Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1324.01.201813

374-2018 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 13

Toimialajohtaja Timo Jalonen 18.1.2018:

 

1.

 

Kaupunginhallitus päätti 18.12.2017 § 563, ettei se ota käsittelyynsä seuraavia pöytäkirjoja:

 

 

 

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta

13.12.2017

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto

12.12.2017

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto

12.12.2017

 

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto

12.12.2017

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

Opetushallitus on laatinut ensimmäistä kertaa ohjeet uskonnollisten tilaisuuksien ja uskonnollista ainesta sisältävien juhlien järjestämisestä varhaiskasvatuksessa. Ohjeissa kerrotaan, miten tulee toimia ja mitä tulee ottaa huomioon, jos uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia järjestetään esimerkiksi päiväkodissa. Uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten järjestämistä säätelevät Suomen perustuslaki ja varhaiskasvatuslaki. Ohjeet perustuvat lainsäädännön lisäksi lainvalmisteluasiakirjoihin sekä laillisuusvalvojien ja Opetushallituksen kannanottoihin oikeudellisista asioista vastaava johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta kertoo.

 

 

 

Ohjeiden mukaan uskonnolliset tilaisuudet pitää järjestää erillään muusta toiminnasta, ja niistä tulee kertoa lasten huoltajille riittävän ajoissa ja huolehtia, että tarjolla on muukin vaihtoehto. Lapsen huoltajilla tulee olla todellinen ja aito vapaus valita, osallistuuko lapsi uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin. Osallistumatta jättämisestä ei saa aiheutua lapselle leimautumista. Uskonnollisia tilaisuuksia ei ohjeessa suositella eikä kielletä. Järjestämisestä päättävät kunnat ja muut varhaiskasvatuksen järjestäjät itse. Ohjeissa tarkastellaan myös varhaiskasvatuksessa annettavaa katsomuskasvatusta.

 

 

 

Opetushallitus on päivittänyt samalla uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetusta ja uskonnollisia tilaisuuksia koskevat ohjeet myös esi- ja perusopetukselle, lukioille sekä ammatillisille oppilaitoksille.

 

 

 

Ohjeiden pääperiaatteet eivät ole muuttuneet ja ne ovat samat kuin varhaiskasvatuksessa. Koulutuksen järjestäjä voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia tai olla järjestämättä niitä. Ohjeisiin tehdyt tarkennukset koskevat pääosin vaihtoehtoisen toiminnan järjestelyitä sekä osallistumista koskevia ilmoituskäytäntöjä ja henkilötietojen käsittelyä. Perusopetusta ja lukiota koskevaa ohjetta on täydennetty myös katsomusaineiden opetusryhmien muodostamista koskevilla tarkennuksilla. Ohjeiden päivittäminen on ollut tarpeen laillisuusvalvojien ratkaisukäytännön ja aikaisempien ohjeiden soveltamisesta saadun kokemuksen perusteella.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.