Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15318.10.201711

11035-2017 (653, 041)

Selvitys ammatillisen koulutuksen tiloista

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 153

Toimialajohtaja Timo Jalonen 11.10.2017:

 

Ammatillisen koulutuksen palveluverkko on muodostunut 1950-luvulta lähtien siten, että kun Turun ammatti-instituutti muodostettiin 1998, ei muutoksia ole juurikaan toteutettu. Myöskään laajoja peruskorjauksia ei ole tehty. Vain välttämättömimmät peruskorjaukset on tehty vuosien aikana.

 

Turun ammatillisen koulutuksen tilaverkkoon esitetään muutosta vuonna 2020. Käytännössä on suunniteltu Kellonsoittajankadun toimintojen siirtoa Ruiskadulle kiinteistöön, joka vapautuu Turun ammattikorkeakoululta kesällä 2018. Kohteen jatkokäytöstä on laadittu hankesuunnitelma, joka ollaan saattamassa päätöksentekoon vuoden 2017 kuluessa. Tässä yhteydessä on tarkoituksenmukaista ottaa katsaus Turun ammatti-instituutin tilaverkkoon kokonaisuudessaan. Käsillä olevassa selvityksessä esitellään nykytilanne ja pohditaan hieman tulevaisuuden visioita, mutta todetaan, että kaikkia tulevaisuuden suunnitelmia ei ole tarkoituksenmukaista päättää vielä tässä vaiheessa. Koko ammatillisen koulutuksen kenttä on muutoksen alla, joten tulevaisuuden tilatarpeita on parempi linjata vasta 2020-luvun alkupuoliskolla.

 

Ruiskatu 8:n kiinteistö vapautuu Turun ammattikorkeakoulun käytöstä kesällä 2018. Muutto perustuu päätökseen keskittää AMK:n toimintoja Kupittaan alueelle. Tästä on laadittu hankesuunnitelma, joka on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 1.6.2015. Päätöksen yhteydessä linjattiin, että Ruiskatu 8:n kiinteistö pidetään koulukäytössä ja sinne sijoitetaan sivistystoimialan toimintoja. Jatkokäytöstä on sittemmin laadittu hankesuunnitelma, joka saatetaan päätöksentekoon loppuvuodesta 2017. Suunnitelman mukaan Ruiskadun kiinteistöön sijoitetaan Kellonsoittajankadun toiminnot ja Lemminkäisenkadun aikuiskoulutuksen toiminnot pois lukien ravitsemisala. Lisäksi kiinteistöön on tarkoitus sijoittaa pysyvät väistökoulun tilat sekä Mikaelin koulun yläluokat. Hankkeen alustava valmistumisaikataulu on syksy 2020. Kellonsoittajankadun tiloista luovuttaisiin tässä vaiheessa.

 

Ruiskadun kiinteistöön on suunniteltu niin teknisiä kuin toiminnallisia korjaus- ja muutostöitä, joiden myötä kiinteistöön voidaan sijoittaa esitetty toimintojen kokonaisuus ja käyttää tiloja seuraavat 10-15 vuotta. Kustannusarvio hankkeelle on 16 M€.

 

Muita mittavia muutoksia, peruskorjauksia tai uudisrakentamista, ei ensi vaiheessa suunnitella. Juhannuskukkulan, Peltolan ja Aninkaisten nykyisiä tiloja pidetään kunnossa laadittujen PTS:ien pohjalta siten, että toiminta tiloissa voi jatkua noin 10 vuotta.

 

Konserttitalon peruskorjauksesta on laadittu tarveselvitys, joka niin ikään on päätöksenteossa loppuvuonna 2017. Selvityksen mukaan konserttitalolla on laajenemistarpeita, joita esitetään osittain ratkaistavaksi Aninkaistenkadun koulutalon puolella. Aninkaisten A-siivestä tarvitaan konserttitalon käyttöön kerrokset 1-4. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ammatti-instituutin tulisi uudelleen järjestellä ja tiivistää toimintojaan. Osittaista tiivistämistä on koulutalossa jo tehty, sillä ammatti-instituutti on tyhjentänyt käytöstään A-siiven kerrokset 4 ja 6. Alustavan arvion mukaan konserttitalon peruskorjaus käynnistyisi syksyllä 2019. Näin ollen tulisi viipymättä käynnistää selvitys Aninkaisten koulutalon toimintojen tiivistämisestä.

 

Ammatillisen koulutuksen kenttä on muutoksen alla. Reformin kaikkia vaikutuksia on vielä hankala ennakoida. Lisäksi on mahdollista, että koulutuksen järjestäjiä kerätään yhteiseen organisaatioon, joka vaikuttaa myös tilajärjestelyihin. Toisaalta oppimista siirtyy todennäköisesti enenevässä määrin työpaikoille. Näin ollen syksyn 2017 tilanteessa ei vielä voida varmuudella arvioida ammatillisen koulutuksen tilatarpeita 2020-luvusta eteenpäin.

 

Tehtyjen kuntoarvioiden mukaan nykyisissä tiloissa (Peltola, Juhannuskukkula ja Aninkainen) pärjätään noin 10 vuotta rakennusmassan laajuuteen (43 000 m2) suhteutettuna verrattain pienillä investoinneilla. Mikäli Ruiskadun hankesuunnitelma hyväksytään, tehdään Ruiskadun kiinteistöön (sekä sen Uudenmaantien osaan) teknisiä korjauksia, joiden myötä kiinteistöä voidaan käyttää seuraavat 10-15 vuotta. Kuormakadun tilat ovat uutta vastaavat ja Lemminkäisenkadun tilat osittain vasta remontoidut, joskin osittain erinäisten korjausten tarpeessa.

 

Ammatillisen koulutuksen tilaverkkoon tulisi edellä mainituilla perusteilla suunnitella pitkän aikavälin muutoksia tarkemmin vasta 2020-luvulla. Ensi vaiheessa tulisi näin ollen ottaa käyttöön Ruiskadun kiinteistö ja ylläpitää nykyisiä koulutaloja siten, että toiminta niissä voi jatkua noin 10 vuotta. Aninkaisten koulutalon osalta saadaan aikaan tilasäästöjä, mikäli osa tiloista liitetään peruskorjauksen yhteydessä konserttitaloon.

 

Liite 1                                  Valmisteltu tilaselvitys

 

Yhteenvetona on todettavissa, että:

 

-

 

 

 

 

 

 

Ammatilliselle koulutukselle on edullista, että toimipisteverkoston määrää voitaisiin vähentää. Näyttää siltä, että luonteva suunta olisi Petreliuksen (Ruiskatu) - Peltolan alue. Toimipisteverkostoa ja oppimisympäristöjä nykyaikaistamalla tilakustannuksiin voitaisiin saada merkittävää vähentymistä, vaikka ammatillisen koulutuksen volyymit muuten olisivat kasvussa. Kysymyksessä olisi siis merkittävä tuottavuutta lisäävä toimenpide.

-

 

Aninkaisten koulutalon tuleva käyttö tulee arvioida ja ratkaista konserttitalon peruskorjauksen ja mahdollisen laajennuksen yhteydessä.

-

 

 

Juhannuskukkulan koulutuskokonaisuus olisi jollain aikavälillä hyvä siirtää Peltolaan, jossa kaupunki on tätä tarkoitusta varten toteuttanut strategista maanhankintaa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen. Lisäksi lautakunta toteaa, että tilaverkkoa on tarpeen tiivistää ja että Aninkaisten koulutalosta ja Juhannuskukkulan koulutalon tulevaisuudesta valmistellaan selvitykset vuoden 2018 loppuun mennessä ja että nämä selvitykset tuodaan tämän jälkeen lautakunnan käsittelyyn.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palJalonen Timo


Liitteet:

Kasopelk § 153
Liite 1:Valmisteltu tilaselvitys