Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6511.04.201810

9458-2017 (041)

Sivistystoimialan lisätalousarvioesitys vuodelle 2018

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään lisätalousarvion tekemistä vuodelle 2018. Lisätalousarvio sisältäisi Turun kaupungin vuoden 2018 työvoimakoulutusten tavoitteellisen opiskelijamäärän perusteella suunniteltujen työvoimakoulutusten kustannusten sekä vuoden 2018 alusta siirtyneen hostel-toiminnan mukana siirtyneiden kuuden vakanssin henkilöstökustannusten määrärahojen osoittamisen sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen palvelualueen talousarvioon 2018.

Kasopelk § 65

Palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja talouspäällikkö Anne Takalo 4.4.2018:

 

Ammatillisen koulutuksen saama suoritepäätökseen perustuvien työvoimakoulutuksen lisäpaikkojen kustannukset ja niiden perusteella haettava lisämääräraha palvelualueen talousarvioon 2018

 

Ammatillisen koulutuksen valtakunnalliseen uudistamiseen liittyen on opetus- ja kulttuuriministeriö myöntänyt koulutuksen järjestäjille uudet koulutuksen järjestämisluvat, jotka tulivat voimaan 1.1.2018. Järjestämisluvalla annetaan koulutuksen järjestäjälle oikeudet toteuttaa siinä kirjattuja tutkintoja ja koulutuksia. Lisäksi järjestämisluvassa on määritelty myös koulutuksen järjestäjälle myönnetty vähimmäisopiskelijavuosien määrä. Koulutuksen järjestäjät neuvottelevat vuosittain seuraavan kalenterivuoden tavoitteellisten opiskelijavuosien määrän ja hakevat sitä erikseen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Valtionosuusrahoitus perustuu tähän ns. suoritepäätökseen.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi kirjeellään 30.10.2017 koulutuksen järjestäjiltä esitystä tästä ammatillisen koulutuksen suoritepäätöksellä kohdennettavien opiskelijavuosien määrästä vuodelle 2018. Esitys toimitettiin ministeriöön 17.11.2017 ehdollisena siten, että kaupunginhallitus hyväksyy esityksen. Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen kokouksessaan 20.11.2017 § 507.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö teki päätöksensä 12.12.2017 ja siinä Turun kaupungille osoitettiin tavoitteelliseksi opiskelijavuosimääräksi 4.984 ja tästä työvoimakoulutuksen määräksi 95 opiskelijavuotta. Rahoitus määräytyi siten, että perusrahoitus ammatillisesta koulutuksesta on 39,0 milj. euroa ja suoritusrahoitus 2,4 milj. euroa. Valtionosuusrahoitus ammatillisesta koulutuksesta on siis yhteensä 41,3 milj. euroa.

 

Turun kaupunki on voinut toteuttaa vuonna 2017 kilpailuneutraliteettilainsäädännön vuoksi vain järjestämisluvassa ollutta logistiikan koulutusta. Nyt annettuun päätökseen sisältyneitä työvoimakoulutuksia ei sisälly vuoden 2018 sivistystoimialan talousarvioon. Niiden toteuttamisesta on käyty vuoden 2017 lopulla neuvotteluja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja alueen muiden toimijoiden kanssa.

 

ELY-keskuksen neuvottelun perusteella on päästy liitteen 1 mukaiseen suunnitelmaan. Myönnetyt 95 opiskelijavuotta kohdentuisivat seuraavasti:

- kone ja metalli 18

- rakennus 20

- kuljetus, logistiikka ja auto 13,8

- sosiaali ja terveys 15

- hotelli, ravintola, catering ja puhdistuspalvelu 13

 

Jäljelle jäävien 11,2 opiskelijavuoden osalta jätetään edelleen liikkumavaraa.

 

Liitteessä 1 on käytyjen neuvottelujen lopputulos ja kustannukset koulutuksittain. Kokonaisuutena vuonna 2018 tuotettavien työvoimakoulutuksien kustannukset 95 opiskelijavuoden osalta ovat 771.000 euroa.

 

Liite 1                                  Neuvottelujen lopputulos ja kustannukset koulutuksittain

 

Turun kaupungin matkailun palvelukeskukselta ammatillisen koulutuksen palvelualueelle siirtyneen hostel-toiminnan vakanssien määrärahan siirtäminen

 

Turun kaupungin matkailun palvelukeskus on hoitanut 1.1.2014 alkaen S/S Borella tapahtuvaa majoitustoimintaa. Vuoden 2015 alusta kaikki matkailun palvelukeskuksen hostel-toiminta keskitettiin S/S Borelle, kun matkailun palvelukeskus luopui Linnankatu 39:n tiloista. Turun kaupunginvaltuusto on edellyttänyt tällöin, että matkailukaupunkina Turun palvelutarjonnan tulee sisältää myös hostel-majoitusta ja että hostel-toiminta S/S Borella vahvistaa Turun imagoa merellisenä matkailukohteena.

 

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päätyttyä vuoden 2017 lopussa on aluksen omistajan Oy S/S Borea Ab:n kanssa tehty sopimus ravintola-, majoitus- ja kokoustilojen vuokraamisesta Turun ammatti-instituutin hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutuksen käyttöön. Turun ammatti-instituutin on tarkoitus omana toimintanaan ylläpitää hostel- ja aamiais- sekä kokoustoimintaa vuoden ympäri siten, että vakituinen ohjaava henkilökunta huolehtii perustoiminnoista yhdessä opiskelijoiden kanssa.

 

Siirtyneen toiminnan myötä ammatti-instituutille on siirtynyt kuusi vakanssia ja näiden vakanssien henkilöstömenot ovat noin 240.000 euroa, joita ei ole osoitettu talousarviossa 2018.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että opetus- ja kulttuuriministeriön suoritepäätöksen perusteella osoitettuja työvoimakoulutuksia varten sivistystoimialan ammatillisen koulutuksen palvelualueelle osoitetaan vuoden 2018 talousarvioon lisämääräraha 771.000 euroa työvoimakoulutuksen lisäpaikkoihin ja 240.000 euroa Turun kaupungin matkailun palvelukeskukselta siirtyneen hostel-toiminnan vakanssien henkilöstömenoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä


Liitteet:

Kasopelk § 65
Liite 1:Neuvottelujen lopputulos ja kustannukset koulutuksittain