Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta18115.11.201710

12150-2017 (653)

Väliaikaisten ja väistöpäiväkotitilojen tarve ja Kupittaan tilapäisen päiväkodin hankekuvaus

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 181

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen ja tilacontroller Minna Juselius 8.11.2017:

 

Varhaiskasvatuksessa paikkatilanne on viimeisen vuoden aikana heikentynyt suhteessa kysyntään. Osallistuvuus varhaiskasvatuspalveluihin on lisääntynyt, ja lisäksi heikkokuntoiset tilat ovat aiheuttaneet joko ennenaikaista luopumista käytössä olevista tiloista tai rajoitteita käytössä olevien ryhmätilojen lapsimääriin. Palvelujen kysyntä on ollut varhaiskasvatuksessa viime aikoina kasvavaa ja saman trendin odotetaan jatkuvan. Hallitus on tehnyt esityksen varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen alentamiseksi 1.1.2018 lukien. Esityksen taustalla on tavoite kannustinloukkujen poistamisesta. Lain toteutuessa voidaan odottaa, että osallistumisaste varhaiskasvatukseen kohoaa edelleen.

 

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on ollut vuosia vireillä erilaisia päiväkotikiinteistöjen rakentamis- ja peruskorjaushankkeita. Mainitut hankkeet eivät ole edenneet alun perin suunnitellussa aikataulussa, ja monet ovat viivästyneet vuosia. Samaan aikaan käytössä olevien kiinteistöjen kunto on heikentynyt ja osasta kiinteistöjä on jouduttu luopumaan ennen kuin korvaavaa kiinteistöä on alettu edes suunnittelemaan. Yksityisen varhaiskasvatuksen hankintaa on lisätty viime vuosina voimakkaasti, ja kaikki toiminnan laajeneminen on suunnattu yksityisiin palveluihin. Tarkasteltaessa tarveselvitys- tai hankesuunnitteluvaiheessa olevien kunnallisen varhaiskasvatuksen rakentamishankkeiden kokonaisuutta havaitaan, että kevään 2019 suunnitelmissa olevien hankkeiden valmistumisen jälkeen kunnalliseen varhaiskasvatukseen ei olisi tulossa varhaiskasvatuspaikkojen määrää lisäävää rakentamista vasta kuin 2020-luvun alkupuoliskolla. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että aikataulullisesti nopeampia ratkaisuja tarvitaan turvaamaan varhaiskasvatuspaikkojen riittävyys ennen suurien hankkeiden valmistumista.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on yhdessä Kiinteistöliikalaitoksen ja kaupunkisuunnittelun kanssa selvittänyt mahdollisia sijoituspaikkoja väistöpäiväkodille. Suurin tarve korvaaville päivähoitotiloille on tällä hetkellä keskustan ja Nummi-Itäharjun alueilla. Nämä ovat kuitenkin haastavia alueita, sillä valmiita ja vapaita tontteja ei helposti löydy. Kaupungilla ei ole velvollisuutta tarjota päivähoitopaikkoja tietyillä alueilla, mutta asiakastyytyväisyyden näkökulmasta sijaintien tulisi olla edes helposti saavutettavissa.

 

Mahdollisia sijoituspaikkoja väliaikaisille päiväkotitiloille on löydetty Kupittaan alueelta Seikkailupuiston laidalta, Vähä-Heikkilästä Braheskolanin läheisyydestä, Kärsämäen urheilukentän laidalta ja Rieskalähteen koulun läheisyydestä.

 

Sivistystoimiala esittää, että kaikki edellä mainitut tonttivaihtoehdot varataan toimialan väistö- ja väliaikaistilojen tarpeisiin, mutta ensi vaiheessa edettäisiin Kupittaan Seikkailupuiston tonttivaihtoehdolla ja sinne hankittaisiin 5-ryhmän tilapäinen päiväkotitila 5 vuodeksi.

 

Keskusta-alueelle sijoittuva väistöpäiväkoti tulisi vastaamaan kaupungin keskusta-alueella olevaan akuuttiin paikkatarpeeseen sekä kasvavaan vuorohoidon tarpeeseen. Lisäksi päiväkoti palvelisi ensisijaisesti Kaskenkadun päiväkodin suunnitellun peruskorjauksen väistötilana sekä mahdollisesti osittain tai kokonaan käytöstä poistuvien Viinamäenkadun ja Sofiankadun päiväkotien väistötilana ennen kuin ko. päiväkotien korvaavat tilat valmistuvat.

 

Kaskenkadun päivähoitoyksikkö sijaitsee osoitteessa Kaskenkatu 7. Päiväkoti on Turun ainoa ympärivuorokautista hoitoa tarjoava päiväkoti. Ympärivuorokautisen hoidon lisäksi päiväkodissa on iltahoitoa ja viikonloppuhoitoa. Päiväkodissa järjestetään myös esiopetusta ja ryhmiin integroidaan tarpeen mukaan tehotetun ja erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia. Päiväkoti sijaitsee vanhassa puutalossa, joka on peruskorjattu viimeksi vuonna 1989. Ryhmätilojen pintaremonttia on tehty parin viimeisen vuoden aikana. Nykyisessä Kaskenkadun päiväkodissa on neljä ryhmää ja tällä hetkellä noin 100 lasta. Kodinomaisena rakennuksena Kaskenmäen päiväkoti on ihanteellinen ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen järjestämiseen. Tarve kiinteistön peruskorjaukseen ja tontin mahdollistamaan pieneen laajennukseen on kuitenkin todettu Kaskenkadun keskeneräisessä tarveselvityksessä. Mahdollinen peruskorjaus on merkitty suunnitteluissa oleviin investointeihin vuosille 2022 - 2023. Mikäli tarpeen ratkaisuvaihtoehdoksi valitaan peruskorjaus, tulee väistötilaratkaisu päättää hankesuunnittelun aikana. Kupittaanpuiston Seikkailupuiston kortteliin sijoittuva tilaelementtipäiväkoti voisi toimia Kaskenkadun päiväkodin väistötilana, mikäli peruskorjaus päätetään käynnistää. Ko. tontti mahdollistaa rakentamisen viiden vuoden poikkeusluvalla.

 

5-ryhmäisen päiväkodin tilaohjelman pohjalta tilantarve on noin 1 000 m2. Karkea kustannusennuste tämän kokoiselle elementtirakennukselle on 2,6 - 2,8 M€. Hintaa ei ole arvioitu tavoitehintamenettelyllä vaan verrattu aikaisempiin elementtihankintoihin. Hinta täsmentyy kilpailutuksen kautta. Vuokravaikutus riippuu hankintahinnasta, mutta karkea arvio suuruusluokasta on noin 250 000 - 310 000 euroa vuodessa.

 

Koska tilahankinnalla on kiire, on Kupittaan väliaikaispäiväkodin tilatarpeesta laadittu erillisen tarveselvityksen sijaan tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessin mukainen hankekuvaus, prosessin nopeuttamiseksi. Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue saattaa hankekuvauksen asianosaisen toimialan lauta- tai johtokunnan hyväksyttäväksi toimialajohtajan esittelystä, jolloin toimiala samalla sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Päätösraja määräytyy tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeessa kirjatun mukaisesti, eli Kupittaan Seikkailupuistoon hankittavan 5-ryhmäisen tilapäisen päiväkodin hankinnan hyväksyy kaupunginhallitus. Tämän jälkeen toteutus siirtyy kiinteistötoimialan tilapalveluille.

 

Liite 1                                  Hankekuvaus liitteineen

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy liitteenä 1 esitetyn hankekuvauksen ja esittää viiden ryhmän tilaelementtipäiväkodin hankintaa Kupittaan Seikkailupuiston tontille. Lisäksi se esittää, että myös muut esitellyt tonttivaihtoehdot varataan toimialan väistö- ja väliaikaistilojen tarpeisiin.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi liitteenä 1 esitetyn hankekuvauksen ja esittää viiden ryhmän tilaelementtipäiväkodin hankintaa Kupittaan Seikkailupuiston tontille mahdollisimman pitkäksi aikaa. Lisäksi se esittää, että myös muut esitellyt tonttivaihtoehdot varataan toimialan väistö- ja väliaikaistilojen tarpeisiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 181
Liite 1:Hankekuvaus liitteineen