Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15118.10.20179

10937-2017 (653)

Pääskyvuoren koulun tarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 151

Tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 9.10.2017:

 

Pääskyvuoren koululla on B- ja välisiivessä koettu sisäilmaoireiluja, ja tiloissa on tehty tutkimuksia sekä korjaustöitä kuluvan vuoden aikana. Pidemmän aikavälin tarpeista on laadittu tarveselvitys. Koulun tarpeet ovat muuttuneet sitten viimeisimmän peruskorjauksen, joka toteutettiin 2003-2004. Oppilasmäärä on kasvamassa johtuen osittain mm. Pääskyvuorenrinteen kaavoituksesta, ja koulun kokoa tulisi kasvattaa 2-3 luokkasarjasta kokonaan kolmen rinnakkaisluokan kouluksi. Nykyiset tilat ovat käyneet ahtaiksi, sillä osa tiloista on koettujen oireilujen vuoksi kokonaan pois käytöstä. Toisaalta myös opetussuunnitelma on uudistunut, mikä aiheuttaa muutospainetta tiloihin.

 

Koulutalossa on aikaisemmin toiminut myös Luolavuoren koulun yksi yksikkö, joka on muuttanut pois tiloista 2015. Nämä tilat ovat parhaillaan tyhjinä. Tällä hetkellä koulutalossa toimii Pääskyvuoren koulun lisäksi iltapäivätoiminta, kouluterveydenhuolto ja hammashoitola. Hyvinvointitoimialan palveluverkkomuutoksen seurauksena hammashoitolan tila on vapautumassa noin vuonna 2020. Iltapäivätoiminnalla ei ole käytössä tarvittavaa kotipesää, vaan se toimii ympäri koulurakennusta.

 

Tarveselvitysprosessin aikana on käynyt ilmi, että Kotkankadulla sijaitseva päiväkoti (vuokratila) on kaavanmuutosalueella ja tulee jollain aikavälillä poistumaan käytöstä. Näin ollen sivistystoimialalla on katsottu, että korvaavat tilat tulisi sijoittaa Pääskyvuoren koulun yhteyteen. Tällöin Pääskyvuoreen voitaisiin keskittää alueen esiopetus (3 ryhmää).

 

Liite 1                                  Tarveselvitys

 

Tarveselvityksessä esitetään kaksi vaihtoehtoa tarpeiden ratkaisemiseksi. Sen mukaan vaihtoehdossa A Pääskyvuoren koulukiinteistöön pystyisi sijoittamaan kaikki koulun tilantarpeet, mikäli B-siipi (ns. alasiipi) ja välisiipi remontoitaisiin. Tässä tapauksessa olisi korjauksissa mahdollista huomioida uuden opetussuunnitelman mukanaan tuomia tarpeita ainakin käsityöopetuksen tilojen osalta. Korjausten avulla uskotaan myös löydettävän ratkaisut sisäilmaongelmia mahdollisesti aiheuttaviin kohtiin. Koulutalon tilat eivät kuitenkaan aivan riitä kolmen esiopetusryhmän sijoittamiseen. Mikäli tämä vaihtoehto valittaisiin, tulisi pihaan sijoittaa erillinen elementtirakennus esiopetusryhmille.

 

Vaihtoehdossa B purettaisiin B-siipi sekä välisiipi ja ne korvattaisiin uudisosalla, johon sijoitettaisiin puuttuvat tilat. A-siipi jäisi käyttöön, ja sinne tehtäisiin pieniä toiminnallisia muutostöitä. Tässä vaihtoehdossa toteutuisivat kaikki tarpeet, mutta sen rakennusvaiheen toteuttaminen on haastavampi kuin vaihtoehdossa A johtuen mm. siitä, että rakennuskokonaisuuden tekniset tilat sijaitsevat B-osassa.

 

Vaihtoehdot on tarkemmin esitelty tarveselvityksessä.

 

Vaihtoehtojen kustannusvaikutukset ovat tarveselvitysvaiheen karkean arvion mukaan seuraavat:

 

Vaihtoehto A:

-

 

Koulutalon korjaukset 5,5 M€ (alv 0 %), sisältäen myös A-siiven muutostyöt

-

Esiopetuksen tilaelementti 1,4 M€ (alv 0 %)

-

 

 

Sivistystoimialalle kohdistuva vuokra-arvio on vuositasolla 1 250 000 euroa. Hyvinvointitoimialan osuus on vuositasolla noin 10 000 euroa ja keittiön noin 36 500 euroa.

 

Vaihtoehto B

-

purkukustannukset 0,5 M€ (alv 0 %)

-

Uudisosa 7,5 M€ (alv 0 %)

-

A-siipeen kohdistuvat muutostyöt noin 3 M€ (alv 0 %)

-

 

 

Sivistystoimialalle kohdistuva vuokra-arvio on vuositasolla 1 400 000 euroa. Hyvinvointitoimialan osuus on vuositasolla noin 11 500 euroa ja keittiön noin 37 500 euroa.

 

Nykytilanteessa käyttäjien sisäiset vuokrat ovat seuraavat:

-

Pääskyvuoren koulu, noin 665 000 euroa vuodessa

-

Kotkankadun päiväkoti, noin 94 000 euroa vuodessa

-

 

Pääskyvuoren kouluterveydenhuolto ja hammashoitola, noin 40 000 euroa vuodessa.

 

Koulun näkökulmasta hanke tulisi käynnistää niin pian kuin mahdollista, mutta aikataulussa on huomioitava hammashoitolan muuttoaikataulu, joka tarkentuu vasta myöhemmin.

 

Käyttäjätoimialan lautakunta hyväksyy osaltaan tarveselvityksen ja sitoutuu hankesuunnitteluun. Hankkeen kustannusarvion ollessa yli 2 M€ tarveselvityksen hyväksyminen tapahtuu kaupunginhallituksessa. Tämän jälkeen prosessissa siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen.

 

Hankesuunnittelu on tarkoitus tehdä tarveselvityksen hyväksymisen yhteydessä valittavasta toteutusvaihtoehdosta. Lautakunnan toivotaan ottavan kantaa siihen, kumpaa toteutusvaihtoehtoa se esittää.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 11.10.2017:

 

Sivistystoimialan lausunto

 

Pääskyvuoren koulurakennuksen osalta on ollut monenlaisia kosteus- ja sisäilmaongelmia vuosien aikana. Kokonaisarvion antamista vaihtoehdoista vaikeuttaa tässä tilanteessa se, että kesän 2017 peruskorjausten onnistumisesta saadaan arvio vasta lokakuun lopussa.

Pääskyvuoren alue alkaa olla varsin täyteen rakennettu lukuun ottamatta vanhaa kasarmialuetta. Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa tietoa, kuinka paljon lapsia ko. alueelle tulee muuttamaan. Toisaalta tiedetään, että rakennuksen purkamisen takia sivistystoimiala joutuu luopumaan Kotkankadulla olevasta päiväkodista.

 

Selvää on, että sivistystoimiala tulee tarvitsemaan tilat, jotka vastaavat määrällisesti Pääskyvuoren koulurakennuksen nykyisiä tiloja, joihin on laskettu mukaan myös poistuvan hammashoitolan tilat. Tiloihin sivistystoimiala sijoittaisi esi- ja perusopetusta vuosiluokkien 1-6 osalta. Mikäli alueen lapsimäärä kasvaisi merkittävästi ja mikäli kasvu arvioitaisiin tilapäiseksi, voidaan toimialan tilatarpeet hoitaa väliaikaiseksi tarkoitetulla rakennuksella.

 

Sivistystoimiala pitää tässäkin tapauksessa tärkeänä, että tilat ovat terveelliset ja turvalliset, mutta ei ota kantaa siihen, millä keinoin hyvään lopputulokseen päästään. Uudisrakentamisvaihtoehdon ja peruskorjausvaihtoehdon välinen kustannusero ei ole merkittävä. Sivistystoimiala sitoutuu edellä esitettyihin aiheutuviin vuokrakustannuksiin ja pitää tärkeänä hankesuunnittelun tekemistä.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että se yhtyy sivistystoimialan edellä olevaan lausuntoon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 151
Liite 1:Tarveselvitys