Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15518.10.201713

10855-2017 (653)

Koulukadun korvaavat päiväkodit, tarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 155

Tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 10.10.2017:

 

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Ruusukorttelin asemakaavanmuutoksen kokouksessaan 15.5.2017. Asemakaavamuutoksella muutetaan kaksi kaksikerroksisten päiväkotirakennusten tonttia asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa myös päiväkoti- ja palvelutoimintaa. Kaavamuutos antaa mahdollisuuden rakentaa tonteille katujen varsille joko kahdeksankerroksisen kokonaisuuden tai yhden 16-kerroksisen rakennuksen ja muut rakennukset korkeintaan kahdeksankerroksisina. Korttelin sisäpihalla on yksikerroksisen rakennuksen rakennusala päiväkotia tai muita palvelutiloja varten. Yksikerroksisten osien kattotasot tulee käyttää osana päiväkodin tai asukkaiden ulkoilupihaa. Kaavapäätöksestä on valitettu, joten kaava ei ole vielä saanut lainvoimaa.

 

Valitusprosessien tullessa loppuunkäsitellyksi ja kaavan saadessa lainvoiman tulee TVT Asunnot Oy (myöhemmin TVT) suunnittelemaan ja toteuttamaan uuden kaavan salliman kokonaisuuden Koulukadun varteen.

 

Koulukadulla toimii nykytilanteessa kaksi päiväkotia. Koulukatu 10 on ruotsinkielinen päiväkoti, jossa on nykytilanteessa 112 hoitopaikkaa. Koulukatu 12 on suomenkielinen päiväkoti, jossa on nykytilanteessa 131 hoitopaikkaa.

 

Osana Ruusukorttelin kehityshanketta on Koulukadun päiväkotien tilalle löydettävä korvaavat ratkaisut. Kaava mahdollistaa yhden päiväkodin toteuttamisen Ruusukorttelin hankkeen yhteydessä, mutta toiselle tulee etsiä uusi sijoituspaikka. Käsitellessään asemakaavanmuutosta kaupunginvaltuusto linjasi, että korvaavat päiväkodit ja mahdolliset väistötilaratkaisut tulee suunnitella ennen kuin Ruusukorttelin rakennushankkeeseen ryhdytään. Koulukadun korvaavien päiväkotien tarpeista on laadittu tarveselvitys, joka on esitetty liitteenä 1.

 

Liite 1                                  Tarveselvitys

 

Tarveselvityksessä on esitelty nykyiset Koulukadun päiväkotitilat ja korvaavien ratkaisujen tarpeet tilaohjelmineen sekä tuotu esiin keskusta-alueelle sijoittuvat lisätilatarpeet. Koska tilanne hoitopaikkojen riittävyyden kannalta niin ruotsinkielisessä kuin suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä haastava, on tarkoituksenmukaista, että tulevien päiväkotihankkeiden myötä vastataan myös kasvaneeseen hoitopaikkatarpeeseen.

 

Ruusukorttelin uudisrakentamisen ajaksi kaikki nykyiset päiväkotipaikat tulee osoittaa toisaalta, sillä tontin rakentamisen vaiheistaminen siten, että esimerkiksi toinen olemassa olevista päiväkodeista voisi toimia tontilla turvallisesti rakentamisen aikana, on vaikeaa.

 

Tarveselvityksessä on kartoitettu keskusta-alueen rakennuspaikkoja, joihin Koulukadulta poistuvat paikat ja mahdolliset lisäpaikat voitaisiin sijoittaa. Potentiaalisiksi paikoiksi tunnistettiin seuraavat:

-

Puutarhakatu 41 (TVT:n tontti, jossa valitus kaavanmuutoksesta),

-

 

Sofiankadun päiväkodin nykyinen tontti, joka vapautuu toiminnan siirtyessä Tallimäen uuteen päiväkotiin,

-

Vilkkilänmäki, jonne kaavoitetaan parhaillaan päiväkotitonttia, sekä

-

 

Mars-kortteli, johon on alustavasti hahmoteltu päiväkodin sijoittamista korjausten ja osittaisen uudisrakentamisen kautta.

 

Sofiankadun tontti on vaihtoehdoista ainut, johon päiväkoti voidaan toteuttaa kohtuullisen nopealla aikataululla ja joka mahdollistaa arviolta maksimissaan noin 200 paikan toteuttamisen. Kun huomioidaan suomenkielisen ja ruotsikielisen päivähoidon lisäpaikkatarpeet, tultaisiin Sofiankadulle käytännössä sijoittamaan toinen Koulukadun päiväkodeista, jolloin jää vielä tarve vähintään noin 110-130-paikkaiselle väistöpäiväkodille.

 

Johtuen yllä kuvatuista mahdollisista päiväkodin toteutuspaikoista ja niihin liittyvistä kaavallisista epävarmuuksista tarveselvitys päätyy ehdottamaan, että Koulukadun korvaavien päiväkotien hanke vaiheistetaan niin päätöksenteon kuin toteutuksen osalta seuraavasti:

 

-

 

 

 

 

 

Ensi vaiheessa Sofiankadulle toteutetaan niin suuri päiväkoti kuin kaavallisesti ja tontin toiminnallisuus huomioiden on mahdollista. Tämä on pysyvä ratkaisu osan Ruusukorttelista poistuvien paikkojen korvaamiseksi. Aikataulu arviolta seuraava: tarveselvitys 2017 ja hankesuunnitelma 2017-2018. Hanke voisi valmistua alustavan arvion mukaan jo syksyllä 2020 - keväällä 2021.

-

 

 

Seuraavassa vaiheessa toteutetaan Ruusukortteli-hankkeen yhteydessä mahdollisimman suuri päiväkoti. Aikataulu alustavasti: tarveselvitys 2018 ja hankesuunnittelu 2019-2020, toteutus 2021-2015.

-

 

 

 

Väistötilakysymys liittyen Ruusukorttelin rakennusaikaisiin väistötilapaikkoihin tuodaan päätettäväksi myöhemmin. Ruusukorttelin rakennusvaiheessa toinen päiväkoti on jo sijoittunut Sofiankadulle ja väistötiloja tarvitaan vain toiselle päiväkodille.

 

Sofiankadun uusi päiväkoti:

 

Sofiankadulle esitetään toteutettavaksi päiväkoti, johon sijoittuu yhdeksän lapsiryhmää ja maksimissaan 198 hoitopaikkaa. Käytännössä lapsimäärä päiväkodissa tulee todennäköisesti olemaan pienempi, sillä laskennallinen hoitopaikkamäärä ei huomioi alle 3-vuotitaita, jotka todellisuudessa varaavat päiväkodista 1,75 paikkaa. Tilaohjelman pohjalta arvioitu tavoitehinta hankkeelle on 5 579 000 euroa (alv 0 %). Uuden päiväkodin vuokrakulut käyttäjälle arvioidaan olevan noin 40 000 €/kk ja 480 000 €/vuosi. Vuokra tullaan päivittämään toteutuneiden kustannusten mukaan.

 

Sofiankadun hankkeeseen liittyen ei tarvita väistötiloja, vaan toimintoja voidaan siirtää suoraan Koulukadulta Sofiankadulle uuden rakennuksen valmistuttua

 

Ruusukorttelin uusi päiväkoti:

 

Ruusukorttelin uuteen päiväkotiin toteutettaisiin 144 päiväkotipaikkaa TVT:n hankkeen yhteydessä. Näin nykytilanteen korvaava päiväkotiratkaisu tarkoittaisi noin 342 (198 + 144) paikkaa, eli laskennallinen paikkamäärä kasvaisi noin sadalla. Ruusukorttelin suunnittelu käynnistynee vasta kaavan tultua lainvoimaiseksi, joten kaupungin tarkempi tilatarveselvitys koskien Ruusukorttelin päiväkotia tuodaan hyväksyttäväksi erikseen myöhemmin

 

Ruusukortteliin tulevaisuudessa sijoittuva päiväkoti tulee tarvitsemaan väistötiloja. Puutarhakatu 41 on vahva vaihtoehto ainakin osalle toiminnasta, mutta kokonaisväistötilatarve ratkaistaan, kun keskusta-alueen kaava- ja päiväkotihanketilanteet selkiytyvät. Ajankohta Ruusukorttelin rakennushankkeelle arvioidaan olevan 2020-luvun alkupuoliskolla.

 

Tarveselvityksessä ei ole vielä otettu kantaa, kumpi nykyisistä päiväkodeista sijoittuu kumpaankin kohteeseen.

 

Käyttäjätoimialan lautakunta hyväksyy osaltaan tarveselvityksen ja sitoutuu hankesuunnitteluvaiheeseen. Hankkeen kustannusarvion ollessa yli 3 M€ tarveselvityksen hyväksyminen tapahtuu kaupunginhallituksessa. Tämän jälkeen siirrytään prosessissa hankesuunnitteluvaiheeseen.

 

Tarveselvitysprosessin aikana on käyty keskustelua TVT:n kanssa hankkeen jatkosta. Koska Ruusukorttelihanke on TVT:n hanke, on luonnollista, että se laatii kohteen hankesuunnitelman. Sofiankadulle sijoitettava päiväkoti on tarkoitus neuvottelujen tuloksena toteuttaa myös TVT:n toimesta, joten TVT tulee laatimaan myös Sofiankadun hankesuunnitelman. Turun kaupungin/käyttäjän edustaja(t) tulee nimetä hankesuunnittelutyöryhmään.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 10.10.2017:

 

Sivistystoimiala on ollut aktiivisesti mukana suunnitelmien laatimisessa.

 

Sivistystoimiala esittää, että prosessia viedään eteenpäin siten, että kaavallisesti valmiin Sofiankadun uuden päiväkodin rakentamista kiirehditään ja että työt voitaisiin aloittaa vanhan päiväkodin purkamisen jälkeen jo kesällä 2019.

 

Myös muut hankkeet ovat perusteltuja, ja sivistystoimiala suhtautuu niihin myönteisesti. Niiden aikatauluttamisessa on kuitenkin lukuisia mutkia vielä matkassa, joten niihin on palattava Ruusukorttelin ja muiden hankkeiden osalta myöhemmin. Tässä yhteydessä ei myöskään ole vielä mahdollista päättää, mitkä päiväkodit olisivat suomenkielisiä tai ruotsinkielisiä.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy osaltaan suunnitelman, mikäli kaavoitusratkaisut etenevät selvityksessä kuvatulla tavalla, sekä sitoutuu edellä kuvattuihin kustannuksiin ja kiirehtii osaltaan Sofiankadun päiväkodin korvaamista uudisrakennuksella.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palJalonen Timo
palJuselius Minna
palKoskiniemi Tuomas


Liitteet:

Kasopelk § 155
Liite 1:Tarveselvitys