Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 68 | 11.04.2018 | 13 |
13424-2017 (009, 5110)
Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenten Aki Haapasen ja Riikka Oksasen koulujen alkamisaikaa koskevaan aloitteeseen
Tiivistelmä:
Kasvatus- ja opetuslautakunnalle on tehty aloite koulujen alkamisajan siirtämisestä tunnilla eteenpäin. Asianosaisilta pyydettyjen lausuntojen perusteella lautakunnalle esitetään, että aloite ei anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.
Kasopelk § 68
Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen 4.4.2018:
Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet Aki Haapanen ja Riikka Oksanen tekivät 13.12.2017 § 204 seuraavan aloitteen:
”7.-9.-luokkien koulun alkamisajaksi klo 9
Kehossa tapahtuvien muutosten vuoksi unirytmi siirtyy murrosiässä luonnostaan yhdellä tai kahdella tunnilla eteenpäin. Syynä tähän arvioidaan olevan melatoniinihormoni. Sukupuolihormonierityksen vuoksi melatoniinin eritys iltaisin siirtyy murrosiässä myöhäisemmäksi. Tästä syystä nuoret valvovat luonnostaan myöhempään kuin lapsena.
Väsyneenä opetuksen seuraaminen ja uusien asioiden oppiminen ovat vaikeampia kuin virkeänä. Riittävät yöunet ovatkin edellytys tehokkaalle opiskelulle. Useat oppilaat joutuvat myös heräämään jo huomattavasti koulun alkua aiemmin pitkän koulumatkan takia. Koulun alkaminen myöhemmin aamulla mahdollistaisi murrosikäisille pidemmät yöunet, jolloin oppilaat jaksaisivat keskittyä opetukseen heti aamun ensimmäisistä tunneista alkaen.
Edellä mainitun perusteella esitämme, että Turussa perusopetuksen 7.-9.-luokkien opetus aloitetaan aamuisin aikaisintaan klo 9.00 1.8.2018 alkaen.
Aki Haapanen
Riikka Oksanen”
Asianosaisilta on pyydetty lausunnot, joita esitellään seuraavassa.
Nuorisovaltuuston kannanotto
Nuorisovaltuuston kesken mielipiteitä tuli sekä puolesta että vastaan. Enemmistö nuorisovaltuutetuista oli kuitenkin myötämielisiä asian suhteen. Yksittäisiä eriäviä mielipiteitä asiasta saatiin. Positiivista on, että aihe herätti keskustelua laajasti nuorisovaltuutetuissa.
Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto näkee tärkeänä, että nuoria osallistetaan laajemmin päätöksentekoon. Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto ehdottaa, että asiasta järjestettäisiin kouluissa kysely oppilaiden kesken. Tämä lisäisi demokratiakasvatusta nuorten keskuudessa ja osallistaisi nuoret heitä vaikuttavaan päätöksentekoon kunnassa.
Tämän lausunnon allekirjoittavat Turun nuorisovaltuuston puheenjohtajisto.
Ystävällisin terveisin
Tatu Alari
Nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja
Koulujen kannaotot
Kouluilta on pyydetty nuorisovaltuuston ehdotuksen mukaisesti kantaa aloitteessa esitettyyn asiaan:
Kahdeksan yläkoulua/yhtenäiskoulua on ottanut kantaa koulun aloitusaikaan (Samppalinna, Mikaeli, Puolala, Puropelto, Nummenpakka, Topelius, Lyseo ja Rieskalähde). Puolalan koulu oli klo 9 kannalla, muut seitsemän katsoivat hyväksi että koulupäivät voivat alkaa myös klo 8.
Turun perusopetuksen rehtoreiden kannanotto aloitteeseen
Turun perusopetuksen rehtorit eivät kannata aloitteessa mainittua opetusajankohdan siirtämistä seuraavin perusteluin.
Tällä hetkellä lukujärjestyksissä aamun alkamisajat vaihtelevat klo 8, klo 9 ja klo 10 välillä, eli koulu ei ala joka aamu klo 8.
Yläkoulujen alkamisajan myöhentämisen johdosta koulupäivät myös päättyvät myöhemmin eli klo 16, ehkä myöhemminkin. Opettajien kokemuksien mukaan aamutunneilla on usein hyvä työrauha ja oppilaat ovat tarkkaavaisempia kuin iltapäivällä.
Jos koulupäivät päättyvät myöhemmin, rajoittaa se koulutilojen ja liikuntasalien iltakäyttöä, koska tilat ovat pidemmälle iltaan koulujen käytössä.
Joillakin Turun alakouluilla, yläkouluilla ja lukioilla on yhteisiä opettajia sekä jopa yhteisiä opetustiloja. Lukioiden tuntikaavio on laadittu niin, että tällainen yhteistyö on mahdollista. Lähtökohta on peruskoulun työpäivä klo 8-15 välisenä aikana.
Yläkoulujen alkamisajan myöhentämisen johdosta oppilaiden omien harrastusten alkamisajankohdat siirtyvät samalla myöhemmäksi. Käytännössä oppilaiden päivät harrastuksineen pitenevät.
Koululaiskuljetuksia käyttävät yläkoululaisten ohella myös alakoululaiset ja lukiolaiset. Muutos yläkoulujen aikatauluissa aiheuttaisi lisävuorotarpeita eli muutoksia liikennejärjestelyissä.
Kouluissa on myös muiden hallintokuntien toimijoita, kuten koulupsykologit ja terveydenhoitajat. Yläkoulujen aikataulumuutosten myötä heidän työaikaansa tulisi muutoksia.
Perusopetuksen yhtenä tehtävänä on valmistaa oppilaita tulevaan työelämään, jossa työnantaja hyvin pitkälle määrittelee työajat. Työelämään tutustuminen on peruskoulun opetussuunnitelmaan merkittyä toimintaa.
Siirto siirtäisi käytännössä oppilaiden nukkumaanmenoa tunnilla eteenpäin.
Edellä esitetyn perusteella ei ole tarkoituksenmukaista muuttaa koulujen alkamisajankohtaa aloitteessa esitetyllä tavalla. On perusteltua, että koulut voivat edelleen suunnitella työtään niin, että myös kahdeksalta alkavia koulupäiviä voi olla lukujärjestyksessä.
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että aloite ei anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
vastHaapanen Aki
vastOksanen Riikka