Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta19313.12.20175

13161-2017 (653)

Varissuon alueen päiväkotiverkko

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 193

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, tilacontroller Johanna Aarnio ja palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen 29.11.2017:

 

Sivistystoimiala on esittänyt neljän eri päiväkodin peruskorjausta tai korvaamista uudisrakennuksella. Näistä yksi on Varissuolla sijaitseva Piinokankadun päiväkoti osoitteessa Piinokankatu 4. Sivistystoimialan esityksen pohjalta tilajohtaja teki päätöksen (19.12.2016 nro 12) käynnistää Piinokankadun päiväkodin tilatarveselvityksen.

 

Piinokankadun päiväkodin tarveselvitysvaiheen aikana tarveselvitystyöryhmässä nousi esille, että on tarkoituksenmukaista tutkia koko Varissuon varhaiskasvatuksen tilanne ns. alueellisena verkkotarkasteluna, sillä alueella sijaitsee viisi kunnallista päiväkotia, jotka sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan ja ovat samalta aikakaudelta. Varissuolla olevat päiväkodit Piinokankadun päiväkodin lisäksi ovat Hintsankuja 4, Koukkarinkatu 3, Orminkuja 4 sekä Seikonkatu 4. Lisäksi Varissuolla toimii tällä hetkellä 5 kunnallista ja 3 yksityistä perhepäivähoitajaa sekä yksityinen päiväkoti ja yksityinen esiopetus.

 

Tarveselvitysvaiheen aikana kaupungin omista päiväkodeista tehtiin kuntoarviot, joissa esitetään tarvittavat korjaustoimenpiteet ja niiden ajoitus. Kaikki päiväkodit arvioitiin olevan kuntoluokkaa KL 3 (tyydyttävä, kevyt huoltokorjaus 1-5 vuoden kuluessa tai peruskorjaus 6-10 vuoden kuluessa). Kuntoarvioiden perusteella on tarkoituksenmukaista tehdä kohteissa ehdotettuja kohdekohtaisia toimenpiteitä, jotta rakennuksien toimivuus voidaan varmistaa. Näitä ovat esimerkiksi vesikatteen uusiminen, ikkunoiden ja julkisivujen kunnostaminen.

 

Piinokankadun päiväkodissa nähdään olevan tarvetta kuntoarviossa esitettyä laajemmille kunnostuksille johtuen mm. kohteen sisäpintojen ja lattiapintojen kulumisesta. Näistä tehdään tarkemmat suunnitelmat ja kustannuslaskelmat, jotka tuodaan erikseen kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi, mikäli niissä on vuokravaikutuksia

 

Yleisesti ottaen kunnossapidollisilla toimenpiteillä pystytään pitämään päiväkodit siihen asti kunnossa, kunnes ne vaativat laajemmat peruskorjaukset, eli noin kymmenen vuoden kuluttua. Tästä syystä ei ole perusteltua tässä vaiheessa jatkaa tarveselvitysvaihetta pidemmälle.

 

Varissuolla sijaitseva koulu (Kuopuksenpolku 1) on vuodelta 1984, ja sen arvioidaan olevan peruskorjaustarpeessa noin kymmenen vuoden sisällä. Näin ollen se tulee samalla syklillä peruskorjausvaiheeseen kuin alueella sijaitsevat kaupungin omat päiväkodit. Tästä syystä on tarkoituksenmukaista tehdä laajempi alueellinen verkkotarkastelu lähempänä päiväkotien ja koulun peruskorjausajankohtaa.

 

Verkkotarkastelun yhteydessä tulee näillä näkymin myös tarkastella vuorohoitoa tarjoavan, Varissuon eteläreunalla sijaitsevan Hintsankujan päiväkodin laajentamismahdollisuutta. Vuorohoidon kysyntä on jatkuvassa nousussa, ja lisääntyvän kysynnän jatkuessa laajennuksella voidaan vastata Varissuota laajemmin lähialueiden vuorohoidon tarpeisiin.

 

Koska Varissuon alueen hoitopaikkojen määrä suhteessa kysyntään on ollut pitkään ongelmallinen ja tilanne on pahentunut entisestään, teki kasvatus- ja opetuslautakunta tarveselvitysvaiheen aikana päätöksen 17.5.2017 § 76 esittää strateginen tilojen ohjaus –vastuualueelle lisätilan hankkimista Varissuolle. Koska tilanne alueella on akuutti eikä subjektiivinen oikeus varhaiskasvatuspaikkaan toteudu kaikkien hakijoiden kohdalla, käynnistettiin pikainen tarveselvitys, jonka kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi osaltaan 7.6.2017 § 86. Tarveselvityksen mukaisen Orminkujan päiväkodin yhteyteen sijoitettavan neljän ryhmän tilaelementin avulla saadaan olemassa oleva jono purettua. Tilaelementti saataneen käyttöön vuoden 2018 aikana ja vuokrasopimus on voimassa kymmenen vuotta. Myös tämä tukee sitä, että Varissuon alueen päivähoidon tilatarveselvitykseen tulee palata myöhemmin.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 1.12.2017:

 

Sivistystoimialan edustajat ovat aktiivisesti osallistuneet selvityksen laadintaan.

 

Edellä olevasta selvityksestä käy ilmi, että Varissuon alueen päivähoidon tilanne on tällä hetkellä tyydyttävä. Asiassa edetään myönteiseen suuntaan sen jälkeen kun uusi päiväkoti valmistuu alueelle.

 

Nykyiset päiväkotirakennukset ovat käyttökelpoisessa kunnossa vielä lähivuodet, eikä verkkotarkastelua ole tässä yhteydessä tarpeellista toteuttaa. Asiaan on syytä palata uudestaan 2020-luvun alussa.

 

Myös kansainvälisen koulun jatko on Varissuolla epäselvä, ja mikäli koulun toiminta päätettäisiin siirtää muualle, alueelta vapautuisi runsaasti sellaista tilaa, jota varsinkin esiopetus voisi hyödyntää. Tämäkin muutto voisi olla ajankohtainen aikaisintaan 2020-luvun alussa. Selvitys Turun kansainvälisen koulun tilanteesta tulee lautakunnan käsittelyyn viimeistään helmikuun 2018 aikana.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja päättää, että mihinkään jatkotoimenpiteisiin ei Varsisuolla ole nyt aiheellista ryhtyä ellei tilanne jostain syystä äkisti muutu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedAarnio Johanna
tiedKoskiniemi Tuomas