Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta20113.12.20171

13322-2017 (653)

Sirkkalan koulun esiopetuksen tilat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 201

Toimialajohtaja Timo Jalonen 12.12.2017:

 

Sirkkalan koulun ruotsinkielisen esiopetuksen tilakysymys on ollut avoinna toistakymmentä vuotta, eikä siihen ole saatu ratkaisua, koska päiväkodin, esiopetuksen ja Sirkkalan koulun on välttämättä nähty toimivan juuri nykyisellä alueella.

 

Ruotsinkielisen jaoston vahvistama esiopetuksen paikkamäärä ja siten paikkojen tarve syksylle 2018 on 40. Tällä hetkellä esiopetus toimii Sirkkalan päiväkodin tiloissa, mutta tilat eivät riitä tulevan syksyn tarpeisiin. Osa lapsista (14 lasta) voidaan sijoittaa päiväkodin pihan rakennukseen, mutta mikäli ruotsinkielinen palvelualue joutuu hajasijoittamaan esiopetusryhmät kahteen paikkaan, tulee ylimääräisiä henkilöstökustannuksia (esim. palkkakustannus noin 30 000 - 36 000 euroa/hlö).

 

Tässä vaiheessa esiopetuksen tiloiksi on tarjolla kolme erilaista vaihtoehtoa:

 

1. Palvelutalo Hemmet ullakkokerros:

 

Tilat ovat sopivat esiopetuksen ja täydentävän päivähoidon käyttöön, ja myös muita tiloja talosta on suullisesti luvattu käyttöön tarpeen mukaan (juhlasali, ruokailutilat jne.). Tilassa on neljä wc:tä. Periaatteessa pitäisi olla vielä yksi wc henkilökuntaa varten. Kiinteistöstä löytyy kyllä henkilökunnan käyttöön sopiva wc, mutta tämä ei ole vuokrattavalla alueella. Ympäristöterveydenhuollon näkemyksen mukaan neliöiden määrä on hieman liian vähäinen kahdelle ryhmälle, mutta asiaa auttaa kiinteistöstä muut mahdollisesti käyttöön saatavat yhteiskäyttötilat.

 

Vuodenvaihteessa tulee kaupunkiympäristötoimialan ja tilapalvelukeskuksen organisaatiomuutos ja päätöksenteon taho tilojen vuokraamisessa muuttuu. Hemmetin tarjous voidaan käytännössä hyväksyä arviolta aikaisintaan vasta tammi-helmikuussa. Tämä voi olla riski tilojen valmistumiselle ajoissa.

 

Vuokratarjouksen mukaan kuukausivuokra (ml. sähkö ja vesi) on 7 000 euroa (alv 0 %). Vuokra on 25 €/m2/kk. Vuositasolla vuokra olisi 84 000 euroa ja kahdessa vuodessa 168 000 euroa ja kolmessa vuodessa 252 000 euroa.

 

2. Sepänkatu 1 asunnot:

 

Entiset asuinkäytössä olleet ammattikorkeakoulun tilat vaatisivat paljon muutostöitä, mm. seinien purkuja asuntojen välillä ja asuntojen sisällä. Wc-istuimia pitäisi lisätä kaksi, jotta 40 lapselle ja henkilökunnalle olisi riittävästi vessoja. Lisäksi tarvitaan keittiö, eteistilat ja siivouskeskus. Käyttöön pitäisi saada myös liikuntatiloja AMK:n puolelta. Myös piha-alue pitäisi aidata.

 

Ympäristöterveydenhuollon näkemyksen mukaan tiloihin voisi ottaa vain yhden ryhmän, joten tässä vaihtoehdossa tulisi edelleen käyttää myös Sirkkalan päiväkodin piharakennusta, jossa voi olla 14 lasta.

 

Jos puretaan asuntojen välisiä seiniä ja lisätään wc-tiloja, tulee rakennuslupaprosessi eteen. Tässä yhteydessä myös koneellinen ilmanvaihto tulee tehtäväksi. Tilat ovat olleet asuntokäytössä ja ovat ainakin pintojen osalta välttävässä kunnossa. Asunnot vapautuvat maaliskuussa, joten aikataulu muutosten toteuttamiselle on haastava, koska elokuun puolivälissä pitäisi olla valmista.

 

Kustannusarviota ei vielä ole, mutta kokemuksiin perustuen voidaan karkeasti arvioida, että asuntotilan muuttaminen varhaiskasvatuksen käyttöön Sepänkadun tapauksessa kustantaa noin 200 000 - 300 000 euroa. Todennäköistä kuitenkin on, että vuokra jäisi alle Hemmetin tarjouksen.

 

3. Mäntymäen sairaala-alueen rakennus 5:

 

Mäntymäessä sairaala-alueen rakennuksesta 5 vapautuu helmi-maaliskuussa sairaanhoitopiirin käytöstä 2. kerros, noin 1 000 m2. Rakennuksen päädyssä on nurmikkoalue, jonka voisi mahdollisesti aidata ja varustaa ulkoilua varten.

 

Kohde on peruskorjattu kaksi vuotta sitten. Tämän jälkeen tutkimuksissa on löydetty ikkunan karmieristeestä mikrobikasvustoa. Tutkimusten pohjalta on tehty tiivistämissuunnitelma (Sweco Oy), ja tämän perusteella on tehty mallihuone. Mallihuone on tutkittu merkkiainekokeella tiivistämisen jälkeen (Sirate Oy) ja todettu, että rakenteesta ei ole normaaliolosuhteissa ilmavuotoa sisäänpäin. Ilmanvaihto on nyt säädetty hiukan ylipaineiseksi (noin 3 Pa). Niissä huoneissa, missä mikrobikasvustoa löytyi, tehdään mallihuoneen mukaiset tiivistykset. Toukokuun alun jälkeen ei ole käyttäjiltä tullut ainuttakaan yhteydenottoa sisäilmaan liittyen.

 

Tämän vaihtoehdon vuokrataso olisi noin 14 €/m2/kk, mutta tilaa tulisi käyttöön reilusti enemmän kuin Hemmetissä tai Sepänkadulla. Lopputulema on lähellä Hemmetin vuokraa.

 

Mäntymäen sairaala-alue ei ole esiopetukselle luontainen toimintaympäristö.

 

Yhteenveto

 

Ruotsinkielisen esiopetuksen tilanne on ollut pitkään hankala. Tällä hetkellä on kuitenkin valmistumassa ja suunnittelussa useita kunnallisia päiväkoteja (Syvälahti, Yli-Maaria, Viinamäki, Varissuo, Portsa, Tallimäki, Kastu) ja lisäksi on tulossa myös yksityisiä hankkeita.

 

Vaikka on arvioitu, että työllisyystilanteen parantuessa ja päivähoitomaksujen alentuessa päiväkotihoidon kysyntä kasvaa, saattaa hyvinkin olla, että nyt suunnitelluissa päiväkodeissa löytyy tilaa. Tällöin kovin pitkäaikainen vuokraustarve ei ehkä tule kysymykseen.

 

Vain palvelutalon tarjous on yksiselitteinen, ja arvioiden mukaan muut vaihtoehdot saattavat olla lopulta lähes samanhintaisia. Tarve saattaa olla vain muutamia vuosia koskeva, joten nyt on päädyttävä siihen ratkaisuun, että tila tulisi vuokrata palvelutalo Hemmetistä, vaikka tarjous on korkea.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää, että ruotsinkieliselle esiopetukselle vuokrattaisiin tila palvelutalo Hemmetistä 1.8.2018 - 30.6.2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistötoimiala
esiKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tpvJalonen Timo
tpvTurto Jouko