Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4407.03.201811

1185-2018 (00 01 02, 10 03 02)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenen Barbro Schaumanin ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilatarpeita koskevaan kysymykseen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen ja lautakunnan ruotsinkielisen jaoston puheenjohtaja Barbro Schauman teki lautakunnalle 24.1.2018 § 18 ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilatarpeita koskevan kysymyksen. Sivistystoimialalla on valmisteltu vastaus Schaumanin kysymykseen.

Kasopelk § 44

Toimialajohtaja Timo Jalonen 27.2.2018:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen ja lautakunnan ruotsinkielisen jaoston puheenjohtaja Barbro Schauman teki lautakunnalle 24.1.2018 § 18 ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilatarpeita koskevan kysymyksen.

 

Oheismateriaali 1               Schaumanin kysymys

 

Kysymyksessään Schauman kertoo, että ruotsinkielisellä varhaiskasvatuksella on jatkuvasti kasvava tilantarve ja akuutti tilanpuute. Schauman kysyy, mitä kasvatus- ja opetuslautakunta aikoo tehdä asian korjaamiseksi, mitä kasvatus- ja opetustoimialan johto pystyy tekemään tilanteen korjaamiseksi, miten vaikutetaan nykyisen Tilapalvelukeskuksen suhtautumiseen, päätöksentekoon ja toimintaan sekä millä toimilla saadaan kaupunkiympäristötoimiala ryhtymään toimenpiteisiin.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on tietoinen siitä, että sekä suomenkielisessä että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa kuluvan kevään aikana paikkatilanne on ollut kriittinen. Uusia päiväkotipaikkoja valmistuu kuitenkin seuraavalla toimintakaudella 2018 - 2019 runsaasti, joten samanlaista haasteellista tilannetta ei ole odotettavissa ensi keväänä kuin tällä hetkellä on ollut. Kaupunki kuitenkin rimaa hipoen selviää velvoitteistaan myös tänä keväänä.

 

Lautakunta on vakavasti kiinnittänyt huomiota siihen, että myös kunnallisen varhaiskasvatuksen tulee tehostaa toimintaansa mm. täyttöastetta nostamalla.

 

Lautakunnan päättämä tavoitetila, että ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen paikkojen määrää voidaan nostaa sadalla vuoteen 2022 mennessä, on edelleen toteutettavissa.

 

Toimialajohtaja ja palvelualuejohtaja ovat toistuvasti tuoneet esille varhaiskasvatuksen kysynnän kasvuun liittyvät tekijät, tuoneet päätettäväksi tilaratkaisuja myös ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen osalta, hämmästelleet erilaisten hankkeiden viivästymisiä ja lukeneet lehdistä mm. hankkeista Kuraattorinpolulla.

 

Toimialajohtaja on saanut osakseen kritiikkiä siitä, että hän ei ole tuonut päätettäväksi Sofiankadun uuden päiväkodin antamista ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen käyttöön. Paikalla ei kuitenkaan ole kuin purkukuntoinen päiväkoti eikä uuden päiväkodin suunnittelu ole vielä valmis. Asiaan on syytä palata, kun suunnitelma valmistuu.

 

Ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle on tarjottu osia myös suomenkielisistä päiväkotirakennuksista, mutta tämä vaihtoehto ei ole kelvannut.

 

Tilacontroller Minna Juselius, tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja toimialajohtaja Christina Hovi 27.2.2018:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Barbro Schauman on esittänyt lautakunnalle kysymyksiä liittyen ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilahaasteisiin. Lautakunta/sivistystoimiala on pyytänyt asiasta lausuntoa Tilapalvelukeskukselta ja kaupunkiympäristötoimialalta.

 

Schauman kirjoittaa, että ruotsinkielinen jaosto on syyskuun kokouksessaan keskustellut varhaiskasvatuksen tilatarpeesta ja todennut, että lähivuosina tarvitaan enemmän kuin 200 uutta paikkaa. Lautakunta on syyskuun kokouksessa 6.9.2017 § 126 päättänyt, että ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen tarvittava lisäpaikkamäärä kaudella 2017 - 2022 on vähintään 100 päivähoitopaikkaa. Lisäksi Schauman toteaa, että lautakunnan kokouksen jälkeen mitään ei ole tapahtunut ja että strateginen tilojen ohjaus -ryhmässä asiasta ei ole suostuttu keskustelemaan, vaikka ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen edustajat ovat yrittäneet tuoda asian esille.

 

Sivistystoimialan ja strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen syksyllä 2017 yhteistyössä laatimassa ”Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilanne ja tilatarpeet” -selvityksessä määriteltiin, että uusia päivähoitopaikkoja tarvittaisiin 3 ryhmän verran, eli 72 paikkaa vuoteen 2022 mennessä. Ruotsinkielisen jaoston mukaan tarve olisi 200 paikkaa ja kasvatus- ja opetuslautakunnan mukaan 100 paikkaa. On todettavissa, että hoitopaikkatarpeen lähtötiedot ovat keskenään ristiriitaisia.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue (nykyään Tilapalvelukeskus) ei tunnista Schaumanin väitettä siitä, että se ei olisi suostunut keskustelemaan lautakunnan 6.9.2017 päätökseen liittyvästä asiasta. Tilapalvelukeskuksella ja sivistystoimialalla on hyvä keskusteluyhteys, ja toimialan tila-asioita käsitellään mm. kuukausittain sivistystoimialan tilapalaverissa, jossa on edustus toimialalta, Tilapalvelukeskuksesta sekä kaupunkiympäristötoimialalta.

 

Lautakunnan kokouksen 6.9.2017 päätös, johon Schauman viittaa, kuuluu seuraavasti:

 

”Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedokseen ruotsinkielisen jaoston asiassa tekemän päätöksen 29.8.2017 § 35 ja päättää, että liitteenä 1 esitetty selvitys ”Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilanne ja tilatarpeet 2017 - 2022 hyväksytään.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että

-

 

tarvittava lisäpaikkamäärä kaudella 2017 - 2022 on vähintään 100 uutta päivähoitopaikkaa ja

-

 

keskusta-alueen ruotsinkielinen esiopetus sijoitetaan väliaikaisesti Aninkaisten koulutaloon.

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää

-

 

 

tilajohtajalle, että Cygnaeuksen koulun lisärakentamisesta käynnistetään tarveselvitys, jossa voidaan ottaa huomioon esi- ja perusopetuksen tarpeet, sekä

-

 

 

Kiinteistöliikelaitokselle, että kahdelle ryhmälle Sirkkalan koulun oppilaaksiottoalueella järjestetään väliaikaiset esiopetustilat. Tilantarve on yhteensä noin 360 m2.”

 

Päätöksen jälkeen asioita on edistetty seuraavasti:

 

-

 

 

 

Koulukadun korvaavien päiväkotien tarveselvitys (vaihe 1: päiväkodin toteuttaminen Sofiankatu 7 tontille) on laadittu ja Tilapalvelukeskus on saattanut sen hyväksyttäväksi. Kaupunginhallitus on hyväksynyt tarveselvityksen 20.11.2017 ja hankesuunnittelu on käynnistetty.

-

 

 

 

Esiopetuksen sijoittaminen Aninkaistenkadun koulutaloon on valmistelussa ja etenee hyvin. Käytännön asioista sopivat tilojen käyttäjät, varhaiskasvatus ja Ammatti-instituutti välillään. Tilapalvelukeskus hoitaa piha-alueen suunnittelun ja varustamisen (Candolinien palvelutalon piha).

-

 

 

 

 

Tarve Cygnaeuksen koulun lisärakennuksen tarveselvityksen käynnistämiselle on esitetty kaupungin johtoryhmässä 13.2.2018, mutta tarveselvitystä ei linjattu käynnistettäväksi vuonna 2018. Asiaan palataan vuonna 2019. Tontin kaavanmuutos on huomioitu kaavoitusohjelmassa priorisoitavana kohteena.

-

 

Sirkkalan alueen esiopetusta varten vuokrataan tilat syksystä 2018 alkaen. Tästä on tilapalvelujohtajan päätös.

 

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että Tilapalvelukeskus on reagoinut sivistystoimialan esittämiin tarpeisiin tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisesti. Voimassa olevan ohjeen mukaan käyttäjätoimialoilta tulevat tarveselvitystarpeet käsitellään kaupungin johtoryhmässä, joka linjaa aloitettavat tarveselvitykset. Tämän jälkeen Tilapalvelukeskus aloittaa tarveselvitysprosessit ja koordinoi niitä. Sivistystoimialalta ei ole tullut sellaisia tarveselvityspyyntöjä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen osalta, joihin strateginen tilojen ohjaus -vastuualue tai nykyinen Tilapalvelukeskus ei olisi reagoinut.

 

Tilapalvelukeskus ymmärtää sivistystoimialan paineet päivähoitopaikkojen tarjonnalle tilanteessa, jossa palvelun kysyntä on kasvanut ennakoitua merkittävästi enemmän. Uusien tilojen hankintaprosessi ottaa aikaa, sillä tyhjiä päiväkotitiloja ei ole reservissä heti tarjottavaksi. Tilapalvelukeskus ei myöskään voi edistää tila-asioita ilman, että käyttäjätaho on selkeästi määritellyt tarpeensa.

 

Tilapalvelukeskus on viimeisen vuoden aikana osaltaan edistänyt mm. seuraavia varhaiskasvatukseen ja/tai ruotsinkieliseen palveluun liittyviä hankkeita:

 

-

 

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilanteen ja tilatarpeiden kartoitus 2017 - 2022: käsitelty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 6.9.2017.

-

 

Sirkkalan uudisrakennuksen tarveselvitys 2017 (sisältää esiopetuksen tilaratkaisun): hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2017.

-

 

 

 

Asemakaavanmuutos, jolla tavoitellaan uuden koulurakennuksen toteuttamista, on käynnistetty tammikuussa (Kaupunkiympäristölautakunta 16.1.2018), ja tavoitteena on viedä asemakaava valtuuston hyväksymiskäsittelyyn 2018.

-

 

Koulukadun päiväkotien korvaavien tilojen tarveselvitys 2017: hyväksytty kaupunginhallituksessa 20.11.2017.

-

 

 

Hankesuunnittelu on käynnistynyt. Tilapalvelukeskus ei määrittele Sofiankadun uuden päiväkodin käyttäjiä, vaan sivistystoimiala/lautakunta ei ole tätä asiaa linjannut.

-

Kuraattorinpolun korvaavaan päiväkodin tarveselvitys käynnissä

-

 

 

Sirkkalan esiopetuksen tilat palvelutalo Hemmetistä: tilavuokraus esiopetukselle syksystä 2018 alkaen (tilapalvelujohtajan päätös tehty 1.2.2018).

-

 

 

 

Väliaikaisten ja väistöpäiväkotitilojen tarve ja Kupittaan tilapäisen päiväkodin hankekuvaus 2017: käsitelty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 15.11.2017 ja viedään kaupunkikehitysjaostoon käsittelyyn alkuvuodesta 2018.

-

 

 

 

 

 

 

Ensi vaiheessa kasvatus- ja opetuslautakunta esitti käynnistettäväksi Seikkailupuiston elementtipäiväkodin hankinnan, mutta kaikki selvityksessä esitetyt päiväkodin sijoituspaikat esitettiin varattavaksi toimialan tarpeiden käyttöön. Yksi paikoista on mm. Braheskolanin läheisyydessä. Ajatus oli, että Seikkailupuiston tiloihin tulisi sekä suomenkielistä että ruotsinkielistä toimintaa, mutta ruotsinkielinen varhaiskasvatus jättäytyi itse pois tästä hankkeesta.

-

 

 

Käynnistettävien hankkeiden tarvelistalla on mukana Cygnaeuksen koulun laajennus Maariankatu 7 tontille. Hankkeessa on tarkoitus huomioida myös varhaiskasvatuksen tarpeita.

-

 

 

 

Tarveselvitys alkanee vuonna 2019 (kaupungin johtoryhmässä 13.2.2018 linjattiin vuonna 2018 tehtävät tarveselvitykset, mutta tämä hanke ei ole tässä joukossa).

 

Schauman esitti tekstissään myös kysymyksen ”Millä toimilla saamme Kaupunkiympäristötoimialan ryhtymään toimenpiteisiin?”

 

Vuodenvaihteen 2017/2018 organisaatiomuutoksen myötä Kiinteistöliikelaitos ja ympäristötoimiala yhdistettiin yhdeksi toimialaksi; kaupunkiympäristötoimialaksi. Tila-asioiden strateginen suunnittelu, tarveselvitysprosessit sekä tilojen vuokraus, ylläpito ja energia-asiat organisoitiin uuden palvelukeskuksen, Tilapalvelukeskuksen, alle. Kaupunkiympäristötoimialan osalta rooli tilatarpeiden toteuttamisessa on tarveselvityksen jälkeen laadittavan hankesuunnitelman tekeminen Tilapalvelukeskuksen koordinoidessa hankesuunnitelmia sekä kaupungin omaan taseeseen tehtävien hankkeiden käytännön toteutus (rakennuttaminen). Toimiala vastaa myös kaavoituksesta, jossa tarpeisiin reagoidaan tarveselvitysten ja hankesuunnitelmien pohjalta tai laajemmassa mittakaavassa jo mm. yleiskaavatasolla. Kaupunkiympäristötoimiala on osaltaan edistänyt vastuullaan olevia asioita kaupungin tilaprosessien mukaisesti.

 

Yhteenvetona on Tilapalvelukeskuksen ja kaupunkiympäristötoimialan näkemyksestä todettavissa, että molemmat tahot hoitavat omia roolejaan kaupungissa yhteisesti sovittujen periaatteiden mukaisesti. Äkillisiin tilatarpeisiin reagoiminen on haastavaa, mutta toimialojen tarpeisiin reagoidaan aina mahdollisuuksien mukaan olemassa olevat käytännön realiteetit huomioiden. Molemmat tahot ovat halukkaita edelleen kehittämään yhteistyötä keskenään ja toimialojen kanssa.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen ja lautakunnan ruotsinkielisen jaoston puheenjohtaja Barbro Schaumanille edellä olevan vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Oheismateriaali 2Schaumanin esitys kasvatus- ja opetuslautakunnassa 7.3.2018

Jakelu

tiedHovi Christina
tiedJuselius Minna
tiedKoskiniemi Tuomas
vastSchauman Barbro