Kysymys kasvatus- ja opetuslautakunnalle ruotsinkielisestä varhaiskasvatuksen tilatarpeista
Mitä lautakunta aikoo tehdä tämän asian eteenpäinviemiseksi?
TAUSTA
Ruotsinkielinen jaosto on syyskuun kokouksessaan keskustelleet varhaiskasvatuksen tilatarpeesta ja todennut että tarvitsemme lähivuosina enemmän kuin 200 uutta paikkaa. Meillä on jatkuvasti kasvava tilantarve johtuen yleisesti kasvavasta palvelutarpeesta
Meillä on lapsia jonossa ruotsinkieliseen päivähoitoon – on paljon perheitä joilla on tällä hetkellä lapsensa suomenkielisessä päivähoidossa mutta aikovat hakea ruotsinkieliseen kouluun ja tarvitsevat siitä syystä ruotsinkielistä päivähoitoa.
Aluehallintovirasto ovat kehottaneet ruotsinkielistä varhaiskasvatusta järjestämään myös laissa vaadittua varhaiskasvatusta lapsille joiden vanhemmat ovat vuorotöissä – eli ”päivähoitoa” öisin ja viikonloppuinakin. Braheskolanin valmistuttua saimme ensimmäisen iltavuororyhmämme mutta ei ole tilaa näihin yllä mainittuihin varhaiskasvatuksen erikoismuotoihin.
Myös n.s. aktiivimallin vaikutus näkyy jo tarpeena saada lapsensa nopeasti päivähoitoon. Nousukauden vaikutus ja Turun vetovoima myös ruotsinkieliseen väestöön on myös näkyvä piirre hakutilastoissa.
NYKYTILANNE
Meillä on nyt akuutti tilanpuute. Helmikuun alussa otetaan käyttöön viimeinen mahdollinen tila Koulukadun päiväkodissa kun sali otetaan ryhmän käyttöön ja saadaan täten tilaa uudelle 8 lapsen ryhmälle. Tällä ryhmällä ei ole omia WC-tiloja vaan jakaa ne muiden ryhmien kanssa. Ennen tätä hätäratkaisua on kaikki muutkin tilat otettu päivähoitokäyttöön; komerosta ja henkilökunnan kansliasta tehtiin Gullvivorna-ryhmälle tilaa elokuun alussa.
Näiden hätäratkaisujen takia pystyy ruotsinkielinen varhaiskasvatus tarjoamaan kunnan järjestämää päivähoitoa niille perheille jotka hakevat päivähoitopaikan helmikuussa mutta sen jälkeen ei kerta kaikkiaan ole paikkoja. Maaliskuusta eteenpäin EI OLE vapaita paikkoja. Varhaiskasvatuksen henkilökunta toteaa kaiken lisäksi että tänä keväänä vapautuu harvinaisen vähän paikkoja.
Ruotsinkielinen jaosto sai tammikuun kokouksessa selvityksen kunnallisten päiväkotien käyttöasteesta joka on tietyin osin jopa vaarallisen korkea – useassa päiväkodissa on käyttöaste 150% luokkaa.
Kuten me kaikki tiedämme olemme ruotsinkielisellä puolella myös paljon suuremmassa määrin riippuvaisia yksityisistä päivähoitotuottajista. Lähemmäs 40% Turun ruotsinkielisistä päivähoitopaikoista ovat yksityisissä päiväkodeissa vaikka lautakunta on päättänyt että suhdeluvun pitäisi olla 30-70. Nyt on tilanne kuitenkin sellainen että myös kaikki ruotsinkieliset, yksityiset päiväkodit ovat täynnä.
MITÄ TEHDÄ?
Lautakunta on syyskuun kokouksessa (06.09.2017 §126) päättänyt että ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tarvittava lisäpaikkamäärä kaudella 2017-2022 on vähintään 100 päivähoitopaikkaa.
Sen jälkeen mitään ei ole tapahtunut. Strategisen tilojen ohjaus-ryhmässä asiasta ei ole suostuttu keskustelemaan vaikka ruotsinkielisen varhaikasvatuksen edustajamme ovat yrittäneet tuoda asian esille.
Ruotsinkielinen varhaiskasvatus tarvitsee akuutisti uusia tiloja. Tiedämme kaikki että tämä on lakisääteistä toimintaa - kunnan on tarjottava päivähoitopaikka sitä tarvitsevalle.
”Päivähoitolain mukaan kunnan on huolehdittava siitä, että lasten päivähoitoa on saatavissa kunnan järjestämänä tai valvomana siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää (Laki lasten päivähoidosta 11§)”
MUUTAMA KYSYMYS
Mitä kasvatus- ja opetuslautakunta aikoo tehdä asian korjaamiseksi?
Mitä kasvatus- ja opetustoimialan johto pystyy tekemään tilanteen korjaamiseksi?
Miten vaikutetaan Strategisen tilojen ohjaus-ryhmän suhtautumiseen, päätöksentekoon ja toimintaan?
Millä toimilla saamme Kaupunkiympäristö-toimiala ryhtymään toimenpiteisiin?
Turku 24.01.18
Barbro Schauman
Ruotsinkielisen jaoston pj.