Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15418.10.201712

11065-2017 (641, 063, 653)

S/S Boren vuokraaminen Turun ammatti-instituutin hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutuksen käyttöön

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 154

Tilacontroller Nora Hilden 13.10.2017:

 

S/S Bore on Oy S/S Borea Ab:n omistama Aurajoessa (Linnankatu 72) sijaitseva ruokailu-, majoitus-, kokous-, ohjelma- ja museopalveluja tarjoava entisöity alus.

 

Turun kaupungin matkailun palvelukeskus on hoitanut 1.1.2014 alkaen S/S Borella tapahtuvaa majoitustoimintaa. Vuoden 2015 alusta kaikki matkailun palvelukeskuksen hosteltoiminta keskitettiin S/S Borelle, kun matkailun palvelukeskus luopui Linnankatu 39 tiloista. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 15.12.2015 § 197 vuokrasopimuksen Oy S/S Borea Ab:n kanssa määräaikaisena ajalle 1.1.2015–31.12.2017. Tällöin perusteena sopimuksen tekemiselle oli, että matkailukaupunkina Turun palvelutarjonnan tulee sisältää myös hostelmajoitusta ja että hosteltoiminta S/S Borella vahvistaa Turun imagoa merellisenä matkailukohteena. Nämä perustelut pätevät edelleen.

 

Määräaikaisen vuokrasopimuksen päättyessä vuoden 2017 lopussa on aluksen omistajan Oy S/S Borea Ab:n kanssa neuvoteltu ravintola-, majoitus- ja kokoustilojen vuokraamisesta Turun ammatti-instituutin hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutuksen käyttöön. Aiemmin matkailun palvelukeskukselle oli vuokrattu laivan vain majoitustilat hosteltoimintaa varten. Nyt vuokrattavaksi tulisivat myös laivan ravintola- ja kokoustilat, jolloin työelämälähtöiset oppimisympäristöt tukisivat monipuolisesti lähes kaikkia koulutusaloja ammatti-instituutissa.

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja palvelupäällikkö Piia Elo 13.10.2017:

 

Turun ammatti-instituutin toiminta vuokrattavassa kohteessa

 

Turun ammatti-instituutti on monialainen oppilaitos, joka kouluttaa nuoriso- ja aikuisopiskelijoita työelämälähtöisesti eri ammatteihin. S/S Bore tarjoaa uudenlaisen monialaisen oppimisympäristön niin hotelli-, ravintola- ja matkailualalle kuin myös teknisen puolen aloille ja kotitalous- ja puhdistuspalvelun opiskelijoille. Lisäksi se toisi koulutusympäristönä uudenlaisia mahdollisuuksia myös kaupallisten alojen opiskeluun ja mahdollistaisi erilaisten yrittäjyysprojektien toteutumisen eri koulutusaloilla. Yrittäjämäistä oppimista laivan eri pisteissä voitaisiin toteuttaa esim. NY-toimintana tai osuuskuntayrittäjinä. Oppimisympäristönä laiva olisi ainutlaatuinen ja toisi hienosti esiin turkulaista ammattiosaamista historiallisessa merellisessä ympäristössä: uutta osaamista vanhaa kunnioittaen.

 

Turun ammatti-instituutti pystyisi omana toimintanaan ylläpitämään hostel- ja aamiais- sekä kokoustoimintaa vuoden ympäri siten, että vakituinen ohjaava henkilökunta huolehtisi perustoiminnoista yhdessä opiskelijoiden kanssa. Liiketoiminnallisesti alus on haasteellinen, ja koulutus vaatii vakituisen ohjaavan henkilökunnan läsnäolon ja erityisesti kesäajan toiminta vaatii kausityöntekijöiden lisäksi uudenlaisia koulutusmalleja, jotta toiminta saadaan kannattavaksi. Laskennallisesti tämä tarkoittaa 13 vakituista työntekijää vastaamaan hostellin vastaanotosta, aamiais- ja kokoustarjoiluista, kahvilapalveluista, siivouksesta ja oppimisympäristön toimivuudesta ylipäänsä. Tällöin hostelli pystyisi toimimaan ympärivuorokautisesti ja ympäri vuoden tarjoten majoituspalveluita Turkuun tuleville matkailijoille ja kokouspalveluita tarpeen mukaan. Lisäksi ammatti-instituutin hotelli- ja matkailuala saisi paljon tarvitsemansa oman majoituspalvelutilan jossa opiskella hotelli- ja matkailualaa kansainvälisessä ympäristössä.

 

Alustavan liiketoimintasuunnitelman perusteella oppimisympäristön kuukausittaiset kulut ovat noin 10 000 euroa. Tulokertymää on mahdollista kasvattaa järjestämällä erilaisia tapahtumia ja hostellin käyttöastetta, mutta tässä vaiheessa ei vielä ole suunnitelmia niiden toteuttamisesta.

 

Tilacontroller Nora Hilden 12.10.2017:

 

Vuokrasopimuksen sisältö

 

Hyväksyttäväksi esitettävän vuokrasopimuksen mukaan vuokrattavaan alaan kuuluvat kaikki ravintolat (4 kpl), ulkokannet (kansi 5), laivakeittiö, apukeittiöt, 120 hyttiä ja niiden oheistilat, kokoustilat sekä edustussauna. Laivalla toimii myös toinen operaattori, Forum Marinum-säätiö, joka vastaa laivan museotiloista.

 

Vuokrasopimuksen mukaan tilojen vuokra on 35 000 euroa (alv 0 %) kuukaudessa. Lisäksi vuokranantajalla on oikeus periä liikevaihtoperusteista vuokraa 20 % vuokralaisen liiketoiminnan arvonlisäverottoman liikevaihdon siitä osuudesta, joka ylittää 930 000 €. Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin.

 

Sivistystoimialalle kohdistuva sisäinen vuokra on 36 382,50 €/kk ja 436 590,00 € vuodessa. Siihen sisältyvät vuokrasopimuksen mukainen vuokra ja Kiinteistöliikelaitokselle maksettava hallinnointipalkkio ja sisäpuolinen korjausraha.

 

Vuokra-aika on kolme vuotta 1.1.2018 alkaen ja vuokralaisella on optio jatkaa vuokra-aikaa vuokrasopimuksen mukaisilla ehdoilla kahdella vuodella.

 

Vuokralainen vastaa omalta osaltaan jätehuollosta, vedenkulutuksesta sekä muusta omassa toiminnassaan aiheutuneista kuluista kuten siivousten, saniteetti- ja saunatilojen hoidon, ulkoalueitten hoidon sekä velvoitepysäköintipaikkojen käyttömaksujen kustannuksista. Lisäksi vuokralainen on velvoitettu kustannuksellaan varustelemaan keittiön koneilla ja kalusteilla niiltä osin kuin keittiön nykyisiä kalusteita ei voida hyödyntää.

 

Vuokrattavan kohteen rakenteiden, rakenteisiin liittyvien LVI- ja sähkölaitteistojen sekä kalusteiden huoltoon, kunnossapitoon, korjauksiin ja sisätilojen pintakorjauksiin voidaan käyttää Turun ammatti-instituutin opiskelijoita heidän opettajiensa johdolla työharjoitteluun ja työssäoppimiseen erillisen vuokranantajan ja vuokralaisen yhteisesti hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Vuokralaisella ei ole mitään vastuuta vuokrakohteen kunnossapidosta.

 

Liite 1                                  Vuokrasopimus Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja Oy S/S Borea Ab:n välille 1.1.2018 alkaen

 

Liite 2:                                   Tilat

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä esitetyn S/S Boren tilojen vuokraamisen Turun ammatti-instituutin opetuskäyttöön.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan vuokrasopimuksen S/S Boren vuokraamiseksi Turun ammatti-instituutin opetuskäyttöön.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 154
Liite 1:Vuokrasopimus Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja Oy S/S Borea Ab:n välille 1.1.2018 alkaen
Liite 2:Tilat