Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 167 | 08.11.2017 | 7 |
8942-2017 (5120, 5121)
Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenten Aki Haapasen ja Riikka Oksasen selvityspyyntöön
Tiivistelmä: -
Kasopelk § 167
Toimialajohtaja Timo Jalonen 10.10.2017:
Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet Aki Haapanen ja Riikka Oksanen tekivät kokouksessa 16.8.2017 seuraavan selvityspyynnön:
”Lukiolaisten ja ammattikoululaisten oppikirjat ovat suuri menoerä opiskelijoille. Oppikirjojen hankinnan aiheuttamat kustannukset vaikuttavat etenkin pienituloisten perheiden lasten opiskeluedellytyksiin toisella asteella, ja saattavat johtaa jopa opintojen keskeyttämiseen tai aloittamatta jättämiseen. Siksi esitämme, että sivistystoimiala tekee kasvatus- ja opetuslautakunnalle selvityksen siitä, miten suuret vuosittaiset kustannukset sivistystoimialalle aiheutuisi siitä, että Turun kaupunki kustantaisi toisen asteen tutkintotavoitteisten opiskelijoiden oppikirjat ja muut opiskelun kannalta välttämättömät materiaalit.”
Moni nuori keskeyttää lukio- tai ammatillisen koulutuksen, koska heillä ei ole varaa opetusmateriaaleihin. Suomalaisista peräti 15 % ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 24 ikävuoteen mennessä. Luku on korkea muihin Pohjoismaihin verrattuna.
Ensi vuoden alussa julkaistavan nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan rahanpuute on nuorille merkittävä kouluttautumisen este. Nuorisobarometristä selviää, että joka kolmas toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo yhdeksi syyksi taloudelliset syyt. Opiskelijoista rahapulasta kärsivät eniten ammatillisen linjan valinneet. Rahapulan takia nuorella ei ole varaa lukion koulukirjoihin tai ammattikoulun oppimateriaaleihin. Lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen hinta on vieläkin korkeampi. Tällöin ei mennä opiskelemaan alaa, joka oikeasti kiinnostaa, vaan sellaista, johon perheellä on varaa.
Turussa toisen asteen keskeyttää noin 10 - 15 % opiskelijoista. Mikäli taloudelliset tekijät ovat keskeyttämisten taustalla, paikallisesti määrä on 3 - 5 % kaikista keskeyttäneistä. Keskeyttämisten lisäksi on otettava huomioon, että monen opiskelijan pitää käydä töissä opintojensa aikana, jotta voi rahoittaa opintonsa. Toki työelämäkokemuksella on myös myönteisiä vaikutuksia. Lisäksi monessa kodissa joudutaan tekemään tiukkoja taloudellisia valintoja nuorten opintojen rahoittamisessa.
Ammatillisen perustutkinnon suorittamisesta aiheutuu kustannuksia opiskelijalle tai hänen huoltajalleen 150 - 1 500 euroa. Halvimmalla pääsevät puualan opiskelijat ja eniten kustannuksia tulee hiusalan opiskelijoille. He hankkivat omaan käteen sopivat sakset ja muut työvälineet, jotka jäävät opiskelijalle. Keskivertokustannukset liikkuvat 300 - 400 euron välillä. Kaksoistutkintolaisilla kustannuksia tulee lisäksi läppärivalinnasta riippuen 350 - 800 euroa sekä kirjoista 400 euroa enemmän kuin perustutkinnossa.
Turun lukiolaisten edustajilta saadun tiedon mukaan lukiolaisen kustannukset ovat n. 2 600 euroa. Summa sisältää kirjat, läppärin ja yo-kirjoitusten maksut.
Ammatillisissa perustutkinnoissa aloittaa vuosittain noin 1 300 opiskelijaa, joista osa kaksoistutkinnoissa. Mikäli Turun kaupunki kustantaisi heille opiskelun kannalta välttämättömät materiaalit, kustannukset voisivat olla 600 000 - 650 000 euroa vuodessa. Jos taas otetaan huomioon kaikki ammatillisen koulutuksen aloittajat eli myös oppisopimusopiskelijat, tulevat työvoimakoulutukset sekä ammattitutkinto- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijat, nousee opiskelijoiden määrä lähes 3 000:een. Tällöin kulut nousisivat yli miljoonaan euroon. Lukiolaisia aloittaa vuosittain noin 1000, jolloin kustannukset voisivat olla noin 2,6 miljoonaa euroa. Vuotuiset lisäkustannukset sivistystoimialan osalta voisivat siis olla runsaat 3,6 miljoonaa euroa.
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee edellä olevan selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.