuussa, Turussa ja Helsingissä. Palaute otettiin huomioon, kun ohjelma viimeisteltiin.

 

Toimenpideohjelmasta raportoidaan vuosittain hallituksen vuosikertomuksessa eduskunnalle. Lisäksi hallitus tekee kautensa lopussa raportin siitä, miten Terveet tilat 2028 -ohjelman toimeenpano on hallituskauden aikana edennyt.

 

Terveet tilat -toimenpideohjelma

 

Lisätietoa Terveet tilat -ohjelmasta

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.