Järjestyssäännöt

Turun ammatti-instituutin järjestyssäännöt

Turun ammatti-instituutin (TAI) järjestyssääntöjen tavoitteena on taata jokaiselle oppilaitoksessa opiskelevalle ja työskentelevälle työrauha ja -viihtyvyys sekä -turvallisuus ja näin edistää oppimis- ja kasvatustavoitteiden saavuttamista.

Järjestyssääntöjen soveltaminen

1.Järjestyssääntöjä noudatetaan opiskeluun liittyvissä paikoissa ja tilanteissa ja tilaisuuksissa. Työpaikalla tapahtuvassa koulutuksessa noudatetaan ensisijaisesti työpaikan järjestyssääntöjä.

2.Järjestyssääntöjen rikkomisesta on säädetty ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017) 85. pykälässä.

3.Palvelualuejohtaja voi tarpeen mukaan antaa näitä sääntöjä täydentäviä ohjeita.

Päivittäisen työskentelyn eri tilanteet

1.Turun ammatti-instituutissa noudatetaan yleisesti hyväksyttyjä käytöstapoja, kunnioitetaan opiskelutovereita ja henkilöstöä, liikutaan hillitysti ja käytetään asiallista kieltä. Kaikenlainen alkuperään, sukupuoleen, uskontoon, ikään, kieleen, vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan, vammaisuuteen tai muuhun henkilöön liittyvään syyhyn pohjautuva kiusaaminen, häirintä ja seksuaalinen häirintä on kielletty.

 

2.Oppilaitoksen toimintaohjeissa koulukiusaamistapauksissa ja toimintaohjeissa seksuaaliseen häirintään puuttumisessa on yksityiskohtaisia menettelytapaohjeita koulukiusaamiseen ja häirintään liittyvissä tapauksissa. Ohjeet löytyvät tästä linkistä.

 

3.Opiskelijan tulee säännöllisesti osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmansa mukaiseen opetukseen sekä näyttöihin ja muuhun osaamisen osoittamiseen ja suorittaa tehtävänsä tunnollisesti sekä noudattaa annettuja ohjeita.

4.Oppilaitoksen omaisuutta on käsiteltävä huolellisesti. Omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta on välittömästi ilmoitettava opettajalle tai muulle henkilökunnalle. Omaisuuden vahingoittamisesta tai kadottamisesta aiheutuva korvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain (412/74) mukaan. Oppilaitos ei vastaa oppilaitoksen tiloihin jätetystä omaisuudesta.

 

5.Opiskelija on velvollinen noudattamaan oppilaitoksen työturvallisuutta koskevia ohjeita. Tapaturmasta tulee välittömästi ilmoittaa opettajalle tai terveydenhoitajalle.

 

6.Opiskelijan tulee pitää hyvää huolta oppilaitoksen antamasta tai lainaamasta työasusta ja käyttää sitä koulualueen ulkopuolella vain opetukseen tai työtehtäviin liittyvissä asioissa.

 

7.Koulualueen siisteydestä huolehtiminen kuuluu jokaiselle kouluyhteisössä opiskelevalle ja työskentelevälle. Opiskelijat voidaan tarvittaessa ohjata siivoamaan koulun kunnossapitovastuuseen kuuluvia alueita.

 

1.Mobiililaitteiden häiritsevä käyttäminen opetustilanteissa on kielletty. Opetustilanteissa kuvaaminen ja äänittäminen edellyttävät opettajan, työpaikkaohjaajan, asiakkaiden ja opiskelutovereiden lupaa. Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

 

2.Opetusta häiritsevä, väkivaltaisesti tai uhkaavasti käyttäytyvä taikka toisen henkeä tai terveyttä vaarantava opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulutuksen järjestäjän järjestämästä tilaisuudesta. Opiskelijaan, joka ei noudata poistumismääräystä sovelletaan mitä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa on säädetty.

 

Alkoholi, huumausaineet, tupakkatuotteet ja vaaralliset esineet ja aineet

3.Alkoholin sekä huumaavien aineiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena oleskeleminen opiskelupaikoissa ja oppilaitoksen tilaisuuksissa on ehdottomasti kielletty.

14.Tupakointi ja tupakanomaisten tuotteiden käyttö on kielletty oppilaitoksen alueella, pääporttien välittömässä läheisyydessä ja muuallakin oppilaitoksen tilaisuuksissa.

 

15.Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty, tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä.

 

16.Oppilaitoksen opettajalla ja koulutuspäälliköllä on oikeus työpäivän aikana tarkastaa opiskelijan tavarat, sekä tarvittaessa ottaa vaaralliset esineet tai aineet haltuunsa. Tarkastuksessa noudatetaan mitä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa on säädetty.